Η πτώση των τιμών λιανικής που παρατηρήθηκε από τα τέλη του 2024 ώθησε πολλά νοικοκυριά να αυξήσουν τις αγορές 5 λίτρων συσκευασιών, κάτι ωστόσο που σε βάθος χρόνου δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της τελικής κατανάλωσης. H ισπανική Olimerca εκτιμά πως η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 5% μεταξύ 2024 και 2025, επίδοση που αντανακλά πως οι Ισπανοί αγοράζουν περισσότερο ελαιόλαδο, αλλά δεν το χρησιμοποιούν περισσότερο.
Αυτή η τάση αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης εξέλιξης των μαγειρικών συνηθειών των νοικοκυριών. Περιορίζεται η χρήση πάσης φύσεως ελαίων τόσο για τηγανητά όσο και μαγειρευτά φαγητά, ενώ η φριτέζα αέρα εδραιώνεται ως η μόνη μέθοδος μαγειρέματος που συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική αύξηση διείσδυσης.
Σύμφωνα με την Mariana Vieira Fonseca, Διευθύντρια Insights στο Worldpanel by Numerator, αγοράζουμε περισσότερα, αλλά οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν έχουν αλλάξει. Η πρόκληση για τον ελαιοκομικό κλάδο τώρα έγκειται στο να επανεξετάσει τον ρόλο του ελαιόλαδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών, προσαρμόζοντάς τον στις νέες συνήθειες και μεθόδους μαγειρέματος των ισπανικών νοικοκυριών.

