Τέσσερα μέτρα για ασφαλέστερα τρένα

Κοινοποίηση

Σε δύο βασικούς άξονες κινείται το τελευταίο διάστημα ο αν. υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ετοιμάζοντας το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα με στόχο την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Ο πρώτος είναι τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα για την ενίσχυση του σιδηροδρόμου και ο δεύτερος είναι να δώσει «ορατότητα» σε αυτές τις κινήσεις στους πολίτες, που είναι ο τελικός κριτής.

Οπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Κυρανάκης «ετοιμάζει ένα αρκετά θαρραλέο νομοσχέδιο σε συνέχεια των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, της ΡΑΣ, του ΟΣΕ και των εργαζομένων» προκειμένου «να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, όπως έγινε στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ, στον ΟΛΠ», ξεκαθαρίζοντας πως δεν μιλάει για ιδιωτικοποίηση αλλά για «μεγαλύτερη ευελιξία», ώστε «να έρθουν στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα και μαζί με τα σημερινά στελέχη του ΟΣΕ να προχωρήσουμε μπροστά».


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα βασικά στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι: α) προσλήψεις προσωπικού, β) εκπαίδευση του προσωπικού και γ) μεγαλύτερη χρηματοδότηση του οργανισμού. Επίσης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πως μεγάλη κρατική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει την τεχνογνωσία θα αναλάβει τη συντήρηση του δικτύου, κάτι που ανέφερε και ο αντιπρόεδρος χθες κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Πρέπει να είμαστε προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός είναι κατ’ εξοχήν ένας πολιτικός προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα».


Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναμένεται να έρθει στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα και μετά να πάρει τον δρόμο για διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή.

Προσλήψεις και επανεκπαίδευση προσωπικού, αύξηση χρηματοδότησης, συνεργασία με ξένη εταιρεία – Οι πολίτες θα παρακολουθούν τους συρμούς μέσω gov.gr.

Ο νέος αν. υπουργός πρέπει να δώσει ταυτόχρονα και μια μάχη που αυτή τη στιγμή μοιάζει χαμένη: να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τρένο. Αφότου συνέβη το δυστύχημα των Τεμπών, μια –οργισμένη– απορία που εκφράστηκε ευρέως από τους πολίτες και κυκλοφόρησε ευρέως στα social media ήταν: «Καλά, μπορείς να δεις πού ακριβώς είναι τα σουβλάκια που παραγγέλνεις και δεν μπορούσαν να δουν πού ακριβώς πάνε ολόκληρα τρένα;». Η αλήθεια είναι πως το στίγμα για το πού βρίσκονται τα τρένα υπήρχε, μέσω GPS, το οποίο όμως δεν είναι ακριβές. Δηλαδή έχει μεγάλες αποκλίσεις και αν, για παράδειγμα, δύο τρένα, όπως συνέβη το μοιραίο βράδυ, βρίσκονταν στις ίδιες ράγες, το GPS δεν το έπιανε.


«Ορατότητα»

Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από το δυστύχημα των Τεμπών, παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης του σιδηροδρόμου, δεν κατέστη εφικτή η αποκατάσταση της διαλυμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το συγκεκριμένο μέσο. Μπορεί κάποιος να μπει άνετα σήμερα στον σιδηρόδρομο; Μπορεί να εμπιστευτεί ένας γονιός το τρένο για να βάλει το παιδί του μέσα; Αυτό που θέλει ο νέος αν. υπουργός είναι οι ενέργειες που θα κάνει για τη βελτίωση του δικτύου να αποκτήσουν «ορατότητα» από τους πολίτες. Να μην είναι δηλαδή απλώς εξαγγελίες από υπουργικά χείλη, αλλά να μπορούν να τις δουν μέχρι και στο… κινητό τους. Πώς θα γίνει αυτό; Τοποθετώντας νέους πομπούς σε όλα τα τρένα που συνδέονται με το Διαδίκτυο.

Επόμενο βήμα είναι να προστεθεί μια εφαρμογή στο gov.gr που οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε live χρόνο πού ακριβώς βρίσκεται ένα τρένο, με ακρίβεια εκατοστών πλέον και όχι κατά προσέγγιση. Είναι προφανές πως η αναβάθμιση του συστήματος θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στα χέρια των σταθμαρχών, αλλά η δυνατότητα να υπάρχει και στο κινητό του επιβάτη, ή του συγγενούς ενός επιβάτη, θεωρείται πως αποτελεί μέτρο ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα θα αυξάνει τα αντανακλαστικά όλου του ΟΣΕ, καθώς οι υπάλληλοι θα ξέρουν πως ένα λάθος που έγινε «και δεν το πήρε κανείς είδηση», τώρα θα είναι ορατό σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες μάτια.


«Καμία συσχέτιση με τα Τέμπη»

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Τη διαβεβαίωση ότι «ουδεμία συσχέτιση προκύπτει μεταξύ του δυστυχήματος των Τεμπών και της μεταφοράς αμυντικού υλικού ή καυσίμων είτε για λογαριασμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είτε για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών του» παρέχει γραπτώς, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, ο Νίκος Δένδιας, επικαλούμενος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την προς εκείνον πληροφόρηση των αρμοδίων υπηρεσιών. «Οι μεταφορές όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κ.ά. με τη χρήση οδικών, σιδηροδρομικών και θαλασσίων υποδομών της χώρας μας γίνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας», οι οποίες –όπως σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας– καθορίζονται μέσω διατάξεων νόμου (2168) του 1993. Και συνεχίζει συγκεκριμένα: «Εν προκειμένω, όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ουδεμία μεταφορά στρατιωτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων ή κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023. Ως εκ τούτου, ουδεμία συσχέτιση προκύπτει μεταξύ του δυστυχήματος των Τεμπών και της μεταφοράς αμυντικού υλικού ή καυσίμων είτε για λογαριασμό των ελληνικών Ε.Δ. είτε για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών του». Στη γραπτή ερώτηση που, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνυπογράφουν οι βουλευτές Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος και Ν. Παπαναστάσης, εμπεριέχεται ευθέως το ερώτημα αν «αξιοποιούνται ή αξιοποιήθηκαν την περίοδο του εγκλήματος στα Τέμπη ή και έως σήμερα οι σιδηροδρομικές υποδομές ή άλλοι τρόποι μεταφοράς εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών για αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή δημοσιεύματα σε σχέση με τη στάση του προέδρου του συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού, για...

Tελευταία Nέα