Η κυβέρνηση θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να βάλει σε σειρά τα θέματα που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών και τα οποία είναι ακόμη ανοικτά. Εκτός από το δικαστικό κομμάτι που προχωρεί με τη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή για τους κ. Καραμανλή και Σπίρτζη, βασικό –πιο βασικό όλων, όπως το αξιολογεί το Μέγαρο Μαξίμου– είναι να εξυγιάνει τον σιδηρόδρομο και να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια «νέα σελίδα», η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που την έχει απολέσει μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συνεννόηση για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας ομολόγου του Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη. Μια συνάντηση που υπενθυμίζεται ότι είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο και τελικά αναβλήθηκε, υπό το βάρος της πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα που έφεραν τα μεγάλα συλλαλητήρια. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη μπορεί να πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, με μια ημερομηνία που έχει κυκλωθεί σε πρώτη φάση να είναι η 12η Μαΐου.

Χαρακτηριστικό των προχωρημένων επαφών που έχουν ξεκινήσει μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι πως τις επόμενες ημέρες ο αν. υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναμένεται να βρεθεί στη Ρώμη για προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τη διοίκηση της FS, που είναι η μητρική εταιρεία της Hellenic Train, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών –αρμόδιο και για τις μεταφορές– Ματέο Σαλβίνι. Η συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών θα «κλειδώσει» εφόσον οι συζητήσεις μεταξύ Κυρανάκη και Σαλβίνι προχωρήσουν ικανοποιητικά, ώστε να μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα μεταξύ των ηγεσιών.
Αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της Hellenic Train, με την κυβέρνηση να ζητάει από την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για νέα τρένα.
Η ατζέντα
Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την ιταλική. Αυτό που θέλει διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια «επαναδιαπραγμάτευση» των υποχρεώσεων που θα έχει η Hellenic Train, ώστε να λάβει τη δέσμευση της ιταλικής πλευράς πως θα επενδύσει με δικά της χρήματα σε καινούργια τρένα. Οι πληροφορίες μάλιστα της «Κ» λένε πως η ελληνική πλευρά θέλει να διαπραγματευθεί για ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει νέα τρένα για τη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης αλλά και για τον προαστιακό. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, δεν θα αφορά, βεβαίως, αποκλειστικά τη Hellenic Train. Oι δύο πλευρές έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, το μεταναστευτικό και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην κοινή γειτονιά μας. Είναι δεδομένο άλλωστε πως στην ελληνική κυβέρνηση θέλουν να συνεχίσουν να έχουν στενές σχέσεις με τη Ρώμη, σε ένα χρονικό σημείο όπου Ιταλία και Τουρκία περνούν μια πολύ «θερμή» περίοδο στις σχέσεις τους. Η πρόσφατη συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει πως Ρώμη και Αγκυρα είναι σε ανοιχτή γραμμή, καθώς η Ιταλία βοηθάει την Τουρκία να μπει στην ευρωπαϊκή άμυνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο άλλωστε ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση επιχειρηματικών συγκροτημάτων της ιταλικής Piaggio Aerospace στη γνωστή τουρκική εταιρεία Baykar (π.χ. παραγωγή UAVs).

Ακόμη κάτι αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν τη συμπάθεια και του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να γίνεται δεκτή πρόσφατα στον Λευκό Οίκο με θερμά λόγια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συνάντηση που προγραμματίζεται μεταξύ Μητσοτάκη και Μελόνι έχει ως εκ τούτου, εκτός των άλλων, σκοπό να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο επαφών τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, στις οποίες η ελληνική διπλωματία ποντάρει πολλά.