Πώς διαμορφώνονται τα νέα ποσά αναφοράς για τις συνδεδεμένες που μένουν απλήρωτες για μετά τις 16 Μαΐου
Πιο συγκεκριµένα οι τιµές που αναµένονται για τις πληρωµές των δέκα καθεστώτων που αποµένουν προς πληρωµή αναµένεται να κυµανθούν κοντά σε:
- Ρύζι: 34 ευρώ/στρέµµα.
- Σπόροι σποράς: 45 ευρώ/στρέµµα.
- Κτηνοτροφικά ψυχανθή: 20 ευρώ/στρέµµα.
- Μηδική, τριφύλλι: 8 ευρώ/στρέµµα.
- Βιοµηχανική τοµάτα: 50 ευρώ/στρέµµα.
- Πορτοκάλια χυµοποίησης: 40 ευρώ/στρέµµα.
- Όσπρια: 30 ευρώ/στρέµµα.
- Κορινθιακή σταφίδα: 37 ευρώ/στρέµµα.
- Μήλα ΠΟΠ/ΠΓΕ: 40 ευρώ/στρέµµα.
- Αιγοπρόβατα: 11-12 ευρώ/κεφάλι.
Υπενθυµίζεται πως για τη συνδεδεµένη των αιγοπροβάτων, αναµένεται µέριµνα από το ΥΠΑΑΤ ώστε να προσµετρηθούν κανονικά και τα ζώα που θανατώθηκαν πέρυσι λόγω πανώλης.
Σηµειώνεται πως καµία πληρωµή δεν πρέπει να είναι εκτός των ορίων ελάχιστης και µέγιστης τιµής (βλ. πίνακα) επιδότησης, σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει από φέτος.
Αναλυτικά τον πίνακα με τις τιμές των πληρωμών μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Λαµβάνουν συνδεδεµένη όσοι πούλησαν απευθείας ζωοτροφή σε κτηνοτρόφο
∆ιαγράφεται η υποχρέωση περί συγκοµιδής µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα και για παράδοση µόνο σε Συνεταιρισµούς, Οµάδες και εµπόρους νοµικά πρόσωπα για τη λήψη της συνδεδεµένης σε µηδική, τριφύλλι και κτηνοτροφικά ψυχανθή, σύµφωνα µε τροποποίηση για την επικείµενη πληρωµή. Συγκεκριµένα η υπ’ αρ. 955/275372/07-09-2023 υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως: Στο άρθρο 3 προστίθεται νέο σηµείο 8. ως εξής: «8. Κατά παρέκκλιση, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, λόγω της εφαρµογής των έκτακτων µέτρων στη διακίνηση των ζωοτροφών, στο πλαίσιο περιορισµού εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών οι Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Σποράδων, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, ∆ράµας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, ∆υτικής Αττικής, Εύβοιας, Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λέσβου, Λήµνου, Άνδρου και Ηρακλείου εξαιρούνται από την εφαρµογή των όρων επιλεξιµότητας των σηµείων 2 και 5 του παρόντος άρθρου». Οι εξαιρέσεις λοιπόν αφορούν τα εξής σηµεία:
«2. Η συγκοµιδή να πραγµατοποιείται µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα».
«5. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ),
- οµάδες και οργανώσεις παραγωγών,
- οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών».
Eπίσηµα παραστατικά τεκµηρίωσης για τουλάχιστον 3 έτη για πριµ καλαµποκιού
Να τηρούν τα επίσηµα παραστατικά τεκµηρίωσης των παραδόσεων για τουλάχιστον τρία έτη υποχρεούνται οι δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση που εκδόθηκε µία ηµέρα πριν την πληρωµή της. Παράλληλα διευκρινίζεται πως την επιδότηση λαµβάνει και το γλυκό καλαµπόκι. «Όπου στις διατάξεις της παρούσας γίνεται αναφορά σε «αραβόσιτο» νοείται ως αναφορά σε «αραβόσιτο ή/ και γλυκό αραβόσιτο», αναφέρει συγκεκριµένα η τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ 1838/Β’/2025).
Χωρίς εφαρµοστική αποφάση παραµένει η συνδεδεµένη σόγιας των 52,9 ευρώ/στρέµµα
Το συντοµότερο δυνατόν να διευκρινιστούν αρµοδίως οι σχετικές προϋποθέσεις λήψης της συνδεδεµένης ενίσχυσης στη σόγια (52,9 ευρώ το στρέµµα) ζητά µε επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτηµα Ανατολικής Μακεδονία. Όπως αναφέρει για το έτος ενίσχυσης 2025 είναι απαραίτητη η εφαρµοστική ώστε να καθοριστεί µε σαφήνεια η απαιτούµενη ποσότητα σπόρου/στρέµµα, η απαιτούµενη ποσότητα πώλησης παραγόµενου προϊόντος ανά στρέµµα σε εµπόρους ή κτηνοτρόφους και άλλες τέτοιες σχετικές λεπτοµέρειες.