Στο πάνω ράφι των διεθνών αγορών τοποθετεί τις ΠΟΠ ετικέτες ελαιολάδου ο Athena IOOC

Κοινοποίηση

του Γιάννη Πανάγου

Αυτό ήταν ένα από τα συµπεράσµατα που προέκυψαν από τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης µε θέµα «Εξάγω Ελαιόλαδο» που πλαισίωσε τον διεθνή διαγωνισµό ποιότητας ελαιολάδου Athena IOOC, ο οποίος έλαβε χώρα στα Χανιά από 8-10 Μαΐου µε οµιλητές µέλη της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισµού.

«Η ένδειξη ΠΟΠ αποτελεί ουσιαστικά µια επωνυµία για όλους τους παραγωγούς από τη ζώνη προέλευσης και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να την προωθήσουν. Η συλλογική προσπάθεια θα τους επιτρέψει όχι µόνο να µοιραστούν το κόστος, αλλά και τα οφέλη» ανέφερε µεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιολάδου στην περιοχή του Τολέδο, Enrique Garcia-Tenorio, συµπληρώνοντας ότι η καθιέρωση ενός ΠΟΠ ελαιολάδου είναι πολύ σηµαντική σε νέες αγορές όπου οι καταναλωτές ψάχνουν κάτι που θα τους καθοδηγήσει στο καλύτερο προϊόν.

«Οταν ένα προϊόν τοποθετηθεί στα ράφια των καταστηµάτων του εξωτερικού δεν χάνει ποτέ την αξία του, οπότε δίνει στους παραγωγούς ένα σταθερό εισόδηµα σε βάθος χρόνου» συµπλήρωσε η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας Eleology, Τάµµυ Καράµπελα, τονίζοντας ότι το σηµαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της χώρας µας είναι ο παραδοσιακός ελαιώνας. Σύµφωνα µε την ίδια, οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να επιδιώξουν δυναµικά την εξωστρέφειά τους, και ειδικά η Κρήτη αποτελεί ένα πολύ σηµαντικό brand name στο εξωτερικό. Οι παραγωγοί οφείλουν να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα γνωρίσµατα του ελαιολάδου τους για να τα επικοινωνήσουν στους πωλητές, επισηµαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο οι παραγωγοί να εστιάζουν σε premium προϊόντα, αφού όλα τα ελαιόλαδα έχουν τη θέση τους στα ράφια των καταστηµάτων.

Για δεύτερη χρονιά κορυφαίο ελαιόλαδο το Marcum Coratina από την Καλιφόρνια

Ο πρόεδρος του διαγωνισµού, Ντίνος Στεργίδης, αποκάλυψε πως για δεύτερη διαδοχική χρονιά κορυφαίο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Marcum Coratina της εταιρείας Marcum Olive, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. «∆εν πρέπει να µας φοβίζει ότι αναδείχθηκε κορυφαίο ένα ελαιόλαδο από τις ΗΠΑ» τόνισε ο ίδιος, και η συνιδρύτρια και διευθύντρια της ένωσης Extra Virgin Olive Oil Alliance, Alexandra Devarenne, υπερθεµάτισε τονίζοντας ότι η παραγωγή από την περιοχή είναι µικρότερη του 5% της κατανάλωσης στις ΗΠΑ ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα είναι ακόµα χαµηλή, µολονότι το 2023 ξεπέρασε την αντίστοιχη της Ισπανίας. Βέβαια στην Ιβηρική υπήρξε µείωση, κυρίως λόγω των πιέσεων των τιµών.

Mεγαλώνει η αγορά των ΗΠΑ, απόλυτη τάση τα οργανικά

Μέχρι το 2030 το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με οργανικά προϊόντα

Μια διεξοδική εικόνα της αγοράς των ΗΠΑ έδωσε η Alexandra Devarenne (φωτό δεξιά), η οποία µεταξύ άλλων στάθηκε στην αυξηµένη ζήτηση που παρατηρείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για οργανικά προϊόντα. Σύµφωνα µε την ίδια µέχρι και το 2030 το µεγαλύτερο µέρος του καταναλωτικού κοινού θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν µεγαλώσει µε οργανικά προϊόντα και που δίνουν µεγάλη σηµασία στη βιωσιµότητα, εποµένως όσοι παραγωγοί θέλουν να τοποθετηθούν στην αµερικανική αγορά αρµόζει να εξετάσουν τον συγκεκριµένο κλάδο.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την περίοδο 1991-2024 η κυρία Devarenne ανέφερε ότι στην αγορά ελαίων των ΗΠΑ την περασµένη χρονιά, το ελαιόλαδο κατείχε µερίδιο 15% από άποψη όγκου µε 989 εκατ. λίτρα και 43% από άποψη αξίας, η οποία ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ. Τέλος, ανέφερε ότι µακροπρόθεσµα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός ότι οι αναζητήσεις των Αµερικανών για ελαιόλαδο στο Google αυξάνονται, κάτι ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος των καταναλωτών, ενώ τα σηµαντικότερα κριτήρια µε βάση τα οποία επιλέγουν ένα προϊόν ελαιολάδου είναι η προσωπική τους υγεία, η διατροφή τους, οι γευστικές τους προτιµήσεις και φυσικά η ποιότητα.

Ευκαιρίες στην αγορά της Βραζιλίας

Ο σύµβουλος σε θέµατα ελαιολάδου Marcelo Scofano ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια και παρά τις αυξηµένες τιµές η κατανάλωση ελαιολάδου στη Βραζιλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τους 50.000 τόνους την περίοδο 2015-16 σε 90.000 τόνους την τελευταία διετία. Όπως ανέφερε, στη Βραζιλία µόλις 1 στους 4 γνωρίζει για το ελαιόλαδο. Το µεγαλύτερο µέρος των εισαγωγών αποτελείται από έξτρα παρθένο, ωστόσο το µερίδιο των ελληνικών ελαιολάδων στην αγορά της Βραζιλίας είναι µόλις 0,5%, παρότι στη συνείδηση πολλών Βραζιλιάνων το ελληνικό και το ιταλικό είναι καλύτερης ποιότητας. Οι χαµηλές αυτές πτήσεις οφείλονται κατά τον κ. Scofano σε µεγάλο βαθµό στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, δεν έχει προβεί σε κάποια προωθητική καµπάνια στη χώρα της Λατινικής Αµερικής. Αντιθέτως, η Ισπανία µέσω µιας µεγάλης καµπάνιας το 2023 έχει αυξήσει το µερίδιό της στην αγορά της Βραζιλίας από το 13% στο 16,5%, παραµένοντας όµως σηµαντικά πίσω από την Πορτογαλία, που κατέχει µερίδιο 66%.

Μάγεψε η Κρητική φιλοξενία

Συµβολική υπήρξε η επιλογή των Χανίων για την επετειακή 10η διοργάνωση του Athena IOOC.  Mε 8.200.000 ελαιόδεντρα σε 375.000 στρέµµατα και ετήσια παραγωγή 26.000 – 30.000 τόνων ελαιολάδου, ο ελαιώνας των Χανίων είναι ο δεύτερος πιο µεγάλος της Κρήτης (µετά του Ηρακλείου) και από τους πιο σηµαντικούς της Ελλάδας. Η µορφολογία τού εδάφους και ο πλούτος των υπεραιωνόβιων ελιών του εντυπωσίασαν την Κριτική Επιτροπή, η οποία, εκτός από το χανιώτικο ελαιόλαδο που γνώρισε σε βάθος, επισκέφθηκε πολλές περιοχές της ΠE Χανίων. Tο φυσικό κάλλος της περιοχής, η κρητική κουζίνα και η αυθεντικότητα των ανθρώπων συνέθεσαν ένα υποδειγµατικό µείγµα υποδοχής για τον Athena 2025, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την περίφηµη Kρητική φιλοξενία.

Ο φετινός ATHENA τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και του Υπουργείου Τουρισµού και έγινε σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης ∆ήµων Κρήτης, του Επιµελητηρίου Χανίων, του ∆ήµου Χανίων, των ∆ήµων Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάµου, Πλατανιά και Σφακίων, της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και του Συνδέσµου Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης µε την εταιρεία διαχείρισης εκδηλώσεων Vinetum, η οποία έχει ιδρύσει και οργανώνει ετησίως τον διαγωνισµό. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονοµίας 2026», ενώ θεσµικός εταίρος ήταν και φέτος το Ίδρυµα Καπετάν Βασίλη και Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου. Προϊοντικοί Χορηγοί τού διαγωνισµού ήταν τα µεταλλικά νερά ∆ουµπιά (ανθρακούχο) και Θεόνη (ήσυχο), τα γιαούρτια Μπαλαντίνος, οι καφέδες Nespresso, τα µήλα Zagorin, η µπύρα Χάρµα (Κρητική Ζυθοποιία), τα φρούτα «Τ. Μυλωνάκη- Κ. Αδικηµενάκης ΕΛΕΝΑ Α.Ε.» και τα κρασιά των οινοποιείων Ανώσκελη, Μανουσάκη και Ντουράκη.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα