Ο δασμός αυτός είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2021 και παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Φαίνεται πως η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή στο σιτάρι κατά την φετινή περίοδο και η πτώση των τιμών στους περισσότερους τύπους σε επίπεδα κάτω από 200 ευρώ ο μετρικός τόνος, κάνει τους Ρώσους να ανησυχούν πως σε λίγο δεν θα είναι ανταγωνιστικοί να πουλούν στα 220 και 230 ευρώ ο τόνος FOB από την Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με αναφορές Ρώσων και Τούρκων αναλυτών στο X, ως απάντηση σταανωτέρω, η Ρωσική Κυβέρνηση αποφάσισε από 2 Ιουλίου να περικόψει δραστικά τους δασμούς και να αφήσει το σιτάρι της χώρας να ανταγωνιστεί στα ίσα τις υπόλοιπες χώρες.
Άλλωστε, εδώ και μερικά χρόνια, παράγοντας μάλιστα 90 εκατομμύρια τόνους σιταριού σχεδόν κάθε χρόνο, η χώρα έχανε σταδιακά μερίδιο από τις εξαγωγικές αγορές. Σε ένα περιφερειακό περιβάλλον όπου χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Σερβία έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί στην εξαγωγική αγορά φέτος, η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει αυτόν τον φόρο είναι μια σημαντική κίνηση για την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου της.
Αξίζει να σημειωθεί πως παράγοντες όπως οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλουν οι χώρες της ΕΕ στη Ρωσία και οι περιορισμοί στην πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων στο σύστημα SWIFT περιορίζουν οργανικά και σημαντικά τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ρωσίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό ότι η Τουρκία και η Ρωσία – ως φυσικές αγορές πλησίον η μία της άλλςη – θα επιδιώξουν φέτος στενότερη συνεργασία στο εμπόριο σιταριού.