Παράλληλα αν τα δικαιώµατα δεν ενεργοποιηθούν για 2η συνεχόµενη χρονιά τότε επιστρέφουν στο Απόθεµα. Σηµειώνεται άλλωστε πως τα επιλέξιµα στρέµµατα που δηλώνονται δεν επαρκούν για να ενεργοποιηθούν όλα τα δικαιώµατα, διότι πολλοί αγρότες χρειάζεται να εκµισθώσουν σηµαντικές εκτάσεις και αυτό δεν καθίσταται πλήρως εφικτό. Άλλωστε περίπου το 8,5% των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης δεν ενεργοποιήθηκαν το έτος ενίσχυσης 2024, ενώ το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 6%.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Φέτος λοιπόν είναι η τελευταία χρονιά που διατηρούν την ιστορικότητά τους τα δικαιώµατα και σε συνδυασµό µε αυτό το µικρό µπόνους του 2027, φαίνεται πως είναι η κατάλληλη στιγµή για όποιον φυσικά ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε πώληση των δικαιωµάτων σε µία καλύτερη τιµή.
Αναλυτικότερα, η πορεία των δικαιωµάτων θα έχει ως εξής:
ΟΣ∆Ε 2025: Συντελείται το προτελευταίο βήµα της σύγκλισης που ξεκίνησε το 2023. Έτσι όλα τα δικαιώµατα θα έχουν αξία ίση τουλάχιστον µε το 75% µε τη µέση αξία ανάλογα την περιφέρεια ενίσχυσης.
ΟΣ∆Ε 2026: Τελευταίο βήµα σύγκλισης, µε τα δικαιώµατα να έχουν αξία ίση µε το 100% της µέσης.
ΟΣ∆Ε 2027: Ο προϋπολογισµός της βασικής ενίσχυσης αυξάνεται από τα 829.567.104 ευρώ στα 956.306.474, και έτσι θα υπάρξει µία έκτακτη άνοδος της αξίας τους. Η θεωρητική τους µέση αξία έτσι όπως αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ θα είναι: Αροτραίες εκτάσεις 26,7 ευρώ το στρέµµα, δενδρώδεις εκτάσεις 32,3 ευρώ το στρέµµα και βοσκοτόπια 18,5 ευρώ το στρέµµα.
Με βάση τα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2024 πραγµατοποιήθηκαν 42.577 αιτήσεις µεταβίβασης δικαιωµάτων, που αφορούν σε µεταβιβαστές και αποδέκτες. Σηµειώνεται εδώ πως από το Εθνικό Απόθεµα πάντα η αξία που προκύπτει στα δικαιώµατα είναι η µέση.
Το αν τώρα θα συνεχίσουν να ενεργοποιούν επιδοτήσεις τα δικαιώµατα και µετά το 2027, δηλαδή στην επόµενη προγραµµατική περίοδο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, φαίνεται πως τα δικαιώµατα οδεύουν ολοταχώς µε κατάργηση καθώς θεωρείται ένας παρωχηµένος τρόπος επιδοτήσεων που έχει εξαντλήσει πλέον τη χρησιµότητά του, ενώ «γεννάει» αρκετή γραφειοκρατία στα κράτη-µέλη. Όπως και να έχει η Ελλάδα θα είναι υποχρεωµένη να ακολουθήσει αυτό που θα αποφασίσει η Κοµισιόν.