Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν ήταν πρακτικά αλλά απόσπασμα – Ακούσαμε μία πλευρά της ιστορίας

Κοινοποίηση

Στα κείμενα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ.


Τα χαρακτήρισε «απόσπασμα» από τη συνάντηση, αναρωτήθηκε ποιο είναι το κριτήριο πίσω από τη δημοσιοποίησή του και τόνισε πως «πολλές φορές το να ακούς μία πλευρά της ιστορίας είναι σαν να ακούς ένα ωραίο ψέμα».

«Εδώ δεν έχουμε καμία υπογραφή»

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «δεν είναι πρακτικά, γιατί για να είναι κάποιο πρακτικό πρέπει να έχει υπογραφές. Είτε των μετεχόντων στη συνάντηση, είτε των πρακτικογράφων. Εδώ δεν έχουμε καμία υπογραφή. Είναι πιθανόν κάποια κείμενα από εκείνη τη συνάντηση, όπου ο καθένας έκανε κάποιες τοποθετήσεις. Σύμφωνα με τις δικές μου σημειώσεις -γιατί οι δημοσιογράφοι έχουμε τη δυνατότητα και να ακούμε και να σημειώνουμε- αφορούν το 1/3 της συνάντησης. Είναι δηλαδή ένα απόσπασμα».


«Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του»

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε γιατί «κάποιοι πολιτικοί από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θέλουν να συνεχίσουν αυτήν την κουβέντα ενώ ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του». Σχολιάζοντας μάλιστα το κομμάτι των κειμένων που δημοσιεύθηκε, αναρωτήθηκε ποιο «1/3 της συζήτησης ήταν;»: «Το καλό, το κακό, το μαύρο, το γκρίζο, το συγκρουσιακό; Δηλαδή όταν κάποιος έχει ένα ολόκληρο τόμο απομαγνητοφωνήσεων και αποφασίζει να δώσει αυτές τις σελίδες ή τις άλλες σελίδες, πρέπει να μας πει με ποιο κριτήριο το κάνει».

«Τώρα θα ήμασταν στη δραχμή» 

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, δήλωσε: «Από ένα σημείο και μετά και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, καταλαβαίνοντας την κρισιμότητα των στιγμών και ξέροντας ότι η ώρα μετρούσε αντίστροφα και έπρεπε να πούμε στους εταίρους μας ότι συμφωνούμε σε μία επόμενη ευρωπαϊκή μέρα της Ελλάδας, υπήρχε μία διάθεση συνεννόησης. Συνεννόησης όμως όχι σε σχέση με τα παλιά τους επιχειρήματα, τα επιχειρήματα που είχαν πριν το δημοψήφισμα -ότι θα κάνουμε ένα δημοψήφισμα και θα γονατίσουμε την Ευρώπη- αλλά τα επιχειρήματα που είχε η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Κι αν η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση, δηλαδή συγκεκριμένα, ο κύριος Μεϊμαράκης, η κυρία Γεννηματά κι εγώ, δεν είχαμε τη σύνεση εκείνη τη στιγμή να μην πάμε σε σύγκρουση, να μην προκαλέσουμε σύγκρουση αλλά να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε προς το μέρος μας και να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, που ήταν η υποχρέωσή μας απέναντι στους εταίρους μας, νομίζω ότι τώρα Αντώνη θα ήμασταν στη δραχμή». 

«Πολλά δεν ακούσαμε»

Ερωτώμενος για τι άλλο ειπώθηκε στο συμβούλιο, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Εάν υπάρχουν ηχητικά, θα είναι μεγάλη προσφορά στην αλήθεια και στην ιστορία, να δοθούν αυτά τα ηχητικά. Γιατί πλέον τεχνικά μπορούμε να δούμε αν τα ηχητικά είναι πειραγμένα. Τα κείμενα, οι σελίδες Α4, δεν μπορούμε να δούμε αν είναι πειραγμένες. Δηλαδή, ο καθένας, εάν έχει κάποιες σελίδες, μοιράζει ως φέιγ βολάν αυτές τις σελίδες που θέλει και κάποιες άλλες τις αποκρύπτει. Πολλά δεν ακούσαμε. Δεν ακούσαμε ποια ήταν η ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Τσίπρας μετά το τηλεφώνημα του κ. Πούτιν. Δεν ακούσαμε τη συζήτηση για το κοινό ανακοινωθέν. Το κείμενο που τελικά βγήκε, αυτές οι 177 λέξεις ήταν το κείμενο που εν πολλοίς, πρότεινα εγώ και ο κύριος Μεϊμαράκης. Ολα αυτά δεν τα ακούσαμε. Ακούσαμε μία πλευρά της ιστορίας, αλλά πολλές φορές το να ακούς μία πλευρά της ιστορίας είναι σαν να ακούς ένα ωραίο ψέμα».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα