Νέα παρέμβαση προς την κυβέρνηση ετοιμάζουν βουλευτές της Ν.Δ., και αυτή τη φορά δεν είναι οι 11, αλλά διαφορετικό γκρουπ, που κινείται με άλλη λογική. Oι Θάνος Πλεύρης, Μακάριος Λαζαρίδης, Δημήτρης Μακρόπουλος, Θοδωρής Καράογλου, Δημήτρης Καιρίδης και άλλοι βουλευτές θα καταθέσουν πρόταση, προκειμένου να προστεθεί πρόβλεψη με την οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γράφουν στο ψηφοδέλτιο πόσους σταυρούς έχουν βάλει. Οι βουλευτές θεωρούν πως έτσι ενισχύεται η διαφάνεια, ώστε κάποιος βουλευτής με πολύ ισχυρότερο μηχανισμό να μην μπορεί να… προσθέσει σταυροδοσία σε ψηφοδέλτια που είτε είναι ασταύρωτα είτε έχουν λιγότερους σταυρούς από το προβλεπόμενο.
Εντάσεις και ενστάσεις
Το θέμα στο παρασκήνιο είναι σοβαρότερο από όσο έχει καταγραφεί δημοσίως, καθώς πολλοί βουλευτές, είτε από αυτούς που καταθέτουν την ερώτηση είτε άλλοι, εκτιμούν πως αδικήθηκαν στις τελευταίες εκλογές, αφού ανθυποψήφιοί τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια είχαν τη δυνατότητα να «πειράξουν» τους σταυρούς. Μάλιστα, βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, λέγεται ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, αλλά συγκρατήθηκε. Η πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ., πάντως, μπορεί να έχει αίσιο τέλος, καθώς κανείς και μάλιστα από κανένα κόμμα δεν υπάρχει λόγος να αρνηθεί την πρωτοβουλία.
Παλιά ιστορία
Η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι, λόγω της συμπλήρωσης 150 ετών από την ανέγερσή του, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, έχει και πολιτικοθρησκευτικό παρασκήνιο. Το Πατριαρχείο δεν είχε ποτέ «βάση» στην Αθήνα. Η σχετική συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου είχε ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, ώστε το Πατριαρχείο να αποκτήσει «δικό του ναό» στην πρωτεύουσα. Ο κ. Ιερώνυμος είχε συζητήσει επανειλημμένως το θέμα με τον τέως δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είχε προθυμοποιηθεί για την παραχώρηση του ναού, με τη συμφωνία να υπογράφεται τον Μάρτιο του 2023.
Η διάθεση της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν πολύ φιλική και ζεστή με την ελληνική αποστολή. Δεν είναι μόνο πως ανέφερε την ελληνική λέξη «μεράκι» για να περιγράψει τις σχέσεις των δύο πλευρών, πρωτοτυπώντας μιας και όλοι λένε για το «φιλότιμο», αλλά και η συμπεριφορά της συνολικά. Στην κλειστή σύσκεψη, μάλιστα, θύμισε ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό κάθονται πάντα δίπλα δίπλα στις συνόδους κορυφής, θέλοντας να δείξει ότι οι χώρες δεν είναι κοντά μόνο γεωγραφικά.