Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη 1 το μεσημέρι με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Οπως είπε ο κ. Μαρινάκης, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ. Μερτς. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Το βράδυ, ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης, θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο Economic Council Germany, όπου θα βραβευτεί.
Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και θέματα διεθνούς πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν στο Βερολίνο οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Κορνέλιους, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει (στις 13.00 ώρα Ελλάδος) δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14.30 (ώρα Ελλάδος).
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τις συνομιλίες, ο κ. Κορνέλιους δήλωσε ότι «το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη», για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι, γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό».
Ερωτώμενος εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση» και τόνισε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.