Στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. η κτηνοτροφία

Κοινοποίηση

Η κτηνοτροφία παραμένει ένας από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την επισιτιστική ασφάλεια, όσο και για τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή φυσικών λιπασμάτων και την αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου οράματος για την αγροτική και διατροφική πολιτική της ΕΕ μετά το 2027, τα κράτη-μέλη ανέδειξαν την ανάγκη να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο τομέας της κτηνοτροφίας με σύγχρονα, ευέλικτα και εξειδικευμένα εργαλεία πολιτικής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική βιωσιμότητα και στη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος. Οι πολιτικές της ΚΑΠ καλούνται να προσφέρουν λύσεις που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής και, παράλληλα, ενθαρρύνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, χωρίς να υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

common agricultural policy card
Στήριξη μέσω άμεσων ενισχύσεων και επενδύσεων

Προτάθηκε η συνέχιση και ενίσχυση των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς τον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς και η υποστήριξη περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Παράλληλα, η επενδυτική στήριξη στον κλάδο θεωρήθηκε κρίσιμη για την ενίσχυση της τεχνολογικής αναβάθμισης και της βιώσιμης μετάβασης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις δημόσιες ενισχύσεις μέσω της ΚΑΠ. Ωστόσο, μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά για την προσέλκυση κεφαλαίων στον αγροτικό τομέα.

Έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν θεμελιώδεις άξονες της μελλοντικής στρατηγικής, που προωθούν την ασφάλεια στην κτηνοτοτροφία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:

  • Στην έρευνα ζωικής παραγωγής και γενετικής βελτίωσης
  • Στην ανάπτυξη ζώων υψηλής ανθεκτικότητας και καλύτερης απόδοσης
  • Στη ζωοτεχνία και στις εφαρμογές βιοτεχνολογίας στη κτηνοτροφία
Αντιμετώπιση ζωονόσων και ανθεκτικότητα

Η αντιμετώπιση των ζωονόσων αποτέλεσε κεντρικό σημείο συζήτησης. Η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων θεωρείται κρίσιμη για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής. Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

  • Η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της γεωργίας, και ειδικά της κτηνοτροφίας, απέναντι σε ζωονόσους και ακραία καιρικά φαινόμενα αποτέλεσε βασικό σημείο.

  • Προτάθηκαν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, μηχανισμοί κρίσης και προγράμματα εμβολιασμού ζώων

  • Η συζήτηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ζώων είναι ένα αίτημα που κατατέθηκε από την Ουγγαρία. Την υποστήριξη σε ετυτό το αίτημα έδειξαν 12, μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστρία, Βέλγιου, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Ανταγωνιστικότητα έρχεται σε αντιπαράθεση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με το περιβαλλοντικό και κλιματικό του αποτύπωμα. Παρότι ο τομέας συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή φυσικών λιπασμάτων, δεν παύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας υπογράμμισαν την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μάλιστα, πρότειναν την αξιοποίηση των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την πρωτεϊνική αυτάρκειακαι ασφάλεια

Παράλληλα, επισημάνθηκε η υψηλή εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενες ζωοτροφές και πρωτεΐνες. Το γεγονός αυτό ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ως απάντηση, προτάθηκε η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις πρωτεΐνες, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής πρωτεϊνικών ζωοτροφών. Μια τέτοια στρατηγική θα ενισχύσει την αυτάρκεια της Ένωσης και θα μειώσει την ευαλωτότητα σε εξωτερικές κρίσεις. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εισαγωγές ζωοτροφών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: consilium.europa.eu

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα