Του Σταύρου Παπαντωνίου
Οπως είχε προαναγγελθεί, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τελικά χθες τη δική της πρόταση για προανακριτική επιτροπή, η οποία αφορά μόνο το πρόσωπο του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς για τον Χρήστο Σπίρτζη «παρά τις ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί καθώς έχει παραγραφεί». Η πρόταση, όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος, περιλαμβάνει 10 βασικά σημεία, τα οποία αποδομούν το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ.
Στην πρόταση επισημαίνεται πως «η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στη θέση της να μη στέκεται εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, θεωρεί ότι τα στοιχεία της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, αν και δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος» για το θέμα της χρηματοδότησης και στελέχωσης των σιδηροδρόμων. Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία, που όπως λέει βασίστηκε αποκλειστικά στα στοιχεία της δικογραφίας και όχι στο κομματικό όφελος, καταλήγει στα 10 ακόλουθα σημεία:
1. Η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά θέματα ασφαλείας, για τα οποία εκ του νόμου είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
2. Ο ΟΣΕ είναι ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

3. Το κατηγορητήριο κατά των δύο διευθυντών του υπουργείου μεταξύ άλλων τους αποδίδει ότι δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. εισηγήσεις) προς τον υπουργό για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων. Αντίστοιχη επισήμανση υπάρχει και στο κατηγορητήριο κατά της προέδρου της ΡΑΣ.
4. Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες κατά τον εφέτη ανακριτή εισηγήσεις προς τον υπουργό, είναι σαφές ότι αυτός δεν μπορεί να έχει αντίστοιχη ποινική ευθύνη.
Αναφέρεται ότι τα στοιχεία της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό, αν και δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη διενέργεια έρευνας.
5. Επιβεβλημένη η γνήσια διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη.
6. Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούσε για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε π.χ. οι υπουργοί Υποδομών να είναι σε καθημερινή βάση ποινικά υπόλογοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ).
7. Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων που διαβιβάστηκαν αμελλητί δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου της ελεγχόμενης περιόδου προέβη σε πράξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, ως απαιτεί το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, κατά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ.
8. Την ημέρα κατά την οποία συνέβη το δυστύχημα οι εταιρείες ΟΣΕ Α.Ε. και Hellenic Train πληρούσαν, σύμφωνα με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς εκτέλεσης του δρομολογίου.

9. Από τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μόνο διοικητικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας, η Ν.Δ. προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Κ. Καραμανλή για να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ.
10. Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του εφέτη ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δύο ζητημάτων που είχαν εγερθεί, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ Α.Ε. και της άμεσης στελέχωσής της. Γι’ αυτό, όπως προαναφέρθηκε, προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση, αν και στη δικογραφία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις ενέργειες αυτές.
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Της Δώρας Αντωνίου
Η κατάθεση της πρότασης Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή από την κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί πολιτική σύγκρουση, καθώς η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή. Από το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ένα «κατασκεύασμα», το οποίο έχει στόχο –επειδή ακριβώς το σκεπτικό και το αδίκημα δεν στέκουν– το Δικαστικό Συμβούλιο να απαλλάξει τον πρώην υπουργό με βούλευμα.
Από τη Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν, ότι ο ίδιος ο ανακριτής της υπόθεσης Σωτήρης Μπακαΐμης προσδιορίζει ότι ο κ. Καραμανλής είχε την εποπτεία ως προς την ασφάλεια και όχι διοικητική εποπτεία, όπως αναφέρει το πόρισμα της Ν.Δ. Επιπλέον, παραθέτουν αναφορές για επιστολές και έγγραφα που έφτασαν στον υπουργό και τους υφυπουργούς στο Μεταφορών και αφορούσαν προειδοποιήσεις για πιθανό συμβάν «μέγιστης σοβαρότητας», για ελλιπή συντήρηση της υποδομής με επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα υπηρεσιών, για αύξηση των ατυχημάτων, που προκαλούσε ανησυχία για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται πως στόχος της κυβέρνησης, με την πρόταση που κατέθεσε, είναι η απαλλαγή του Κ. Καραμανλή από το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα.
«Προκλητική» χαρακτήρισε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον κ. Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «προσπαθούν να κοροϊδέψουν την ελληνική κοινωνία, αλλά κανείς δεν τρώει κουτόχορτο». Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν επίσης ότι «μετά τον Τριαντόπουλο θέλουν να προχωρήσουν σε άλλη μια fast track προανακριτική επιτροπή, αντισυνταγματική και παράνομη, με στόχο να πέσει στα μαλακά και ο Καραμανλής μόνο για πλημμέλημα». Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο σε δήλωσή του για «σχέδιο συγκάλυψης» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συμπεριληφθεί στην τελική πρόταση που θα καταθέσουν. «Εφόσον από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ήταν ενήμερος αυτός και οι υπουργοί του για το πρόβλημα ασφάλειας σιδηροδρόμων, πρέπει να διερευνηθούν τα στοιχεία και να δώσει την απάντησή του θεσμικά. Γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελεγχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος («Ναυτεμπορική»).
Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει να απαντηθεί αν θα καταφέρει το κόμμα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 30 υπογραφές. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πάντως, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, η πρόταση θα κατατεθεί δημόσια ή θα υποβληθεί με 30 υπογραφές. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των προτάσεων, με ή χωρίς αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η διαδικασία θα εισέλθει στην επόμενη φάση, που αφορά την ψηφοφορία στη Βουλή. Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι αυτή που θα προχωρήσει. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική διαδικασία προεξοφλείται ότι θα συνοδευτεί από έναν ακόμη κύκλο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης, καθώς η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις για συγκάλυψη, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και συγκρούσεις.