Τη μεθεπόμενη Δευτέρα αποφασίστηκε να συγκληθεί για την πρόωρα καταληκτική της συνεδρίαση η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία συγκροτήθηκε για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, με μοναδικό αντικείμενο τη συζήτηση και ψήφιση πορίσματος προς την εθνική αντιπροσωπεία προκειμένου εκείνη με μυστική ψηφοφορία στη συνέχεια να αποφανθεί σχετικά με την ανάθεση των περαιτέρω χειρισμών στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε ακριβώς όπως αναμενόταν: σε κλίμα γενικευμένης έντασης. Ο μεν κ. Τριαντόπουλος απέστειλε γραπτό υπόμνημα επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για έλεγχό του από την τακτική Δικαιοσύνη, η δε αντιπολίτευση προέβη σε νέο κύκλο καταγγελιών περί «κυβερνητικών μεθοδεύσεων» παράκαμψης της προκαταρκτικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας με στόχο την απόκρυψη της αλήθειας. Η πλειοψηφία απέρριψε τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προσπάθεια «να κάνουν σόου».

«Δεν παρακάμπτεται καμία διαδικασία. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, η σύσταση Προανακριτικής θέλει να υπάρχουν απλές ενδείξεις. Το δικαστικό συμβούλιο, για να παραπέμψει έναν κατηγορούμενο, θέλει αποχρώσες ενδείξεις, και το Ειδικό Δικαστήριο, για να καταδικάσει κάποιον, θέλει αποδείξεις. Η προκαταρκτική τυπικά και ουσιαστικά κάνει τη δουλειά της αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει από την εισαγγελία», εκτίμησε μιλώντας με δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν το δικαστικό συμβούλιο θεωρήσει ότι υπάρχει και κάτι επιπροσθέτως κατά του κ. Τριαντόπουλου, θα επιστρέψει την υπόθεση εκ νέου στη Βουλή».
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μεθόδευση εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και πρόσθεσε ότι η επιλογή του κ. Τριαντόπουλου να αποστείλει σύντομο γραπτό υπόμνημα και να μην προσέλθει με φυσική παρουσία στην Προανακριτική «αποτελεί μνημείο κυνισμού και δειλίας». Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Είναι σίγουρο ότι ο ενορχηστρωτής πρωθυπουργός θα πληρώσει τελικά το τίμημα των αντιθεσμικών του επιλογών».
Για «σόου» κατηγορεί τα κόμματα η Ν.Δ., που απαντούν κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις» με στόχο τη συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. φιμώνουν βάναυσα την αλήθεια» και αναφέρεται σε «εξόφθαλμη εκτροπή». Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «την τελευταία πράξη του κακοστημένου έργου της κυβέρνησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο να υποστηρίζει ότι «η Ν.Δ. έκανε την Προανακριτική συγκαλυπτική, απαλλακτική για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος». Με τη σειρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) είπε ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι «να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την απαλλαγή του κ. Τριαντόπουλου». Από τη Νίκη ο Τάσος Οικονομόπουλος μίλησε για «θεσμική εκτροπή», ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση της συγκάλυψης, η αλήθεια θα φανεί. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να βρει έναν καλό δικηγόρο».

Των ανακοινώσεων και των δηλώσεων προηγήθηκε μια συνεδρίαση γεμάτη από εντάσεις και αποχωρήσεις, εξαιτίας κυρίως της άρνησης της πλειοψηφίας να τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για κλήση σειράς μαρτύρων και συνέχιση των εργασιών της επιτροπής. Την κλήση μαρτύρων ζήτησε με νέο εξώδικό της προς την Προανακριτική και η Μαρία Καρυστιανού.
Τα επόμενα βήματα
Πλέον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 157 και 158), ο πρόεδρος της Βουλής, μόλις του υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής, θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση στην Ολομέλεια. Το πόρισμα, που «πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση», θα διανεμηθεί στους βουλευτές «μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεσή του». Στη συνέχεια και εντός πέντε ημερών «από τη διανομή του στους βουλευτές, καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής», με τη συζήτηση επ’ αυτού να «αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης», να «είναι γενική και να αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (τουλάχιστον 151). Θα ακολουθήσει, σε δημόσια συνεδρίαση, η κλήρωση των μελών του δικαστικού συμβουλίου.

«Ουδεμία παράνομη πράξη διέπραξα»
Τον ισχυρισμό ότι είναι αθώος όσον αφορά την κατηγορία που του απευθύνει η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βάσει της οποίας συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναφορικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς και την επιθυμία του να κριθεί η υπόθεσή του από την τακτική Δικαιοσύνη επαναλαμβάνει μέσω σύντομου γραπτού υπομνήματος που απέστειλε χθες στην προαναφερθείσα επιτροπή ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.
«Κλήθηκα σε παροχή εξηγήσεων στην υπό διενέργεια προκαταρκτική εξέταση, ως ύποπτος ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος», αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι την περίοδο του δυστυχήματος ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Στη συνέχεια φέρεται να σημειώνει: «Ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη, στις 3 έως 6-3-2023 ή οποτεδήποτε άλλοτε». Τούτων δοθέντων και μνημονεύοντας άλλη γραπτή επιστολή που είχε αποστείλει στην επιτροπή στις 18 Μαρτίου, ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνει ότι όπως και τότε, έτσι και τώρα επιθυμεί η υπόθεσή του «να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές». Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την επιστολή του ο πρώην υφυπουργός εξέφραζε, μεταξύ άλλων, τον φόβο πως εν μέσω περιόδου «ακραίας πολιτικής πόλωσης, το όποιο πόρισμα εκδώσει η επιτροπή σας θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης».