Σε τροχιά νέας μετωπικής αντιπαράθεσης εισήλθαν εκ νέου κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή αυτή τη φορά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του τελευταίου 48ώρου σχετικά με μέτρα οικονομικής στήριξης στοχευμένων κοινωνικών ομάδων. Το κλίμα πόλωσης που, μετά τις σύντομες πασχαλινές διακοπές, διαμορφώνεται ξανά στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα και να κορυφωθεί στο σύντομο μέλλον, όταν πλέον τα όποια νέα μέτρα θα τεθούν στη διαδικασία της συζήτησης και έγκρισης από την εθνική αντιπροσωπεία.
Σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία η κυβερνώσα πλειοψηφία αναμένεται να προσέλθει με την εκτίμηση πως θα είναι δύσκολο για τους επικριτές της να τα καταψηφίσουν, ανακτώντας έτσι χαμένο πολιτικό έδαφος εξαιτίας της φθοράς που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως καταδεικνύουν και οι πρώτες αντιδράσεις ιδιαίτερα έναντι των τελευταίων πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, ήδη επιχειρούν να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα, προβάλλοντας το επιχείρημα πως χρειάζεται μια πολιτική άλλων προτεραιοτήτων, κατεύθυνσης και περιεχομένου. Ενδεικτικό του περιβάλλοντος που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται είναι ότι τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας κλιμακώνουν την κριτική τους από σχόλια –όπως από την αξιωματική αντιπολίτευση– για ανακοινώσεις και εξαγγελίες «επικοινωνιακής σκοπιμότητας» έως και χαρακτηρισμούς περί «κυβέρνησης των πολιτικών απατεώνων» που έγιναν από τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού.

Πάντως, όπως επίσης διαφαίνεται και από τις πρώτες αυτές αντιδράσεις, μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υφίσταται κλίμα «συγκρουσιακό», αφού έκαστο εξ αυτών όχι μόνο προβάλλει τη δική του αντιπρόταση ως τη μόνη λύση στα προβλήματα, αλλά και δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές έναντι των άλλων αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Το φαινόμενο αυτό είχε άλλωστε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ακόμη και στο πρόσφατο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη μεταξύ τους επιθετική διαφοροποίηση σε μείζονες υποθέσεις, όπως εκείνη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, κατά τη διάρκεια των σχετικών, ελεγκτικών προς την κυβέρνηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Χθες, με ειδικότερη αφορμή τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η αντιπολίτευση επανήλθε στην κριτική της με δηλώσεις και ανακοινώσεις ιδιαίτερα υψηλών και σκληρών τόνων. Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί –όπως προαναφέρθηκε– και εντός Βουλής είτε με ανάλογου ύφους και περιεχομένου παρεμβάσεις, εισηγήσεις και ομιλίες, είτε και πιθανότατα με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, άλλοτε με κατάθεση προτάσεων νόμων και άλλες φορές με τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

«Αντίδωρα φιλανθρωπίας»
«Ενα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας στηρίζεται στο τρίπτυχο “πρόληψη, φροντίδα, αποκατάσταση” και όχι σε αντίδωρα φιλανθρωπίας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη και Εφη Μπέκου και πρόσθεσαν: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στη βάση της σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης για την ανάπτυξη και συνοχή, προτάσσει την πολιτική της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας των φύλων, της απρόσκοπτης δημογραφικής ανάπτυξης, της περιφερειακής ανάπτυξης με την ενδυνάμωση των υπηρεσιών στην τοπική κοινότητα, της ευημερίας των πολιτών, της κοινωνικής φροντίδας και ανεξάρτητης, αυτόνομης υποστηριζόμενης διαβίωσης ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και κοινωνικά αποκλεισμένων».
Από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού υποστήριξε πως «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η πολιτική της διάσωση», συμπλήρωσε: «Η αντιμετώπιση του στεγαστικού απαιτεί την ίδρυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και εργαλείων για τη χάραξη και υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής».
Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέφερε: «Η λύση βρίσκεται σε έναν ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό, με ευθύνη του κράτους, με στόχο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών, με επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τον οποίον διέλυσαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε: «Η “έξωση” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αποτυχημένης κυβέρνησης της Ν.Δ. από το Μαξίμου είναι επιτακτική ανάγκη για τη σωτηρία της πατρίδας και της κοινωνίας».
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το μόνιμο στήριγμα των ολιγαρχών και ο δυνάστης των οικονομικά αδυνάτων, χτύπησε για πολλοστή φορά. Ο ελληνικός λαός έχει πλέον αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ελπίζει πια σε τίποτα με αυτή την κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων». Για «ακόμη μία επικοινωνιακή φιέστα» της κυβέρνησης κάνουν λόγο οι Σπαρτιάτες.