Στο νέο προϋπολογισμό θα εξακολουθεί να υπάρχει μια «κεντρική» θέση για την ΚΑΠ, λέει η φον ντερ Λάιεν

Κοινοποίηση

Στο Ετήσιο Συνέδριο Προϋπολογισμού της ΕΕ 2025 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-21 Μαΐου, υπογράμμισε ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μια «κεντρική» θέση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κατά την κεντρική της ομιλία, η Γερμανίδα πολιτικός ξεκίνησε τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού, τις οποίες, όπως είδε, «μεταμορφώνουν ζωές και μέσα διαβίωσης. Έφερε πίσω στη ζωή τις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις», είπε. «Βοήθησε στη διάσωση 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας και επέτρεψε σε μια μικρή νεοσύστατη επιχείρηση να αναπτύξει το επαναστατικό εμβόλιο που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την COVID». Ο προϋπολογισμός ήταν «η μηχανή που μετατρέπει τις προτεραιότητές μας σε δράση και είναι η ραχοκοκαλιά της Ένωσής μας», είπε. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ενόψει μιας σειράς κρίσεων, «ο προϋπολογισμός μας έχει ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του», δήλωσε στην κατάμεστη αίθουσα, αλλά επέμεινε ότι «έχουμε φτάσει στα όρια του δυνατού. Ο τρέχων προϋπολογισμός μας είχε σχεδιαστεί για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια».

Μετά από μια βασική συζήτηση μεταξύ των μελών του Κολλεγίου την περασμένη Τετάρτη (14 Μαΐου), ζήτησε «ένα πιο ευέλικτο, ευέλικτο και ανταποκρινόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ)», σημειώνοντας ότι «σήμερα, το 90% του προϋπολογισμού έχει προκατανεμηθεί εξαρχής». «Σύμφωνα με αυτόν τον προϋπολογισμό, έχουμε εργαστεί με ευελιξία αξίας μικρότερης από το 4% του ΠΔΠ», είπε. «Αυτό είναι πολύ μικρό και πολύ κατακερματισμένο». «Ο προϋπολογισμός μας του αύριο θα πρέπει να ανταποκρίνεται γρήγορα», πρόσθεσε η πρώην Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας (2013-2019). «Σκεφτείτε φυσικές καταστροφές όπως καταιγίδες, πλημμύρες και καύσωνες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού ή πότε θα χτυπήσει ο επόμενος. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα είναι πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής». «Ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να είναι λιγότερο άκαμπτος», επανέλαβε. «Πρέπει επίσης να μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη έκτακτης ανάγκης». «Πρέπει να ακούμε τις περιφέρειές μας, αντί να έχουμε μια ενιαία «συνταγή για όλους», δήλωσε. «Για αυτόν τον λόγο, ο νέος προϋπολογισμός θα βασίζεται σε μια νέα δομή… επικεντρωμένη στις «εθνικές και περιφερειακές συνεργασίες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενη στη νέα προσέγγιση του «ενιαίου ταμείου».

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους φόβους, ο επικεφαλής της Επιτροπής διαβεβαίωσε τους ακροατές ότι «στον επόμενο προϋπολογισμό μας, θα υπάρχει μια κεντρική θέση για την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)», η οποία θα «εκσυγχρονιστεί και θα προσαρμοστεί καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις». «Οι περιφέρειές μας και οι αγρότες μας θα βρίσκονται πάντα στην καρδιά της Ένωσής μας», είπε. «Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι ταχύτερος, εστιάζοντας όχι μόνο στο πόσα δαπανώνται αλλά και σε τι παρέχονται για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είναι απλός… στην κατανόηση και απλός στη χρήση για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές». «Σήμερα, πολλές από τις εταιρείες μας απλώς δεν μπαίνουν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για ευρωπαϊκά κονδύλια, επειδή είναι πολύ περίπλοκο, πολύ αργό και πολύ δαπανηρό», είπε. «Γνωρίζω νεοσύστατες επιχειρήσεις πληροφορικής που αποφάσισαν να μην υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότησή μας, επειδή το 20% της τελικής επιχορήγησης θα είχε δαπανηθεί στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων».

Μοναδική πύλη: Επείγουσα ανάγκη για «τυποποιημένα προϊόντα και μια ενιαία πύλη». «Γι’ αυτό ο επόμενος προϋπολογισμός θα έχει ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, με απλούστερους κανόνες και διαφανείς διαδικασίες», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Θα προσφέρει «μια ενιαία πύλη στους φορείς υλοποίησης έργων, από μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες εταιρείες έως ερευνητές και πανεπιστήμια». Σε αυτό που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως θετική εξέλιξη από πολλούς, επιβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα-πλαίσιό μας Ορίζοντας Ευρώπη θα παραμείνει ως ένα αυτόνομο πρόγραμμα», περιγράφοντάς το ως το «πιο φημισμένο ερευνητικό πρόγραμμα παγκοσμίως». Ακόμα κι έτσι, «θα είναι στενά συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανταγωνιστικότητάς μας», τόνισε. «Χρειαζόμαστε μια απρόσκοπτη ροή από τη βασική έρευνα στην εφαρμοσμένη έρευνα και από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην επέκταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 15 αυτόνομα προγράμματα στη νέα αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων των Erasmus και Copernicus. Επιπλέον, «χρειαζόμαστε νέες πηγές χρηματοδότησης», είπε. «Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε νέες προτεραιότητες και πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που έχουν ληφθεί για το NextGenerationEU». […]«Χρειαζόμαστε νέους ίδιους πόρους. Έχουμε ήδη ένα πακέτο προτάσεων στο τραπέζι σήμερα. Εργαζόμαστε επίσης πάνω σε πρόσθετες προτάσεις. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει «μαύρη λύση», αλλά η εξίσωση του προϋπολογισμού είναι τρομακτική», είπε. «Ήρθε η ώρα να βρούμε μια λύση».

Πηγή:AgraFacts

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα