Φόρτωση Text-to-Speech…
Η φημολογούμενη «επιστροφή Τσίπρα» δεν είναι μόνο πολιτικού αλλά και… δημοσκοπικού ενδιαφέροντος. Το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» αρκετές μετρήσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον: Ενα 10,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «σίγουρα το κόμμα Τσίπρα», ενώ ένα 10,3% λέει πως «μάλλον θα το ψηφίσει», φτάνοντας δυνητικά ένα ποσοστό κοντά στο 20%, που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή το… μελλοντικό «κόμμα Τσίπρα» μπορεί να απέχει πολύ από την επιστροφή στην κυβέρνηση αλλά πιθανόν θα έχει μια δυναμική αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα επιμέρους στοιχεία, δε, έχουν ενδιαφέρον οι εισροές, με το «κόμμα Τσίπρα» να λαμβάνει 2% από το ΠΑΣΟΚ και 5% από την Πλεύση Ελευθερίας.
Η ώθηση
Η ίδια πηγή πάντως αναφέρει πως η κινητήριος δύναμη του κ. Τσίπρα, που του δίνει σε αυτή τη φάση ώθηση, είναι ένας συγκεκριμένος τομέας: «η μεγαλύτερη δικαιοσύνη», καθώς το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κυβέρνησης είναι η αίσθηση πως δεν έχει καταφέρει να φέρει «κοινωνική δικαιοσύνη», αφήνοντας τη διαφθορά να παρεμβαίνει στον δημόσιο βίο. Οσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς, η κατάσταση σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει, καθώς το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει μεγάλο σε σχέση με τον δυνητικό αντίπαλό του.
«Δεν μπορούμε διμέτωπο»
Το 2% που μεταπηδά από το ΠΑΣΟΚ στον Τσίπρα, πάντως, ερμηνεύει και τις επιθέσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κρητικός θέλει να περιφρουρήσει τον χώρο του. Συμφωνούν όμως όλοι στο Κίνημα; Η απάντηση είναι όχι, καθώς βουλευτής του κόμματος, σχολιάζοντας τη νέα «διμέτωπη» στρατηγική, έλεγε πως «πρέπει να επανεξεταστεί», εκφράζοντας την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά, στελεχικά, πνευματικά και οργανωτικά, «δεν έχει τη δύναμη να ανοίξει αυτή τη στιγμή έναν διμέτωπο αγώνα», βάζοντας απέναντι και τη Ν.Δ. και τον Τσίπρα, και πρακτικά κάποια στιγμή θα συμπιεστεί.
Ανάσταση
Με τα λεγόμενα του βουλευτή συμφώνησαν οι περισσότεροι ομοϊδεάτες του, με ένα συνάδελφό του μάλιστα να το πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως αυτή τη στιγμή «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει» και με την τακτική των συνεχών επιθέσεων «μπορεί να αναστηθεί». Η αγωνία, δε, που εξέφρασε είναι πως το τελευταίο διάστημα βλέπει όλο και περισσότερα παλαιά στελέχη να προσεγγίζουν το ΠΑΣΟΚ και «οι επιθέσεις στον Τσίπρα δεν βοηθούν». Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, η πιθανή επιστροφή Τσίπρα θα αναστατώσει όλο τον χώρο, με την τελική μπίλια κανείς να μην ξέρει πού θα κάτσει.
Αδειασμένοι
Τελευταία δεν είναι όλοι οι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά χαρούμενοι με τον Κώστα Καραμανλή. Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση να βάλει πλάτη στη δημιουργία νέου κόμματος, πόσο μάλλον να βγει μπροστά ο ίδιος, έχει κάνει πολλούς φίλους του Μεσσηνίου να δυσανασχετούν. Κακώς, γιατί σε όποιον έχει διαβάσει την πορεία του Καραμανλή δεν προκαλεί έκπληξη η στάση του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φύσει και θέσει δεν θα άφηνε ποτέ να εμπλακεί το όνομά του σε τέτοια σενάρια.
Ούτε ένας σαμαρικός
Στην εκδήλωση της «Ομάδας των 91», που ουσιαστικά κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, δεν υπήρχε στο κοινό ούτε ένα «σαμαρικό» στέλεχος. Ο λόγος είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός και το επιτελείο του επισήμως θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από την κίνηση. Στέλεχος που κινείται στον χώρο έλεγε στη στήλη πως κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Τραμπ, όταν έκαναν άλλοι εκδηλώσεις για εκείνον χωρίς την παρουσία του. Τώρα αν το MAGA μπορεί να αντιγραφεί σε MGGA θα δείξει.
Σκέπτεται τον δήμο
«Γαλάζιος» βουλευτής της Α΄ Αθηνών έχει αρχίσει εσχάτως να σκέπτεται πως θα μπορούσε να διεκδικήσει τον δήμο, εάν δεν κατέλθει υποψήφιος εκ νέου ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο πολιτικό του βήμα.
Εγκώμιο πρώην για έναν πρώην
Η εμβόλιμη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον ΑΝΤ1, στις αρχές της εβδομάδας, ήταν σύντομη αλλά, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τον τρόπο που λειτουργεί ο πρώην, είχε μια βαθιά πολιτική σκοπιμότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός, πλέκοντας το εγκώμιο του Παυλόπουλου, είπε πως «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε έμπρακτα ύψιστο αίσθημα ευθύνης και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας». Αυτό που δεν είπε, αλλά έβγαινε από τα συμφραζόμενα, είναι πως για τη διασφαλίσει ο Παυλόπουλος, κάποιος πήγε να τη διαταράξει. Με τη γνωστή τακτική του να μην κατονομάζει, αλλά μόνο να «φωτογραφίζει», ο Καραμανλής «σημείωσε» πως, σε μια ταραγμένη πολιτικά εποχή, «ο χώρος του» έκανε το ιστορικό καθήκον του.