Τα τυριά προέλευσης σύμβολο πολιτισμού και κινητήρια δύναμη για τον τουρισμό της Ευρώπης

Κοινοποίηση

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα σε θέματα τυριού, Patrick McGuigan, ο οποίος είναι σύμβουλος της καμπάνιας More Than Only Food & Drink «τα σήματα προέλευσης και ποιότητας όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων, αλλά και στην τοποθέτηση συγκεκριμένων περιοχών στον παγκόσμιο αγροδιατροφικό χάρτη. Στην περίπτωση του τυριού, αρχίζουν να αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη του τουρισμού».

Έρευνα που διεξήχθη φέτος στην Ιταλία έδειξε ότι το 32,7% των ταξιδιωτών της χώρας συμμετείχαν τουλάχιστον σε μια δράση που σχετίζεται με το τυρί τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με το 2021. Ο τουρισμός του τυριού είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο σε σχέση με τον οινοτουρισμό, αλλά όντας σε αναπτυξιακή τροχιά έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει αγροτικές κοινότητες και παραδόσεις.

Κατά τον McGuigan, ο οποίος έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο και έχει συναντηθεί με τους κορυφαίους παραγωγούς τυριού, το terroir, καθώς και η κλιματική αλλαγή έχουν σημαντική επιρροή στη γεύση και την υφή του τυριού. Παρότι η Νορμανδία και η οροσειρά Δολομίτες στην Ιταλία ήδη έχουν καθορίσει «δρόμους του τυριού», άλλες χώρες προωθούν το σήμα προέλευσης για διατήρηση και προώθηση των παραδόσεων και των πολιτισμών τους.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αναδεικνύουν ακόμα τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής που ακολουθούν παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο της τυροκομίας. Στόχος των γεωγραφικών ενδείξεων είναι η διατήρηση των παραδόσεων και η ανάδειξη των διαφορετικών terroirs, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας και της «τέχνης» πολλών τυριών προέλευσης. Ενδεικτικό είναι ότι το 2024, δεκάδες ευρωπαϊκά τυριά κατέλαβαν τρία αστέρια στον κορυφαίο διαγωνισμό Great Taste Awards, με πολλά να παίρνουν ένα ή δύο αστέρια.

«Πέρα από τα γνωστά τυριά στους φετινούς νικητές ήταν και πολλά πιο άσημα προϊόντα όπως το Paški sir ΠΟΠ από την Κροατία, το Asiago ΠΟΠ από την Ιταλία και το Queso Castellano ΠΓΕ από την Ισπανία. Το γεγονός ότι τόσα διαφορετικά τυριά της ΕΕ τιμήθηκαν στα βραβεία δείχνει ότι δεν αξίζουν μόνο τα γνωστά προϊόντα την προσοχή μας, αλλά και πολλά διαφορετικά τυριά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε», καταλήγει ο McGuigan.

Πληροφορίες από Dairyreporter.com

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα