Μέσα σε κλίμα εντεινόμενης απαισιοδοξίας για τη δυνατότητα να καταφέρει το κόμμα για άλλη μια φορά να ανακάμψει δημοσκοπικά και να επανέλθει στη δεύτερη θέση από πλευράς ποσοστών, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει μια σειρά από κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο. Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα, στόχος των κινήσεων αυτών είναι να απαντηθούν στην πράξη οι αιτιάσεις όσων μιλούν για καθυστερήσεις και υπολειτουργία των κομματικών οργάνων και αποδίδουν σε αυτά τη δημοσκοπική υποχώρηση. Πρώτη κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ανακοίνωση του Γιάννη Βαρδακαστάνη στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
Οι κινήσεις της ηγεσίας είναι αμφίβολο ότι θα πετύχουν να κατευνάσουν την αναστάτωση στο εσωκομματικό πεδίο. Κι αυτό διότι από στελέχη ακούγονται επικρίσεις ακόμη και γι’ αυτές τις κινήσεις. Υποστηρίζουν, ειδικότερα, ότι υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, ενώ δεν λείπουν οι αιχμές ότι ακόμη και τώρα, σε συνθήκες πολύ δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία ασχολείται αποκλειστικά με μια προσπάθεια να καθορίσει τους συσχετισμούς ενόψει συνεδρίου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στα κομματικά όργανα. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η φυγή προς τα εμπρός, στην οποία όλοι προσβλέπουν, δείχνει εξαιρετικά δύσκολη.

Η ανάλυση των επιμέρους δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερής και τα περιθώρια αντίδρασης και ανατροπής των δεδομένων διαρκώς λιγοστεύουν. Δεν ασπάζονται όλοι την εκτίμηση ότι η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση είναι συγκυριακή και οφείλεται αποκλειστικά στην υπόθεση των Τεμπών. Οπως εκτιμούν αρκετά στελέχη, μπορεί τα Τέμπη να έδωσαν δυναμική στα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά όσο παρατείνεται ο χρόνος παραμονής της στη δεύτερη θέση τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να αλλάξει αυτό.
Μάλιστα, αρχίζουν να ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να μπει σε μια λογική πιο αιχμηρού πολιτικού λόγου για να καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα. «Φαίνεται ότι η επιλογή μας για ίσες αποστάσεις και θεσμική στάση δεν είναι αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι και πιθανόν θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο συγκρουσιακοί», αναφέρει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια στιγμή, όμως, από αρκετές πλευρές ακούγονται επικρίσεις ότι το κόμμα επί της ουσίας δεν λειτουργεί. Οτι σε μια συγκυρία που είναι προφανές ότι απαιτείται συστράτευση, συνεργασία και αξιοποίηση όλων των στελεχών, οι επιλογές της ηγεσίας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με υποτονική έως και ανύπαρκτη λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος, η Νάντια Γιαννακοπούλου επεσήμανε χθες (ΣΚΑΪ) ότι «πρέπει να συζητήσουμε με τα εκλεγμένα όργανα τι δεν πάει καλά και οι θέσεις δεν περνάνε όσο εμείς θέλουμε». Πάντως, σε ερώτηση αν τίθεται θέμα Ανδρουλάκη, η ίδια ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εξελέγη πανηγυρικά πριν από μερικούς μήνες. Δεν πρόκειται να βάζουμε ζητήματα κάθε λίγους μήνες». Και αυτή δείχνει να είναι μια γενικευμένη τάση, τουλάχιστον για την ώρα. Δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από κανέναν να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, Αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι κάτι τέτοιο, λίγους μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το κόμμα. Αλλωστε αναγνωρίζεται ακόμη και από στελέχη που θέτουν ερωτήματα για τις επιλογές Ανδρουλάκη, ότι αν δεν υπάρξει εκλογική αναμέτρηση όπου η δύναμη του κόμματος θα μετρηθεί στην κάλπη, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας.