Εντείνει τις επιθέσεις του στη Συρία το Ισραήλ που εξαπέλυσε τη νύχτα πάνω από 20 βομβαρδισμούς . Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα.
«Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμα τραυματίστηκαν», σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έπληξαν την Ντεράα, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας πως έπληξε στρατιωτικές υποδομές κοντά στη Δαμασκό.
Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δείχνουν εικόνες βομβαρδισμού της Συρίας.
Syrian news now reporting that IDF helicopters landed in Suweida carrying Druze IDF doctors and reportedly ammunition to support the Druze against jihadist militias attempting to genocide their community.
Meanwhile IDF continues strikes across Syria
— Emily Schrader – אמילי שריידר امیلی شریدر (@emilykschrader) May 2, 2025
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία τις νέες αρχές, ενέτεινε περαιτέρω τη δράση του, εξαπολύοντας εκατοντάδες βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία, επιχειρηματολογώντας πως δεν θέλει να πέσει στα χέρια τους το οπλοστάσιο του προηγούμενου καθεστώτος.
Ακόμη, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να αναπτυχθούν μονάδες του ισραηλινού στρατού σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο υψίπεδο του Γκολάν, καταλαμβάνοντας και συριακά εδάφη.
Οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται ως συνέχεια των βομβαρδισμών κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού τα ξημερώματα της Παρασκευής, με το Ισράηλ να δηλώνει πως πρόκειται για προειδοποιητικό χτύπημα προκειμένου όπως υποστηρίζει να «προστατεύσει» τη μειονότητα των Δρούζων.
«Δεν θα επιτρέψουμε στα συριακά στρατεύματα να κινηθούν νότια της Δαμασκού, ούτε οποιαδήποτε απειλή για την κοινότητα των Δρούζων», ήταν η δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η συριακή προεδρία χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «επικίνδυνη κλιμάκωση», ενώ τα πλήγματα καταδίκασε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα μεταξύ μαχητών της κοινότητας των Δρούζων και οργανώσεων που πρόσκεινται στην de facto κυβέρνηση του αλ Σάρα, με πάνω από 100 νεκρούς αξιοποιούνται από το Ισραήλ ως πρόσχημα για να εξαπολύσει ακόμα περισσότερες επιθέσεις στη Συρία.
Ο Σάρα υποδέχθηκε χθες στη Δαμασκό τον ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, τον Ουάλιντ Τζουμπλάτ, που κάλεσε τους σύρους ομόδοξούς του να «αρνηθούν την ανάμιξη του Ισραήλ».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες πως άλλοι τέσσερις μαχητές των Δρούζων σκοτώθηκαν σε επιδρομή drone στην επαρχία Σουάιντα, προπύργιο της μειονότητας στον νότο, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκε το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.
Θρησκευτικές συγκρούσεις
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε βίαια επεισόδια στην Τζαραμάνα, προάστιο της Δαμασκού με κατά πλειονότητα πληθυσμό Δρούζων, στη Σαχνάγια, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου ζουν Δρούζοι και χριστιανοί, και στη Σουάιντα, στοίχισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους και στις δυο πλευρές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έναυσμα ήταν επίθεση ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στη νέα κυβέρνηση που εξαπολύθηκε στην Τζαραμάνα, αφού κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ηχογραφημένο μήνυμα αποδιδόμενο σε Δρούζο που θεωρήθηκε υβριστικό για τον προφήτη Μωάμεθ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.
Το βράδυ της Πέμπτης ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Συρία, ο σεΐχης Χικμάτ αλ Χατζρίν, κατήγγειλε «αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας» που βάζει στο στόχαστρο «αμάχους» της κοινότητάς του.
Από την πλευρά της η συριακή de facto κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη «σθεναρή δέσμευσή της» να εγγυηθεί την ασφάλεια, να «προστατεύσει όλες τις συνιστώσες του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Δρούζων».
Η ανάφλεξη της βίας αυτή την εβδομάδα θυμίζει τις σφαγές στις αρχές Μαρτίου 1.700 και πλέον ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους μελών της αλαουιτικής μειονότητας, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Στην κοινότητα αυτή ανήκε ο πρώην πρόεδρος Άσαντ.
Εκείνη η ανάφλεξη της βίας είχε έναυσμα επιθέσεις ενόπλων πιστών στην προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άσαντ εναντίον δυνάμεων ασφαλείας της νέας εξουσίας.
Συμφωνίες οι οποίες κλείστηκαν ανάμεσα στους Δρούζους και τη Δαμασκό μοιάζουν να αποκατέστησαν την ηρεμία.