Θεωρείο: Ενα βήμα πιο κοντά η Κίμπερλι

Κοινοποίηση

Οταν πρόκειται να πάει ένας πρέσβης σε μια χώρα υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπει την αποστολή μιας έγγραφης ενημέρωσης από τη χώρα του πρέσβη προς τη χώρα όπου πρόκειται να μεταβεί, με την οποία ζητάει την έγγραφη συγκατάθεση για να προχωρήσει η διαδικασία. Το έγγραφο αυτό για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έφτασε στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να δίνει την τυπική συγκατάθεση. Επόμενο βήμα, να περάσει η τοποθέτηση της κ. Γκίλφοϊλ από το Κογκρέσο και μετά να προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος».

«Γαλάζια» μάχη στην Α΄ Αθηνών

Αν μια περιφέρεια έχει τη μερίδα του λέοντος στις μετρήσεις αυτή είναι η Α΄ Αθηνών. Εκτός από την ιστορική βαρύτητα που έχει ως εκλογική περιφέρεια, τελευταία υπάρχει στον αέρα και η πιθανή υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη που ανακατεύει την τράπουλα. Επειδή το τελευταίο διάστημα μου έχουν μεταφέρει πολλές μετρήσεις, επιχείρησα να τις αντιπαραβάλω, ώστε να βγει το πιο ασφαλές συμπέρασμα. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Ο Πιερρακάκης είναι με μεγάλη διαφορά πρώτος. Η έκπληξη είναι στη δεύτερη θέση, που ακολουθεί ο Αγγελος Συρίγος, και τρίτος πλασάρεται –εφόσον κατέβει– ο Κώστας Μπακογιάννης. Ακολουθούν, πολύ κοντά μεταξύ τους, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Θάνος Πλεύρης και μετά η Ολγα Κεφαλογιάννη. Είναι προφανές πως, εφόσον ο Μπακογιάννης επιλέξει ξανά να είναι υποψήφιος δήμαρχος, οι ισορροπίες αλλάζουν εκ νέου.

Πανεπιστημιακός για τη ΡΑΣ

Οι αλλαγές στον τομέα του σιδηροδρόμου που ήδη δρομολογούνται θα επιχειρηθούν σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του μήνα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς η θητεία της νυν διοίκησης έχει λήξει. Λέγεται, άλλωστε, ότι αναζητείται πρόσωπο από τον ακαδημαϊκό χώρο που έχει γνώση των θεμάτων συγκοινωνίας. Περισσότερα προσεχώς.

Ο Μερτς και το gov.gr

Ενα ωραίο παρασκήνιο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας λέει πως οι Γερμανοί είχαν άγχος να πάνε όλα καλά στο εθιμοτυπικό κομμάτι, αφού ήταν η πρώτη φορά που ο Φρίντριχ Μερτς υποδεχόταν έναν ξένο ηγέτη ως καγκελάριος και, ως εκ τούτου, θα ακολουθούσε για πρώτη φορά και το τελετουργικό. Για αυτόν το λόγο, λίγο πριν φτάσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι Γερμανοί έκαναν πρόβες για να πάνε όλα όπως είχαν σχεδιαστεί. Οσον αφορά το κατ’ ιδίαν τετ α τετ των δύο ηγετών, ο Γερμανός καγκελάριος έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον για το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας και ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για τη λειτουργία του gov.gr και για την αποδοχή του από τους πολίτες.

Ο σταυρός και το χρήμα

Με ενδιαφέρον είδαν στο ΠΑΣΟΚ την πρόταση βουλευτών της Ν.Δ., να αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών που βάζει ένας πολίτης στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να μπουν έξτρα σταυροί. Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε «να το δούμε ως θέμα, αλλά δεν θα το δούμε μόνο του», σημειώνοντας ότι αν ανοίξει τέτοια συζήτηση, «θα πρέπει να γίνει συνολική κουβέντα που θα περιλαμβάνει και το πολιτικό χρήμα», μια πτυχή που έχει θίξει αρκετές φορές και ο πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Κριτική στον Φάμελλο

Στόχος εσωκομματικής κριτικής έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο Σωκράτης Φάμελλος, λόγω της πρωτοβουλίας του να συναντηθεί με τον Αλέξη Χαρίτση στα γραφεία της Νέας Αριστεράς και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Η «συντροφική» κριτική λέει πως δεν γίνεται ο αρχηγός ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει και έχει διατελέσει αξιωματική αντιπολίτευση να πηγαίνει στα γραφεία ενός μικρού κόμματος που δεν έχει καν δοκιμαστεί στις εκλογές.

Μεγάλο event στα Χανιά

Μια μεγάλη συγκέντρωση ξένων αξιωματούχων ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις 26 και 27 Μαΐου στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, θα συνεδριάσει στην πόλη της Κρήτης η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου αναμένεται να φτάσουν πάνω από 100 ξένοι αξιωματούχοι. Για το μεγάλο πολιτικό event έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, ενώ παρόντες θα είναι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Η Ντόρα, πιστή στο δόγμα του πατρός της, που έλεγε ότι οι προσωπικές σχέσεις είναι η καλύτερη διπλωματία, θα προσφέρει κρητική φιλοξενία στους προσκεκλημένους, ενώ έχει σχεδιάσει να τους ξεναγήσει και στο Κολυμπάρι σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τζόρτζια ο ένας, Τζορτζέτι ο άλλος

Μένω στο εξωτερικό, καθώς την ώρα που ο πρωθυπουργός συναντούσε την Τζόρτζια Μελόνι, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συναντούσε στις Βρυξέλλες τον Τζορτζέτι. Είναι ο Ιταλός ομόλογός του, με τον οποίο είχε τετ α τετ πριν από το Eurogroup. Επειδή όμως ο Πιερρακάκης ενδιαφέρεται πάντα για τα θρησκευτικά ζητήματα, παρόντες στο πηγαδάκι τούς άκουσαν να συζητούν για την εκλογή του Πάπα, με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ να είναι καλά ενημερωμένος για τα παρασκήνια της ανάδειξης του Λέοντος ΙΔ΄. Στο τέλος, πάντως, τον κάλεσε και στη Ρώμη, με τον Πιερρακάκη να αποδέχεται την πρόσκληση.

Χειραφέτηση

Εντύπωση και σχόλια έχει προκαλέσει η κινητικότητα που επιδεικνύει σε πολλά επίπεδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου. Προφανώς απαλλαγμένος από τα βάρη και τις δαιδαλώδεις ισορροπίες του Μαξίμου που είχε να αντιμετωπίσει ως υπουργός Επικρατείας, ο άλλοτε τεχνοκράτης μοιάζει όλο και πιο πολύ με πολιτικό. Πολλοί λένε μάλιστα ότι οι φιλοδοξίες του υπουργού για το μέλλον έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν.

Κάτι αλλάζει στο φοιτητικό κίνημα

Πρωτιά των «Ανεξάρτητων Φοιτητών Νομικής» για δεύτερη διαδοχική χρονιά είχαμε στον φοιτητικό σύλλογο της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτι που συνιστά μια σημαντική μεταβολή στον φοιτητικό χάρτη της Νομικής Σχολής. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Ανεξάρτητοι Φοιτητές Νομικής» (ΑΝΕΦ) συγκέντρωσε 570 ψήφους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 338 ψήφους. Η διαφορά των 232 ψήφων αποκτά ιδιαίτερο βάρος αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς κυριαρχίας της ΔΑΠ, που η διαφορά διευρύνεται σε τέτοια έκταση, καθώς στις περυσινές εκλογές οι ΑΝΕΦ είχαν κερδίσει με μόλις 10 ψήφους διαφορά τη ΔΑΠ. Η φετινή, ευρεία νίκη συνιστά, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μια ευρύτερη δυναμική μεταστροφής του φοιτητικού σώματος προς ανεξάρτητους σχηματισμούς σε σχέση με τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προοιωνίζεται ευρύτερες αλλαγές στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος, ιδίως στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον εκσυγχρονισμό του ρόλου των φοιτητικών παρατάξεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα