Φόρτωση Text-to-Speech…
Με ένα συμβολικό «δώρο» στις βαλίτσες του μεταβαίνει την Παρασκευή στον Λίβανο ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί τη Βηρυτό για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ώστε -μεταξύ άλλων- να οριστικοποιηθεί η διαδικασία παραχώρησης 13 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ113 για χρήση από τον επίσημο στρατό της χώρας.
Επιπλέον, στις επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο, τον ομόλογό του, ανώτερους αξιωματούχους αλλά και τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο κ. Δένδιας θα συζητήσει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και τις σφαγές των Χριστιανών αλλά και τη συνδρομή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου.
Η επίσκεψη
Τα 13 ΤΟΜΠ Μ113, τα οποία προέρχονται από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού, δεν πρόκειται να αλλάξουν την αποτρεπτική ισχύ του κατακερματισμένου λιβανέζικου στρατού που έχει ως βασική αποστολή να συγκρατήσει τα ένοπλα τμήματα της Χεζμπολάχ από το να ανακαταλάβουν τις θέσεις τους στα νότια της χώρας, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συγκρούσεων με το Ισραήλ.
Πρόκειται ξεκάθαρα για μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι η Αθήνα διεκδικεί ρόλο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, ενώ φιλοξενεί σημαντικές κοινότητες χριστιανών αλλά και πολιτών ελληνικής καταγωγής.
Η Ελλάδα, εξάλλου, διατηρεί μόνιμη παρουσία στα ανοιχτά του Λιβάνου με φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, η οποία συμμετέχει στη διεθνή αποστολή «UNIFIL» του ΟΗΕ.
Ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων πριν αναλάβει το ύψιστο αξίωμα, με τον ομόλογό του Μισέλ Μενάσα αλλά και με τον υπουργό Πολιτισμού Γκασάν Σαλαμέ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της λιβανέζικης αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.
Ακόμη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη Ι’, με το ζήτημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών να βρίσκεται στο επίκεντρο, ειδικά μετά τις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος Τζολανί σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Συρίας.
Τεθωρακισμένα και οπλισμός
Για την παραχώρηση των 13 τεθωρακισμένων, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ, το οποίο άναψε το πράσινο «φως» για τη μεταφορά τους στον Λίβανο. Η χώρα της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιεί ήδη στον συγκεκριμένο τύπο ερπυστριοφόρου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους διεθνώς.
Τα Μ113 χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δυνάμεων του πεζικού, διαθέτουν ελαφριά θωράκιση και είναι εφοδιασμένα με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Η υποστήριξη τους είναι σχετικά εύκολη και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά είναι μεγάλη. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα Μ113 παγκοσμίως, το οποίο αριθμοί περί τις 2.900 μονάδες διαφόρων τύπων και εκδόσεων. Το ΓΕΣ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης προσφορών για την αναβάθμιση τουλάχιστον 500 ΤΟΜΠ Μ113, με την ισραηλινή Rafael να έχει καταθέσει μέχρι στιγμής την πιο ρεαλιστική πρόταση.
Εκτός από τα τεθωρακισμένα, η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτίθεται να προσφέρει και σημαντική ποσότητα υγειονομικού υλικού στην κυβέρνηση του Λιβάνου, ενώ, στο τραπέζι βρίσκεται και προσφορά πολεμικού υλικού, με τους Λιβανέζους να ζητούν ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βηρυτός έχει καταθέσει αίτημα και για βαρύτερο οπλισμό, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων της, με την ελληνική πλευρά, όμως, να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.