Μάλιστα, στρατηγικό ρόλο στην οργάνωση και προώθηση της πρωτοβουλίας, ως βασικού εταίρου έχουν και οι Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές-Cogrexpo, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Σε σχετική εκδήλωση στα γραφεία της ΕΘΕΑΣ παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν την δυναμικής της εν λόγω αγοράς προϊόντων Χαλάλ, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως, με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6%. Η πιστοποίηση Χαλάλ δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική συμμόρφωση, αλλά αποτελεί όχημα πρόσβασης σε αγορές υψηλής αξίας και αυστηρών προδιαγραφών.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση του ελληνικού παραγωγικού τοπίου και των δυνατοτήτων συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα Χαλάλ.
- Ανάδειξη κλάδων και προϊόντων με υψηλό εξαγωγικό δυναμικό.
- Υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων για την ένταξή τους σε εξαγωγικές αλυσίδες.
- Σύνδεση με οργανισμούς πιστοποίησης, διανομείς και εμπορικούς εταίρους στη Σαουδική Αραβία και τον ευρύτερο Αραβικό Κόλπο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποιος υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Χαλάλ και την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα στις μουσουλμανικές αγορές. Όπως σημείωσε ο κ. Κέλλας, η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας, με έντονη τοπικότητα και διεθνή αναγνώριση, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν νέα εξαγωγική δυναμική μέσω της πιστοποίησης Χαλάλ και της πρόσβασης σε αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία.
«Η στρατηγική Halal για την Ελλάδα δεν είναι υπόθεση ενός φορέα. Είναι εθνική υπόθεση. Και πρέπει να δουλέψουμε μαζί —με σχέδιο, τεχνογνωσία και πίστη— για να δώσουμε στα ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει: στο ράφι, στο τραπέζι και στην καρδιά του διεθνούς καταναλωτή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κέλλας συνεχάρη τον Πρόεδρο της Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε., κ. Χρήστο Γιαννακάκη, για τον στρατηγικό του ρόλο στην οργάνωση και προώθηση της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της εταιρείας ως βασικού εταίρου αναγνωρίζει τη συμβολή της στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα.
Στα 9,45 τρισ. δολάρια έως το 2034, κυρίαρχη η αγορά Ασίας-Ειρηνικού
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων Χαλάλ υπολογίστηκε σε 2,93 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 9,45 τρις δολάρια έως το 2034, αυξανόμενο με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 12,42% από το 2025 έως το 2034.
Μάλιστα, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησε στην αγορά τροφίμων Χαλάλ με το υψηλότερο μερίδιο της τάξης του 45% το 2024, ήτοι ανήλθε σε 1,32 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να φτάσει τα 4,30 τρις έως το 2034, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 12,53%.
Η επέκταση της εν λόγω αγοράς τροφίμων αποδίδεται στην καθαρή υγιεινή που ακολουθείται για τις διαδικασίες επεξεργασίας κρέατος. Είναι απαλλαγμένο από επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά και χημικά, και το αίμα από το κρέας αποστραγγίζεται πλήρως, γεγονός που το καθιστά απαλλαγμένο από τροφιμογενείς ασθένειες.