Τουλάχιστον 161 άνθρωποι συνέχιζαν να αγνοούνται χθες Τρίτη, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, οι οποίες ήδη στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας του αμερικανικού Νότου (στη φωτογραφία του Reuters/Marco Bello, επάνω, μπλουζάκι που βρέθηκε πάνω σε κλαδιά στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό αγνοουμένων).
Οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά
«Μόνο στην κομητεία Κερ, 161 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γκρεγκ Αμποτ, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν δώσει στις αρχές φίλοι, συγγενείς και περίοικοι.
Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το Σαββατοκύριακο, άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.
Η σφοδρότητα της καταιγίδας ξάφνιασε ακόμα και τις αρχές. Ορμητικοί χείμαρροι κατέκλυσαν την περιοχή, παρασύροντας ανθρώπους από καμπίνες, τροχόσπιτα και σκηνές, ενώ κοιμόντουσαν.
Ορισμένοι επιζώντες βρέθηκαν να κρατιούνται από δέντρα, ενώ στις όχθες του ποταμού Γουαδελούπη εντοπίστηκαν στρώματα, κουζινικά σκεύη και φωτογραφίες οικογενειών.
«Το Τέξας πενθεί. Η οδύνη, το σοκ που περάσαμε τις τελευταίες μέρες ράγισαν την καρδιά της πολιτείας μας», σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.
«Δεν προειδοποιήθηκαν έγκαιρα»
Ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το AFP, πως οι πρόσφατες περικοπές στη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών (FEMA) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν επηρέασαν την έκδοση των προειδοποιήσεων, τονίζοντας πως «δεν είναι ώρα για πολιτική».
Αντίθετα, κάτοικοι και τοπικοί φορείς ζητούν να εξεταστεί αν έγιναν όλα όσα μπορούσαν για να προληφθεί η τραγωδία.
Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προειδοποιήθηκαν όσο έγκαιρα θα έπρεπε για τον κίνδυνο πλημμυρών.
Μετά την καταστροφή η Νικόλ Ουίλσον, άρχισε συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου ώστε να ζητηθεί από τον κυβερνήτη να εγκαταστήσει σύγχρονο σύστημα συναγερμού με σειρήνες.
«Αν ηχούσε σειρήνα, ακόμα και πέντε λεπτά πριν, θα σωζόταν καθένα από αυτά τα παιδιά», είπε στο AFP (περισσότερα εδώ).