Η Σουηδία θα εργαστεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών υπουργών, για τον τρόπο μεταχείρισης των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με κύμα αντιδράσεων και διπλωματικών ενεργειών εις βάρος του. Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς έχουν επίσης απειλήσει με κυρώσεις.
Αιτία, οι κυνικές δηλώσεις Νετανιάχου, αλλά και του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, για τον λιμό στη Γάζα. Παραδέχθηκαν ότι επιτρέπουν «λίγη βοήθεια» να εισέλθει στον θύλακα -«μια πίτα κι ένα πιάτο φαΐ»- για να μην χάσουν τη στήριξη των συμμάχων τους.
«Δεν βλέπουμε σαφή βελτίωση για τους αμάχους στη Γάζα»
Ο Σμότριτς είπε επίσης ότι στη Γάζα θα εισέρχεται η «ελάχιστη αναγκαία προμήθειας τροφίμων και φαρμάκων» για τον πληθυσμό, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι «ο κόσμος δεν θα μας σταματήσει και δεν θα μας κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου». «Θα επιτρέψει στους αμάχους να τρώνε, στους φίλους μας στον κόσμο να συνεχίσουν να μας παρέχουν μια διεθνή ομπρέλα προστασίας έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Δικαστηρίου της Χάγης και σε εμάς να συνεχίσουμε να πολεμάμε, Θεού θέλοντος, μέχρι τη νίκη», πρόσθεσε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Καθώς δεν βλέπουμε σαφή βελτίωση για τους αμάχους στη Γάζα, πρέπει να ανεβάσουμε περαιτέρω τους τόνους. Επομένως, τώρα θα πιέσουμε και για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον μεμονωμένων Ισραηλινών υπουργών».
Η Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ είπε επίσης ότι τα πρόσωπα που στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέτρα από τη Βρετανία
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο ήδη με την απόφαση του Λονδίνου να αναστείλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ, ως συνέπεια της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου κατέστησαν αναγκαίο να αποφασιστούν αυτά τα βήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα «βλάπτει τη σχέση μας με την κυβέρνηση» του Ισραήλ.
Αναστολή της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με το Ισραήλ εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.