Στον Λίβανο ο Δένδιας – Την Πέμπτη η επιτροπή εξοπλιστικών

Κοινοποίηση

Τον Λίβανο πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Τρίτη ο Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας και πρώην αρχηγό των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ζοζέφ Αούν, και τον ομόλογό του, Μισέλ Μενάσα. Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα βρεθούν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υγειονομικού υλικού, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και η συνδρομή της Ελλάδας στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Λίβανος υπέστη βαρύ πλήγμα από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, ενώ, η εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλείται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη 5.000 Λιβανέζων στρατιωτών στην περιοχή νοτίως του ποταμού Λιτάνι, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο στρατός έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του συμφώνου 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να επιστρέψει στον νότιο Λίβανο. Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας με εκατέρωθεν επιθέσεις ανάμεσα στη σιιτική οργάνωση και τον ισραηλινό στρατό, απειλώντας και πάλι με γενικευμένη κρίση.

Ο λιβανέζικος στρατός από την πλευρά του έχει γνωστοποιήσει πως δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου. Την πρόθεση της Αθήνας μετέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον περασμένο Δεκέμβριο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Εξωτερικών.

Εκπαίδευση και ανταλλακτικά

Αθήνα και Βηρυτός έχουν ήδη εκκινήσει τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, ενώ η αυριανή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Λίβανο αναμένεται να δώσει και επίσημο χαρακτήρα στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο λιβανέζικος στρατός έχει ήδη υποβάλει αίτημα για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρόγραμμα θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες και θα αφορά τις χερσαίες δυνάμεις και κυρίως τον τακτικό στρατό και τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, μιας και η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν διαθέτει αξιόλογη αεροπορία ή ναυτικό.

Επιπλέον, στην Αθήνα έχει φτάσει αίτημα του λιβανέζικου στρατού για παροχή ανταλλακτικών και υλικού υποστήριξης για ελικόπτερα UH-1 Huey και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113, για τα οποία ο ελληνικός στρατός διαθέτει σημαντικά πλεονάσματα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχει στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μέσω της συμμετοχής της στο ναυτικό σκέλος της επιχείρησης UNIFIL, παρέχοντας σε μόνιμη βάση μια φρεγάτα του στόλου.

Επιτροπή εξοπλιστικών

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στον Λίβανο, το βλέμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στρέφεται στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη. Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για όλες τις πτυχές του 12ετούς μακροπρόθεσμου προγραμματισμού αμυντικών εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), τον οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη. Η συνεδρίαση θα είναι απόρρητη και θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τον αμυντικό σχεδιασμό, ενώ για την υλοποίηση καθενός από τα προγράμματα που περιλαμβάνει θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. 

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα