Την απαλλαγή μελών του Ρουβίκωνα, που κατηγορούνταν για τα πλημμελήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης από κοινού και της παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων από κοινού, αποφάσισε το δικαστήριο. Συνολικά δικάστηκαν σήμερα 25 μέλη της συλλογικότητας, τα οποία φέρονταν στις 28 Φλεβάρη 2025, κατά την ημέρα της γενικής απεργίας με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών, να είχαν αναρτήσει πανό στην ταράτσα του κτηρίου που στεγάζεται η Hellenic Train. Το δικαστήριο καταδίκασε τους 18 εξ’ αυτών για άρνηση δακτυλοσκόπησης επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.
Της Άννας Κανδύλη
Μάρτυρες υπεράσπισης οι συγγενείς
Ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν στο δικαστήριο συγγενείς θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.
«Ήμουν στο μνημόσυνο της μητέρας μου στα Τέμπη εκείνη τη μέρα. Είναι προσβολή η μήνυση που έκανε η Hellenic Train στους 25 του Ρουβίκωνα για ένα πανό ενώ ευθύνονται για τον θάνατο 57 και τον τραυματισμό ποσών άλλων. Είναι προσβλητικό για τους συγγενείς μας. Για ένα πανό να μπουν φυλακή, συγγνώμη αλλά οι άλλοι έχουν σκοτώσει 57 και είναι ακόμα έξω», κατέθεσε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης.
«Είμαι η μητέρα της Αναστασίας Παπαγγελή που την έλιωσαν τα σίδερα στη σύγκρουση στα Τέμπη. Αυτά τα παιδιά τα ευχαριστώ, σαν μάνα ήρθα αυθόρμητα. Το δικό μου το σπίτι καταστράφηκε. Ένιωσα πολύ όμορφα όταν το είδα να κρέμεται αυτό το πανό από τη Hellenic Train. Άλλοι πρέπει να είναι κατηγορούμενοι, όχι τα παιδιά. Το δικό μου το παιδί είναι κάτω από τα μάρμαρα» κατέθεσε εν μέσω χειροκροτημάτων η Μαρία Ντόλκα, μητέρα της Αναστασίας.
«Εδώ και δύο χρόνια αυτό που έγινε στα Τέμπη ορίζεται ως έγκλημα. Και κάθε έγκλημα έχει δολοφόνους. Δύο χρόνια πολεμάμε για το αυτονόητο, τη δικαιοσύνη. 25 άνθρωποι ανέβηκαν σε ένα κτίριο και έβαλαν ένα πανό που έλεγε “δολοφόνοι”. Δεν υπήρχαν φθορές, δεν χτύπησαν κανέναν. Ζητώ να τους αφήσετε ελεύθερους για τη μνήμη του αδελφού μου και όλων των άλλων γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέχασαν», είπε η Κατερίνα Βουτσινά, που έχασε τον αδερφό της.
Από την πλευρά του ο γιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε μεταξύ άλλων: «Είναι άδικο να δικάζονται επειδή ανέβασαν ένα πανό και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα. Έχουμε ανθρώπους που έχασαν πολύτιμα μέλη της οικογένειάς τους στο έγκλημα των Τεμπών και όλοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. Άλλος ένας λόγος που είμαστε τόσο ευαίσθητοι είναι γιατί εμείς ζήσαμε και άλλο έγκλημα την εποχή της πανδημίας, όταν είχαμε χιλιάδες νεκρούς με κρατική ευθύνη».
Για την Hellenic Train κατέθεσε υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος ανέφερε πως δεν διαπίστωσε ούτε φθορές στο κτήριο ούτε ότι έγινε φασαρία την ημέρα εκείνη.
«Το κτίριο δεν ήταν σε λειτουργία. Μόνο φύλακες, εγώ και ο υπεύθυνος εταιρίας. Ενημερώθηκα ότι μια ομάδα ατόμων είναι στον εξώστη και ανήρτησε πανό. Ο φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία ήρθε και τους βγάλαν. Φθορές και τέτοια δεν έγιναν. Δεν διαπίστωσα φασαρία» είπε ο μάρτυρας.
Όλοι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να εκπροσωπηθούν – μέσω της δικής του απολογίας- από τον συγκατηγορούμενο τους, Γιώργο Καλαϊτζίδη.
«Η δράση ήταν απόφαση της συνέλευσης, μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας στη μνήμη των 57 ανθρώπων. Αποφασίσαμε τη μέρα της απεργίας να κάνουμε μια συμβολική δράση διαμαρτυρίας. Στην πρώτη ερώτηση “γιατί πήγατε στη Hellenic Train;”, η απάντηση είναι “πού να πάμε;”. Η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε για ένα κομμάτι ψωμί τα τρένα στην Ελλάδα, μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και δεν έκανε, άρα πάμε σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι. Και ενώ έχουν γίνει όλα αυτά, μας κάνουν μήνυση. Είναι φοβερό ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει “ρε παιδιά, είναι καλή ιδέα να κάνουμε μήνυση;” Απορώ με αυτό».