Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Μερτς για ευρωπαϊκή άμυνα, μεταναστευτικό

Κοινοποίηση

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Η συνέντευξη Τύπου:

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στους θετικούς οικονομικούς δείκτες, αλλά και στο ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις. 

Για την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών». «Υπογραμμίσαμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης, όπως και στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι που ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα […] Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αλλιώς θα υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο. 

Για το μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. «Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας». 

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες». 

«Εμείς ανέκαθεν ήμασταν προσεκτικοί ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.», είπε από την πλευρά του ο κ. Μερτς. «Οι σημερινές προκλήσεις είναι η νέα κανονικότητα που θα μας συνοδέυσει τα επόμενα χρόνια. Είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαι ανοιχτός για αξιοποίηση εργαλείων της Ε.Ε. αυτής καθεαυτής», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος. 

«Ως προς τη συμπερίληψη μη κρατών-μελών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας είναι κάτι που ανέφερα ξανά. Αποτελεί ευκαιρία να συνδέσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική χώρες, όπως τη Νορβηγία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε», είπε επίσης ο Φρίντριχ Μερτς. 

Σε ερώτηση για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες […] Η χώρα μας δεν θα περάσει ξανά από μια κρίση όπως εκείνη που μας γονάτισε το 2015». 

Κατόπιν, ο κ. Μερτς ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «Συμφωνήσαμε ότι παρά τις εντεινόμενους βομβαρδισμούς, ο Ζελένσκι θα πάει στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν. Θαυμάζω το θάρρος του Ζελένσκι ο οποίος -παρά τις τραγικές συνθήκες- προβαίνει σε αυτά τα βήματα. Δείχνει τη σοβαρότητα και τη διάθεση να διαπραγματευτεί την εκεχειρία. Περισσότεροι συμβιβασμοί, όμως, δεν είναι εφικτοί. Ως προς την Ε.Ε., στο νέο πακέτο που έρχεται έχουμε διευρύνει τις κυρώσεις στη Ρωσία». «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, αλλά αν είναι αναγκαίο θα στηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Μερτς.

«Στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, έχουμε όμως προσθέσει βαθμούς ευελιξίας για να καλύψουμε τις ανάγκες και των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης έπειτα από σχόλιο για τα εργασιακά που πραγματοποίησε κ. Μερτς.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ. Μερτς είπε, μεταξύ άλλωνν: «Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θεωρούμε το μεταναστευτικό μεγάλο πρόβλημα. Και θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις ροές. Η προστασία των συνόρων είναι και προς το δικό μας συμφέρον».

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό είπε: «Εχει γίνει μια σημαντική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή συζήτηση από την εσωτερική στην εξωτερική της διάσταση. Η μεγάλη έμφαση πρέπει να είναι στη φύλαξη των συνόρων, καθώς και στην υλοποίηση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών, είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση, αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση. Ζητώ και την αντίστοιχη κατανόηση από την πλευρά της Γερμανίας».

Για τα Eurofighter, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. «Υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες αμυντικές συνεργασίες, να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι τρίτες χώρες  να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρώπης. Και γιατί όχι να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι λογικό που κατανοεί και ο καγκελάριος. Θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του κανονισμού Safe». 

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά. Τελικός κριτής δεν μπορεί να είναι άλλος πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. 

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα