Τα αποτελέσματα των βιωματικών «δημοσκοπήσεων» βουλευτών και στελεχών περιμένουν στην κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν ποιο είναι το κλίμα στην εκλογική βάση. Η έξοδος στην επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή για ζύμωση με τους ψηφοφόρους. Πλατείες και καφενεία «μιλάνε». Εκεί θα μετρηθεί αν κυριαρχούν η απογοήτευση και η απαισιοδοξία ή αν υπάρχει θετικό κλίμα ότι «το παιχνίδι γυρίζει», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.
Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ό,τι μπορούσε το τελευταίο διάστημα ώστε οι βουλευτές να έχουν στις αποσκευές τους θετικά μηνύματα. Κάτι η αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, λίγο οι εξοπλισμοί, λίγο η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής μπορούν να μιλήσουν για μια σειρά από θέματα που ικανοποιούν το κομματικό ακροατήριο.
Το βασικό ζητούμενο που μένει να διαπιστωθεί είναι πόσο κυρίαρχη παραμένει στην εκλογική βάση η συζήτηση για τα Τέμπη. Και εκεί, όμως, η γραμμή είναι ότι «δεν κρυβόμαστε, απαντάμε με επιχειρήματα σε όλα».
Νηστεία τέλος για το ΠΑΣΟΚ
Ο εορτασμός του Πάσχα είναι για το ΠΑΣΟΚ ευκαιρία ολιγοήμερης ανάπαυλας μετά την εσωκομματική ταραχή της υπόθεσης Μπατζελή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει ανασύνταξη, με ενεργοποίηση των στελεχών, τομεαρχών και γραμματέων. Θα τους μαζέψει όλους την Κυριακή του Θωμά για να συντονιστούν.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να δείξουν ότι σε αντίθεση με το μονοπρόσωπο και μονοθεματικό, όπως το χαρακτηρίζουν, κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκείνοι διαθέτουν και στελέχη και πρόγραμμα.
Οι αντιδράσεις στη δωδεκάμηνη διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή ήταν μάλλον χλιαρές. Κανένας δεν δείχνει στη συγκεκριμένη συγκυρία να επιθυμεί να ανοίξει μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο. Ζυμώσεις, ωστόσο, γίνονται. Και θα εκδηλωθούν σε κατάλληλο χρόνο, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που περιμένουν τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων για να διατυπώσουν εκεί τις ενστάσεις τους. «Στα όργανα θα μιλήσουμε για όλα», είναι η μόνιμη επωδός από στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη και θεωρούν ότι η κακή εικόνα των δημοσκοπήσεων ήρθε για να μείνει, αν δεν αλλάξει ριζικά η στρατηγική του κόμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν να δουν αν και με ποιον τρόπο θα δοθεί συνέχεια στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά δεν θέλουν οι ίδιοι να τροφοδοτήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συζήτηση. «Για εμάς όλα τα εσωτερικά ζητήματα έχουν κλείσει, προχωράμε μπροστά και το μέτωπό μας είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Τώρα, αν κάποιοι σάς έχουν προϊδεάσει για κινήσεις που σχεδιάζουν, εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα», απαντούν.
Ξορκίζοντας τις σκιές
Πάντως, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη αισθάνονται δικαιωμένοι για την υπεράσπιση της αυτόνομης πορείας του κόμματος μετά τις εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς. «Θα βρισκόμασταν να διαπραγματευόμαστε με “ομαδάρχες” που μπερδεύουν το μπόι τους με τη σκιά τους», σχολίασε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.
Το ναυάγιο της συνεργασίας είχε και ένα θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Διατηρεί τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα τον έχανε σε περίπτωση επανένωσης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς σε ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ποτέ δεν μετακόμισε στη Βουλή στα γραφεία που προβλέπονται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ισόγειο. Παρέμεινε στα γραφεία που διατηρούσε το ΠΑΣΟΚ και πριν, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Ισως από την ανησυχία για μια πιθανή νέα ανατροπή.
Ανθενωτικοί λόγω σταυρού
Στην Κουμουνδούρου, η «πόρτα» της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σφοδρή ενόχληση. Ο Σωκράτης Φάμελλος βλέπει τις προσπάθειές του προκειμένου να εμφανιστούν ο ίδιος και το κόμμα του ως οι έχοντες την πρωτοβουλία των κινήσεων για ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση να προσκρούουν σε διαδοχικές αρνήσεις.
Δεν είδαν, πάντως, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με κακό μάτι την άρνηση της Νέας Αριστεράς για συνεργασία. Βλέπετε, καθώς τα ποσοστά του κόμματος μειώνονται, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την επαρχία έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη μετακίνησή τους στην Αττική στις επόμενες εκλογές, όπου θα έχει περισσότερες πιθανότητες το κόμμα να κερδίσει έδρες. Αν, όμως, καρποφορήσει η εκλογική συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, θα βρουν απέναντί τους ισχυρά ονόματα, που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου έχουν εκλεγεί όλοι στο λεκανοπέδιο και δύσκολα θα επικρατούσε κάποιος νεοφερμένος απέναντί τους.
Το στρες του 2%
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ψήφισαν υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν την αγωνία της επανεκλογής. Τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις κινούνται κάτω από το 2% και η πιθανότητα εισόδου του στη Βουλή δείχνει μηδαμινή. Στην πλειονότητα των βουλευτών κυριαρχεί η άποψη ότι πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής παρουσίας, που θα κρατήσει το κόμμα στον «χάρτη» των πολιτικών εξελίξεων. Τα πάθη της διάσπασης και της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ότι είναι πιο ισχυρά για κάποιους άλλους.