Στόχος το 2025 η βεντέμα στην ελιά, προϋπόθεση οι φροντίδες στην ανθοφορία

Κοινοποίηση

Εαρινή επίθεση µασητικών εντόµων πριν την ανθοφορία

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά πρακτικά η προετοιµασία για την επόµενη ελαιοκοµική περίοδο. Οι βροχές το τελευταίο διάστηµα αναζωογόνησαν τα ταλαιπωρηµένα δέντρα, που το 2024 ζήτηµα είναι να γνώρισαν 100 χιλιοστά βροχής, ειδικά στην Κρήτη.

του Γιάννη Ρούπα

Αυτό, λοιπόν, σηµαίνει ότι τα δέντρα έχουν πετάξει νέους τρυφερούς βλαστούς που θα καρποφορήσουν του χρόνου, ενώ δείχνουν να προετοιµάζονται για µια δυνατή ανθοφορία. Καθήκον του ελαιοπαραγωγού στην ιδιάζουσα και θετική αυτή συγκυρία είναι να προστατέψει τα άνθη και τον τρυφερό βλαστό από τα µασητικά έντοµα που ετοιµάζονται να καλοφάνε εις βάρος του παραγωγικού δυναµικού.

Πτήσεις ακµαίων της ανθόβιας γενιάς πυρηνοτρήτη

Στο δίκτυο παγίδευσης πρώιµων περιοχών της καλλιέργειας η πτήση των ακµαίων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, όταν η ανθοφορία είναι πλούσια η γενιά αυτή δεν προκαλεί ζηµιά στην παραγωγή, µόνο µέτρια ή µικρή ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της άνθισης συστήνεται αντιµετώπιση των προνυµφών της ανθόβιας γενιάς µόνο σε ελαιώνες µε χαµηλή ανθοφορία. Ωστόσο, τονίζεται ότι σε ελαιώνες µε ικανοποιητική ανθοφορία δεν χρειάζονται καµία επέµβαση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως του µεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται εφαρµογή µε σκευάσµατα του βακίλου της Θουριγγίας όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων. Η καταπολέµηση γίνεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά όπου οι προνύµφες περιφέρονται από το ένα άνθος στο άλλο και καταναλώνουν το εντοµοπαθογόνο βακτήριο. Ο βάκιλος δε συστήνεται στην καρπόβια γενιά διότι οι προνύµφες εισέρχονται στον καρπό και παύει να είναι αποτελεσµατικός.

Τα όρια επέµβασης για τα ακάρεα την Άνοιξη

Συνήθως την Άνοιξη, πολλά ακάρεα προσβάλλουν τα νεαρά αναπτυγµένα φύλλα και τις ανθοταξίες της ελιάς. Όταν αναπτύσσονται µεγάλοι πληθυσµοί προσβάλλουν αργότερα και τους νεαρούς καρπούς, προκαλώντας παραµορφώσεις στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, σταδιακά ανάγλυφες καστανές κηλίδες στα ώριµα φύλλα και αντίστοιχα διάστικτη χλώρωση και κιτρίνισµα στην πάνω επιφάνεια.

Κατά το στάδιο του σχηµατισµού των ανθοταξιών τα ακάρεα βρίσκονται σε µεγάλη κινητικότητα, καθώς ιαδοχικά µεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Σοβαρές προσβολές µπορούν να προκαλέσουν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση και εξασθένιση των δέντρων, σηµειώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου. Γι’ αυτό συστήνεται προστασία της νεαρής βλάστησης που είναι ευαίσθητη στις προσβολές ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα σε φυτώρια και σε νέες φυτεύσεις όπως και στα αυστηρά κλαδεµένα δέντρα. Η επέµβαση γίνεται όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει µήκος 6–8 εκ. δηλαδή 3–4 ζεύγη νέων αναπτυγµένων φύλλων.

Στα 2-6 εκατοστά νεας βλάστησης οι µολύνσεις από το επικίνδυνο κυκλοκόνιο

Την εποχή αυτή, µέσα στον Απρίλιο, έχει αρχίσει σε όλες τις περιοχές της κεντρικής χώρας η έκπτυξη της νέας βλάστησης σε µήκος 2-7 εκατοστά, ανάλογα µε το υψόµετρο του ελαιώνα. Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή, στην αρχή της άνοιξης, είναι ασταθείς σε πολλές ελαιοκοµικές περιοχές µε συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και σηµαντικές µεταβολές θερµοκρασίας µεταξύ βραδινών και µεσηµεριανών ωρών. Γι’ αυτό οι ελαιοκαλλιεργητές καλούνται να ελέγχουν τα κτήµατά τους, ώστε να επέµβουν έγκαιρα και να αντιµετωπίσουν το κυκλοκόνιο, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.
Οι πλέον σοβαρές µολύνσεις λαµβάνουν χώρα την άνοιξη και από αυτές προέρχονται οι φθινοπωρινές µολύνσεις, ενώ η ποικιλία Κονσερβολιά θεωρείται ιδιαίτερα
ευαίσθητη στην ασθένεια.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψεκασµός µε κατάλληλα µυκητοκτόνα, όταν η νέα βλάστηση αποκτήσει µήκος 2-6 εκ. περίπου. Ο ψεκασµός πρέπει να είναι επιµελής και να καλύπτει όλη τη φυλλική επιφάνεια καθώς και τη νέα βλάστηση, ενώ πρέπει να επαναλαµβάνεται µετά από παρατεταµένες συνθήκες βροχής και υγρασίας, δρόσου και οµίχλης.

Αντιµετώπιση εχθρών και ασθενειών µε SYLLIT OLEO και THIOPRON από τη UPL 

Το Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleaginea), Γλοιοσπόριο (Colletotrichum spp.) και εντοµολογικές προσβολές από άκαρι αποτελούν σηµαντικές προκλήσεις στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο την παραγωγικότητα όσο και την ποιότητα του ελαιολάδου.

της Ειρήνης Τσιώτρα*

Η αποτελεσµατική και έγκαιρη φυτοπροστασία αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της φυτοϋγείας και τη διασφάλιση βιώσιµων αποδόσεων. Η UPL προσφέρει δύο αξιόπιστες λύσεις µε ισχυρή δράση: SYLLIT OLEO (dodine 54,4% β/ο) για το Κυκλοκόνιο και το Γλοιοσπόριο και THIOPRON (sulphur 82,5% β/ο) για Γλοιοσπόριο και άκαρι ελιάς.

Κυκλοκόνιο: Φυλλόπτωση και εξασθένιση των δένδρων

Το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα της ελιάς, δηµιουργώντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες µε σκούρο περίγραµµα. Η προσβολή οδηγεί σε πρόωρη φυλλόπτωση, µε άµεσες επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα και τη γενική ζωτικότητα του δένδρου. Οι µολύνσεις ευνοούνται από ήπιες θερµοκρασίες (16–20°C) και αυξηµένη σχετική υγρασία, κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Γλοιοσπόριο: Σήψεις καρπών και ποιοτική υποβάθµιση

Το γλοιοσπόριο είναι υπεύθυνο για σοβαρές ζηµιές στον ελαιόκαρπο, προκαλώντας σήψεις, αποχρωµατισµό και πρόωρη καρπόπτωση. Η παρουσία του σχετίζεται άµεσα µε υγρές και θερµές καιρικές συνθήκες ενώ το µόλυσµα εγκαθίσταται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας καθώς και κατά την περίοδο της ωρίµανσης των καρπών, ιδιαίτερα σε περιοχές µε έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις. Εκτός από την απώλεια καρπού, παρατηρείται αύξηση της οξύτητας στο παραγόµενο ελαιόλαδο και υποβάθµιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Άκαρι ελιάς: Το άκαρι που ρίχνει φύλλα, άνθη και καρπούς

Το άκαρι της ελιάς προκαλεί σοβαρές ζηµιές σε φύλλωµα, άνθηση και καρποφορία, επηρεάζοντας άµεσα την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και του ελαιοκάρπου

SYLLIT OLEO: Προληπτική και θεραπευτική δράση στο Κυκλοκόνιο και στο Γλοιοσπόριο της ελιάς

Το προϊόν SYLLIT OLEO περιέχει 544 g/L της δραστικής ουσίας dodine σε µορφή συµπυκνωµένου αιωρήµατος. Η dodine είναι µοναδική δραστική ουσία και ανήκει στην οικογένεια των γουανιδινών. ∆εν παρουσιάζει διασταυρωτή ανθεκτικότητα µε τις υπόλοιπες κατηγορίες µυκητοκτόνων και κατέχει σηµαντικό ρόλο σε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας. Κατάλληλη εφαρµογή σε κρίσιµες φαινολογικές φάσεις, όπως η άνθιση και η ωρίµανση.

Τα πλεονεκτήµατα του SYLLIT OLEO είναι:

■ Μοναδική δραστική ουσία – Μοναδικός τρόπος δράσης

■ Προληπτική και θεραπευτική δράση στο Κυκλοκόνιο και στο Γλοιοσπόριο της ελιάς

■ Εκλεκτικό µυκητοκτόνο – ∆ιασφάλιση υψηλής και ποιοτικής παραγωγής

■ Ταχύτατη διείσδυση στο φυτικό ιστό (εντός 2 ωρών από τον ψεκασµό).

■ Αντοχή στην έκπλυση από τη βροχή

■ Τα φύλλα στα οποία έχει εξαλειφθεί η προσβολή παραµένουν στο δέντρο

■ Τελευταίος ψεκασµός πριν τη συγκοµιδή: 7 ηµέρες

Thiopron: Βιολογική προσέγγιση µε βάση το στοιχειακό θείο

Το Thiopron (sulphur 82,5% β/ο) είναι µυκητοκτόνο και ακαρεοκτόνο επαφής µε προστατευτική δράση, κατάλληλο τόσο για συµβατικές όσο και για βιολογικές καλλιέργειες. Η καινοτόµος σύνθεση του προσφέρει υψηλά επίπεδα αποτελεσµατικότητας. Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι:

Α) Μικρά και οµοιογενή σωµατίδια θείου, ιδανικού µεγέθους, ώστε να επιτευχθεί η µέγιστη αποτελεσµατικότητα από την παραγωγή του υδρόθειου, όταν λαµβάνει χώρα η διαδικασία της εξάχνωσης

Β) Ενισχυµένη προσκολλητικότητα: Περιέχει ξανθάνη, ένα φυσικό πολυσακχαρίτη, ο οποίος βελτιώνει την προσκολλητική ικανότητα στη φυλλική επιφάνεια, εµποδίζοντας την έκπλυση από τη βροχή

Γ) Βέλτιστη κάλυψη: Η υψηλή ποιότητας σύνθεση προσφέρει οµοιόµορφη εξάπλωση δραστικής ουσία για καλύτερη κάλυψη και βέλτιστη αποτελεσµατικότητα

Ως µυκητοκτόνο το THIOPRON παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι του Γλοιοσπορίου της ελιάς και είναι ιδανικό για χρήση σε προγράµµατα ολοκληρωµένης διαχείρισης του ελαιώνα.

Ως ακαρεοκτόνο το THIOPRON είναι αποτελεσµατικό τόσο σε νύµφες όσο και σε ενήλικα, ενεργεί ως ακαρεο-απωθητικό ενώ δεν έχει δράση στα ωφέλιµα έντοµα (αρπακτικά ακάρεων)

Τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαµβάνουν:

■ Ανθεκτικό στην έκπλυση από βροχή

■ Υψηλή αποτελεσµατικότητα λόγω καινοτόµου σύνθεσης

■ Μεγάλης διάρκειας δράση

■ Χρήσιµο εργαλείο για διαχείριση ανθεκτικότητας

■ ∆εν απαιτούνται ανώτατα όρια υπολειµµάτων (MRLs)

■ Άριστη κάλυψη φυλλικής επιφάνειας

Ολοκληρωµένο πρόγραµµα προστασίας

Η χρήση των SYLLIT OLEO και THIOPRON ενισχύει τη συνολική αποτελεσµατικότητα διασφαλίζοντας τη φυτουγεία του ελαιώνα.

Η διατήρηση της υγείας των δένδρων και η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιοκάρπου απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, έγκαιρη δράση και τη χρήση αποτελεσµατικών και ασφαλών φυτοπροστατευτικών µέσων.

*Γεωπόνος – Product Manager UPL Ελλάς

Ολόκληρο το ειδικό αφιέρωμα της Agrenda είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Οι αθλητικές μεταδόσεις 19/4/2025

Τα ματς από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και τα παιχνίδια του ΝΒΑ στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις: 13:30 Novasports...

Tελευταία Nέα