Από την εκλογή του μέχρι την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, 125 ημέρες εσωκομματικής νηνεμίας μέτρησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Οχι πως οι κόντρες που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του οργάνου ανησύχησαν σε μεγάλο βαθμό τους επιτελείς της Κουμουνδούρου. Εχουν ζήσει, άλλωστε, θυελλώδεις συνεδριάσεις στο παρελθόν. Είναι γεγονός, ωστόσο, πως χτύπησαν αρκετά «καμπανάκια» για την επόμενη ημέρα.
Τα μεγάλα επίδικα είναι δύο και συνδέονται μεταξύ τους: οι συνεργασίες και η κακή δημοσκοπική εικόνα. Η «μουρμούρα» στην Κ.Ε. θα ήταν περιορισμένη αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να πιάσει έστω και χαμηλά διψήφια ποσοστά στις μετρήσεις. Το κόμμα δεν μπορεί να συνέλθει μετά την περίοδο Κασσελάκη και ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με στελέχη της πλειοψηφίας, έδειξε τις προθέσεις του ενόψει του συνεδρίου.
Δύσκολη «εξίσωση»
Από τη στιγμή που αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου φέρονται να θεωρούν «εκ των ων ουκ άνευ» την κοινοβουλευτική συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά, σ’ αυτό το σημείο εστιάζουν τη «ζημιά» που ενδεχομένως έγινε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Οσα είπε ο Παύλος Πολάκης, ζητώντας ανιδιοτελείς προθέσεις και όχι «επιστροφή μηχανισμών μέσα στο κόμμα», ενεργοποίησαν όσους στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση είδαν εξαρχής αρνητικά μια τέτοια προοπτική. Ασκησε μάλιστα και κριτική, μιλώντας για ατόπημα που έφυγαν κρατώντας τις έδρες τους. Επιμύθιο: Η «εξίσωση» επανένωσης των πρώην συντρόφων και η επαναφορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοινοβουλευτικά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Οι βολές που εξαπέλυσε ο Χανιώτης βουλευτής προς τον πρόεδρο για το αφήγημα του «κοινού ψηφοδελτίου» με το ΠΑΣΟΚ ήταν κατά πολλούς αναμενόμενες. Εσωκομματικοί του αντίπαλοι το απέδωσαν στο γεγονός πως ο ίδιος είναι persona non grata για τη Χαριλάου Τρικούπη. Το αποτύπωμα από το 43% που πέτυχε στις εκλογές του Νοεμβρίου υπάρχει και δεν σκοπεύει να μην το επικαλεστεί. Διαφώνησε ακόμη και με την επανείσοδο στελεχών στην Πολιτική Γραμματεία, ανάμεσά τους και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Το μέλος της Π.Γ. του θύμισε τη στήριξη που παρείχε στον Στέφανο Κασσελάκη και το «θερμόμετρο» ανέβηκε.
«Οταν με τον τρόπο που δημόσια εκφέρεις λόγο ή κάνεις διαρροές δημιουργείς έδαφος να ανακουφίζεται η κυβέρνηση και η Ν.Δ., τότε υπάρχει ένα πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι είμαστε στην ίδια γραμμή», ανέφερε ο Γιώργος Καραμέρος στο Open, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και συμπληρώνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφισημία.
Ο Γιάννης Ραγκούσης στο dnews τόνισε με νόημα: «Οφείλουμε να προσανατολίσουμε τη συλλογική μας ευφυΐα, απορρίπτοντας εύκολες και επιφανειακές προσεγγίσεις. Εννοώ τα περί δήθεν έλλειψης πιο “τσεκουράτου λόγου” και άλλα συναφή». Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κριτική στον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα έκανε και ο Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως «έχουμε θέμα», εστιάζοντας σε ζητήματα στρατηγικής, οργανωτικά και επικοινωνιακά.