Σε μία ανησυχητική κλιμάκωση, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα σειρά αεροπορικών πληγμάτων στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης έπληξε για δεύτερη φορά στρατιωτικό στόχο καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και της πολιτοφυλακής των Δρούζων στο νότιο τμήμα της χώρας.
Μάρτυρες από τη συριακή πρωτεύουσα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν μια έκρηξη στον τομέα όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο και είδαν πυκνό καπνό να υψώνεται από το σημείο, λίγη ώρα μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο γενικό επιτελείο του συριακού στρατού, στο κέντρο της πόλης.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πόλη των Δρούζων, Σουέιντα
Αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για το συριακό υπουργείο Άμυνας με το κτίριο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο αξιωματικοί τραυματίστηκαν και το προσωπικό φέρεται να έχει καταφύγει στο υπόγειο του κτιρίου.
«Θα προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων»
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «μήνυμα προς Σύρο πρόεδρο για τα γεγονότα στη Σουέιντα». Ο ισραηλινός στρατός έπληξε συριακά άρματα μάχης τη Δευτέρα και συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατευμάτων, σκοτώνοντας ορισμένους στρατιώτες.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι θα προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων από την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε νωρίτερα πλάνα από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο γενικό επιτελείο στρατού από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
لحظة استهداف مبنى الأركان العامة في دمشق بعدة غارات إسرائيلية pic.twitter.com/9IvfPqFxVO
— التلفزيون العربي (@AlarabyTV) July 16, 2025
Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε εξάλλου ότι αναφέρονται ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή της Ντεράα, στη νοτιοδυτική Συρία.
Μακροχρόνιες εντάσεις
Με περίπου 700.000 κατοίκους, στην επαρχία Σουέιντα διαμένει η μεγαλύτερη κοινότητα Δρούζων της χώρας. Οι εντάσεις μεταξύ ομάδων Δρούζων και Βεδουίνων είναι μακροχρόνιες και η βία ξεσπά περιστασιακά μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ τον Δεκέμβριο, διατυπώθηκαν ανησυχίες για την τύχη των μειονοτήτων υπό τις νέες ισλαμιστικές αρχές.
Οι συγκρούσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο μεταξύ των νέων δυνάμεων ασφαλείας και των δρούζων μαχητών άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, προτού οι τοπικοί και θρησκευτικοί ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνίες με στόχο την αποκλιμάκωση και την καλύτερη ενσωμάτωση των δρούζων μαχητών στις νέες δομές εξουσίας.