Ταϊβάν: Προετοιμάζεται για εισβολή από την Κίνα – Σε δόγμα «έσω έτοιμος»

Κοινοποίηση

Αν ο πόλεμος έρθει στην Ταϊβάν, οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να σταλούν στο πλησιέστερο πολυκατάστημα 7-Eleven. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα μοιάζει μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, αλλά υπάρχουν κάποια σενάρια στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αποκαλύπτει ο Guardian.

Αναμένουν ότι ο στρατός της Ταϊβάν και ίσως η αστυνομία θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αφήνοντας τους διασώστες να ανταποκριθούν πρώτοι στην περίθαλψη και τον έλεγχο.

Η εξωτερική βοήθεια θα αποκοπεί σχεδόν σίγουρα από έναν αποκλεισμό. Οι εσωτερικές σιδηροδρομικές γραμμές θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι εναέριοι χώροι να κλείσουν για μη στρατιωτικές πτήσεις, όπως οι εμπορευματικές. Το διαδίκτυο και ίσως και το τηλεφωνικό σήμα πιθανόν να διακοπούν.

Ο ναυτικός αποκλεισμός της Ταϊβάν από την Κίνα, θεωρείται σχεδόν βέβαιος σε περίπτωση προσάρτησης.

Τα καταστήματα ειδών παντοπωλείου ως κόμβος ενημέρωσης και προμηθειών

Αν συνέβαιναν όλα αυτά, οι κάτοικοι της Ταϊβάν θα μπορούσαν να περπατήσουν σε ένα από τα περισσότερα από 13.000 καταστήματα ψιλικών του νησιού για να παραλάβουν μερίδες φαγητού και ιατρικές προμήθειες, που θα παραδίδονταν από τα δικά τους συστήματα υλικοτεχνικής μεταφοράς των αλυσίδων, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Θα μπορούσαν να διαβάσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έχουν σταλεί με φαξ στα καταστήματα και έχουν αναρτηθεί στη βιτρίνα. Ή ίσως θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας το hotspot έκτακτης ανάγκης του καταστήματος.

Τα καταστήματα ψιλικών, συμπεριλαμβανομένων της αλυσίδας 7-Eleven, συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη χορήγηση μασκών κατά τις πρώτες περιόδους έλλειψης.

Η μετατροπή τους σε κοινοτικό κόμβο σε καιρό πολέμου θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη προετοιμασία, αλλά αυτό συζητείται από μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ Τε, για να καταστήσει το λαό του ανθεκτικό σε περίπτωση επίθεσης ή καταστροφής.

O πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ Τε.

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται

Η ιδέα αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών σεναρίων που εξετάζονται από την ομάδα του Λάι, η οποία αποτελείται από 27 ανώτερους υπουργούς και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, ΜΚΟ και προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, κοινωνικό και θρησκευτικό τομέα.

Η «επιτροπή αμυντικής ανθεκτικότητας ολόκληρης της κοινωνίας» είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία της κοινωνίας της Ταϊβάν για πόλεμο ή καταστροφή.

Τα σχέδια προσάρτησης της Ταϊβάν από την Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να προσαρτήσει την Ταϊβάν. Λέει ότι αυτό θα γίνει ιδανικά ειρηνικά, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία. Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα δεν είναι ακόμη ικανή για την απαιτούμενη εισβολή πλήρους κλίμακας, αλλά πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Η Κίνα ισχυρίζεται ο Guardian βομβαρδίζει την Ταϊβάν με παρενοχλήσεις στη γκρίζα ζώνη, νομικό και οικονομικό πόλεμο και κυβερνοπόλεμο, εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιρροής και κατασκοπεία. Ο στρατός της Κίνας κάνει επίσης συχνά πρόβες αποκλεισμού του κύριου νησιού της Ταϊβάν, όπως πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν η Ταϊβάν χάσει τις θαλάσσιες γραμμές εφοδιασμού της, οι εγχώριοι πόροι της θα εξαντληθούν γρήγορα και η κοινωνική της τάξη θα βυθιστεί στο χάος», δήλωσε την Τετάρτη ο ακαδημαϊκός και πρώην κινέζος στρατηγός Μενγκ Ξιάνγκινγκ. Ενώ ελπίζει για το καλύτερο, η Ταϊβάν προετοιμάζει επίσης τους πολίτες της για το χειρότερο.

«Αντιμέτωποι με απειλές, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για αυταρχικές επεκτατικές φιλοδοξίες, πιστεύουμε ότι εφόσον η κυβέρνηση και η κοινωνία στο σύνολό της είναι προετοιμασμένες, μπορούν να ανταποκριθούν», δήλωσε ο Λάι στην επιτροπή κατά τη δεύτερη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Το αεροπλανοφόρο Shandong του κινεζικού ναυτικού κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

Οι στόχοι της επιτροπής για την διαχείριση πιθανής κρίσης

Στόχος της επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση κρίσης η κυβέρνηση και οι βασικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, οι κρίσιμες προμήθειες, τα δίκτυα και οι υποδομές θα προστατευθούν και ότι η κοινωνία θα μπορεί να παρέχει πολιτική υποστήριξη στον στρατό, αν χρειαστεί.

Πολλές από τις εργασίες βασίζονται σε πολιτικά προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει από ΜΚΟ, καθώς και στα δεκάδες χιλιάδες νέα κέντρα ανακούφισης από καταστροφές και στα καταφύγια εκκένωσης και αεράμυνας.

Υπάρχουν επίσης οι υπάρχουσες κυβερνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης των συχνών σεισμών της Ταϊβάν και της πανδημίας. Τα καταστήματα τροφίμων λειτούργησαν ως κοινοτικοί κόμβοι και για τις δύο περιπτώσεις.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε θέματα όπως η διανομή κρίσιμων προμηθειών», δήλωσε ο Γουέν Λίι, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου. «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συμμετείχαν επίσης στις συζητήσεις για την παροχή χώρων καταφυγής, ιατρικών προμηθειών και αποθεμάτων» πρόσθεσε.

Οι φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας (σεισμοί ή κυκλώνες), είναι ήδη αρκετός λόγος προετοιμασίας για τους κατοίκους της Ταϊβάν. Εδώ οι κυκλώνες λύγισαν τα ταχυδρομικά κουτιά.

Η επιτροπή πραγματοποιεί «πρόβες πολέμου»

Η επιτροπή έχει συνεδριάσει μόλις τρεις φορές μέχρι στιγμής, αλλά έχει ήδη πραγματοποιήσει μια πολυκλαδική άσκηση επί χάρτου τον Δεκέμβριο και μια ζωντανή άσκηση στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί ανταποκριτές και όχι στρατιωτικοί.

Η επιτραπέζια άσκηση αποκάλυψε ορισμένες κραυγαλέες αδυναμίες και επικίνδυνες υποθέσεις. Ένα τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την παροχή τροφίμων δεν είχε κανένα σχέδιο για την περίπτωση που η αστυνομική δύναμη δεν ήταν διαθέσιμη για τη διανομή τους.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του τμήματος δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αναρτούν δηλώσεις στο διαδίκτυο ή να στέλνουν ανακοινώσεις στους ηγέτες των γειτονιών.

«Μετά τις ασκήσεις επί χάρτου, τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα, επειδή κάθε υπουργείο συνειδητοποίησε πόσο απροετοίμαστο είναι», δήλωσε η Πόγιου Τσενγκ, σύμβουλος στη ΜΚΟ Doublethink Lab και μέλος επιτροπής που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και αξιοποίηση των πολιτικών δυνάμεων.

«Απλώς, ο ένας μετά τον άλλο, συνειδητοποιούν, ω, αυτό είναι ένα πολύ αδύναμο σχέδιο, ανάγκασε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο».

Η Κινεζική τηλεόραση επιτείνει τον φόβο των κατοίκων της Ταϊβάν.

Συστήματα ενέργειας και επικοινωνίας

Υπάρχουν κρίσιμες αδυναμίες στα συστήματα ενέργειας και επικοινωνιών της Ταϊβάν. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε έναν αποκλεισμό. Περίπου το 97% του ενεργειακού εφοδιασμού της Ταϊβάν εισάγεται.

Υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα ανάλογα με το είδος του καυσίμου, με περίπου 90 ημέρες άνθρακα και πετρελαίου και 40 ημέρες υγρού φυσικού αερίου.

«Η ενέργεια θα είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα για το οποίο θα μιλήσει ο κόσμος, επειδή τα καταφύγια, οι μεταφορές, τα νοσοκομεία, όλα χρειάζονται την ενέργεια», δήλωσε ο Δρ Γουέν-λινγκ Του, μέλος της επιτροπής που επικεντρώνεται στην ενέργεια και τις κρίσιμες υποδομές, διευθυντής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, την Κοινωνία και την Αναδυόμενη Τεχνολογία (DSET).

Το Ινστιτούτο έχει αναλύσει πιθανά σενάρια αποκλεισμού και τους συνακόλουθους περιορισμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, διαπιστώνοντας την ανάγκη για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι ουκρανικές αντιπροσωπείες έχουν συμβουλεύσει την Ταϊβάν να αυξήσει την παραγωγή συσσωρευτών ενέργειας και power bank.

H Ταϊβάν χρειάζεται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς το δίκτυο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.

Η Ταϊβάν χρειάζεται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της κρατικής Taipower είναι επίσης πολύ συγκεντρωτικό, με μεγάλες γραμμές μεταφοράς μεταξύ μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλες ευάλωτες σε χτυπήματα.

Ο Τσάι-γινγκ Λου, διευθυντής του προγράμματος κλιματικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του DSET, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφοροποιεί τις εισαγωγές και επιδιώκει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πρέπει να βελτιώσει την ενσωμάτωση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο δίκτυο και να προετοιμάσει τον ιδιωτικό τομέα για πιθανές διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Η Κίνα εκμεταλλεύεται ήδη τις αδυναμίες του δικτύου επικοινωνιών και πληροφοριών της Ταϊβάν. Το 2024 η Κίνα πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 2,4 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις την ημέρα στην κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Έχουν παραβιάσει τους κυβερνητικούς ιστότοπους της Ταϊβάν, τις οθόνες των σιδηροδρομικών σταθμών και των 7-Eleven και φέρεται να έχουν παραβιάσει ένα σύστημα διαχείρισης νοσοκομείων. Η Κίνα θεωρείται επίσης ύποπτη για την αποκοπή υποθαλάσσιων καλωδίων που τροφοδοτούν το διαδίκτυο της Ταϊβάν.

Καρέ από την πρώτη άσκηση πολιτικής άμυνας στο πλαίσιο της νεοσύστατης επιτροπής κοινωνικής ανθεκτικότητας στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει ήδη 700 hotspots έκτακτης ανάγκης για πρόσβαση στο διαδίκτυο

Η Ταϊβάν δεν έχει πρόσβαση στο δορυφορικό δίκτυο Starlink μετά την αποτυχία των πρώτων διαπραγματεύσεων με την εταιρεία που ανήκει στον Έλον Μασκ.

Αντ’ αυτού επιδιώκει κοινή εμπορική κάλυψη σε χαμηλή γήινη τροχιά και το δικό της εγχώριο σύστημα, που περιλαμβάνει 700 hotspots που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα για κυβερνητική και στρατιωτική αλλά ενδεχομένως και για πολιτική χρήση.

Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι ο μεγάλος φόβος της Ταϊβάν.

Εν αρχή ην η… παραπληροφόρηση

Αλλά πριν εξουδετερώσει το διαδίκτυο και τα τηλεφωνικά σήματα της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα τα χρησιμοποιήσει πιθανότατα για να διαδώσει παραπληροφόρηση και χάος. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ταϊβάν θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψεύτικες ειδήσεις.

Το προσωπικό ορισμένων μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων έχει περιγράψει πολλές περιπτώσεις που επιτρέπουν ελάχιστο χρόνο για τον έλεγχο των γεγονότων, ενώ άλλα πρακτορεία έχουν ακόμη και συμφωνίες ανταλλαγής περιεχομένου με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη επίσημη διάθεση να αντιμετωπιστεί αυτή η ευπάθεια, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι ήδη αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε ειδησεογραφική αναφορά.

Ο Τσενγκ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο κενό». «Από την οπτική γωνία (της χειραγώγησης και της παρεμβολής ξένων πληροφοριών), νομίζω ότι χρειαζόμαστε πραγματικά μια ισχυρότερη στάση, ιδίως όσον αφορά τους κακόβουλους φορείς» συμπλήρωσε ο Τσενγκ.

Οι Ουκρανοί προτείνουν στην Ταϊβάν επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Οι επενδύσεις και η συναίνεση θα κρίνουν και την επιτυχία

Τα μέλη της επιτροπής και οι αναλυτές που μίλησαν στον Guardian ήταν όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τους στόχους της. Ορισμένοι είπαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής αίσθηση της κατεύθυνσης, αν και ήταν νωρίς. Άλλοι ανησυχούσαν για τη διακομματική υποστήριξη που απαιτείται για την επιτυχία της.

«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο λόγος που δεν είμαι τόσο σίγουρος για την εφαρμογή είναι ότι εξαρτάται επίσης από το είδος των πόρων που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να επενδύσουμε», δήλωσε ο Του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελέγχουν επί του παρόντος το νομοθετικό σώμα της Ταϊβάν και έχουν περικόψει τους προϋπολογισμούς, μεταξύ άλλων για την Taipower (και τη δυνατότητά της να ενισχύσει τις υποδομές της) και για το υπουργείο ψηφιακών υποθέσεων, το οποίο, μεταξύ άλλων περικοπών, αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά τον αριθμό των δορυφορικών hotspots που εγκαθίστανται.

Η Κίνα είναι πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πόλωση και ο διχασμός είναι κακοί σύμβουλοι

Ο πολιτικός διχασμός επηρεάζει επίσης την κοινωνική συνοχή, δήλωσε ο Τσενγκ. «Όταν είσαι πιο πολωμένος, είσαι πιο χαοτικός, και όταν είσαι πιο χαοτικός, είσαι πιο αδύναμος», είπε. «Η πόλωση αντιστρέφει την ανθεκτικότητα».

«Για μια κοινωνία που απειλείται συνεχώς από φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους, υπάρχει μια χρήσιμη αρχή: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην χαλαρώνετε», δήλωσε ο Γουέν Λι από το γραφείο του προέδρου.

«Πρέπει να επιτύχουμε μια ισορροπία, κατά την οποία θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε εμπιστοσύνη και να διασφαλίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πιθανές απειλές» κατέληξε.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα