Φόρτωση Text-to-Speech…
Με «μπαράζ» αποχωρήσεων όλων των κομμάτων, πλην της Ν.Δ. και της Πλεύσης Ελευθερίας από την ψηφοφορία, αλλά και από αρκετή ένταση σημαδεύτηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που συστήθηκε για τον Κώστα Καραμανλή. Τελικά ο πρώην υπουργός Μεταφορών με 157 ψήφους υπέρ παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 164 βουλευτές. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν οι 154 βουλευτές της Ν.Δ. (δεν συμμετέχει ο Κώστας Καραμανλής) και 3 πιθανότατα από τους ανεξάρτητους, ενώ καταψήφισαν οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Υπήρξε και ένα άκυρο. Οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία ήταν οι Μ. Γαυγιωτάκης, Γ. Ασπιώτης, Χ. Κατσιβαρδάς, προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες και ο Δ. Κυριαζίδης πρώην βουλευτής της Ν.Δ.
Το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταφέρθηκε κατά του Κωνσταντίνου Τασούλα χαρακτηρίζοντάς τον «κατ’ ευφημισμό κύριο», υποστηρίζοντας πως «έθαψε τις δικογραφίες για τα Τέμπη», με τον προεδρεύοντα, Γιώργο Λαμπρούλη, να τονίζει πως «όταν αναφερόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αναφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού με την αντιμαχία να συνεχίζεται και τον κ. Λαμπρούλη να διακόπτει τη συνεδρίαση τονίζοντας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είστε απαράδεκτη, ανήθικη πολιτικά και σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού». Οταν οι εργασίες της Ολομέλειας ξεκίνησαν, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέβηκε στην έδρα του προεδρείου και κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για «πολιτικό ακτιβισμό άνευ ουσίας», σημειώνοντας πως θα στείλει τα πρακτικά με όλες τις παρεμβάσεις της στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Γιάννης Μπούγας τόνισε για το Δικαστικό Συμβούλιο πως «σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία αναβάθμισης της κατηγορίας ή δημιουργηθούν ενδείξεις για τέλεση άλλων αδικημάτων οφείλει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου η Βουλή να εκτιμήσει αν πρέπει να ασκηθεί δίωξη και για άλλα αδικήματα». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «αυτό γίνεται για πρώτη φορά ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η κοινοβουλευτική ομάδα θέλει στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Aποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία όλα τα κόμματα πλην Ν.Δ. και Πλεύσης Ελευθερίας – Εντάσεις κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή και «θερμό» επεισόδιο με Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τους υψηλούς τόνους του τελευταίου διαστήματος κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκανε λόγο για έναν πολιτικό θίασο που είναι στημένος πάνω σε μια τραγωδία: «ουσιαστικά σήμερα ψηφίζετε την αθώωση Καραμανλή, όπως όταν καταψηφίσατε και την πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για την 717. Τότε με καταψήφιση, τώρα με υπερψήφιση ενός κατασκευασμένου αθωωτικού κατηγορητηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε επιθετική γραμμή προσωπικά κατά του πρωθυπουργού κινήθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας πως «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί –και υπάρχουν πολλές και επαρκείς ενδείξεις– ότι από τη μια μεριά μεθόδευσε μια διαδικασία προανακριτικής φιάσκο για τον κ. Τριαντόπουλο γιατί έτσι τον βολεύει και τώρα έρχεται σε ένα δεύτερο επεισόδιο να καλύψει όλες τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης».

Το σφυροκόπημα κατά της πλειοψηφίας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, συνεχίστηκε από την αντιπολίτευση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για πρόταση «πλυντήριο», συμπληρώνοντας πως «η λεγόμενη προανακριτική σας λειτούργησε συνολικά έξι ώρες. Περίπου όσο κάνει το τρένο για να πάει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη». «Εμείς στο κουκούλωμα αυτό δεν χωράμε. Εμείς δεν παίρνουμε μέρος στο θέατρό σας, δεν μπορούμε», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «κατασκευασμένα πλημμελήματα παράβασης καθήκοντος που προσδιορίζονται τόσο στενά, έτσι ώστε ακριβώς να μπορούν να στρώσουν τον δρόμο για την πλήρη απαλλαγή στη συνέχεια στο Δικαστικό Συμβούλιο». «Θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση του μπαζώματος, η κυβέρνηση του “φραπέ”», τόνισε ο Δημήτρης Νατσιός. «O πρώτος υπόλογος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί είχε προσωπική συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η συζήτηση στην Ολομέλεια επεκτάθηκε και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Γιώργο Φλωρίδη να ανταλλάσσει βαριές κουβέντες με τον Σωκράτη Φάμελλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «όταν δυο πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ πήγαν να σηκώσουν κεφάλι και να ζητήσουν ελέγχους καρατομήθηκαν. Τους παραιτήσατε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είστε κανονική καμόρα, κανονική μαφία, κανονικό παρακράτος, το παρακράτος του Μητσοτάκη, με υπογραφή και σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως με τα λεγόμενά του ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε πως δεν ξεχωρίζει από την ακραία ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει ο Νικόλας Φαραντούρης, υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει την αποπομπή του ευρωβουλευτή. «Δεν ζητούμε να διαγράψετε κανέναν, συνεχίστε έτσι βρίσκεστε στο 5%, οδεύετε προς το 3% και οδεύετε στην εξάτμιση», απάντησε. Για «καμόρα» έκανε λόγο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συμψηφίσει την παραίτηση του τοπικού στελέχους του κόμματος στην Κρήτη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.