Σε κάθε κρίση σαν αυτή που βιώνει (ξανά) η κυβέρνηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα σενάρια εκλογών επανέρχονται σωρηδόν. Η πραγματικότητα όμως απέχει. Φίλος –και όχι συνεργάτης του πρωθυπουργού– που τον ξέρει πολύ καλά εδώ και χρόνια έλεγε ότι «ο Κυριάκος ποτέ, μα ποτέ δεν θα πάει σε εκλογές ενώ είναι πιεσμένος», τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός θέλει οι εκλογές να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο ήρεμες συνθήκες και όχι σε καθεστώς τοξικότητας. Ιδια άλλωστε ήταν η αντιμετώπισή του και την περίοδο της μεγάλης πίεσης για τα Τέμπη, με πολλούς τότε να προτείνουν ένα σχεδόν εκβιαστικό σενάριο προσφυγής στις κάλπες και τον πρωθυπουργό να μην το ακούει καν…
Απογοήτευση
Υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι βουλευτές που ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι μετά τις καρατομήσεις των τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών θα έβρισκαν μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ο ένας ονειρευόταν τη θέση του Μάκη Βορίδη και ο άλλος τη θέση του Διονύση Σταμενίτη. Τελικά κανείς από τους δύο δεν μπήκε στο υπουργικό σχήμα, με την απογοήτευσή τους να μεγαλώνει, κάτι που ίσως φανεί στο άμεσο μέλλον. Το χειρότερο πάντως για αυτούς είναι πως ποτέ δεν υπήρξε καν σενάριο για να μπουν στην κυβέρνηση.
Περικύκλωσε τον Σαμαρά
Επειδή όμως δεν είμαστε στο 2019 και οι πολιτικές ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες, μια παλιά πολιτική καραβάνα σχολίαζε πονηρά την υφυπουργοποίηση του Ανδριανού. Οπως μου έλεγε, ο πρωθυπουργός δεν τον έβαλε στην κυβέρνηση ως βέρο… καραμανλικό, ούτε ως προερχόμενο από αγροτική περιοχή. «Ποιος είναι ο δεύτερος πιο δυνατός νομός του Αντώνη Σαμαρά μετά τη Μεσσηνία;» ρωτούσε και απαντούσε μόνος του: «Η Αργολίδα». Προσθέτοντας χαμογελαστά πως με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός έχει πλέον στην κυβέρνηση βουλευτές Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας και Αργολίδας! Δηλαδή και από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι… πανελλαδικό ρεκόρ.
Πιο έντονες σκέψεις
Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ «ίσως φέρνουν πιο κοντά πολιτικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά», όπως το έθεσε πηγή που γνωρίζει τα παρασκήνια του χώρου. Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται πλέον πιο έντονα να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου φορέα το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν ότι σε θέματα διαχείρισης διαφθοράς έχει πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων του και θυμίζουν πως αυτός ήταν ο μοναδικός τομέας που όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτος από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.