Φόρτωση Text-to-Speech…
Πρέπει να ήταν κυριολεκτικά η θερμότερη δεξίωση που έχει γίνει αυτά τα 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου, η θερμοκρασία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν σταθερά στους 38 βαθμούς. Οι –αισθητά– λιγότεροι επίσημοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (ίσως λόγω καύσωνα;) ήταν σε «εμπύρετη» κατάσταση. Μάταια πάσχιζαν όλοι να δροσιστούν ακόμα και με τις έντυπες προσκλήσεις που γίνονταν αυτοσχέδιες βεντάλιες: παλιοί αγωνιστές της Δημοκρατίας, ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες, αριστεύσαντες στις Πανελλαδικές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κοντά στα μέλη της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεχώριζε η αμήχανη φιγούρα του Γκόγκα Λεβιάν, του ήρωα που βούτηξε στον Αραχθο πριν από λίγες εβδομάδες για να σώσει δύο αγοράκια. «Πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι σε μια τέτοια εκδήλωση», έλεγε με αυθεντική σεμνότητα.

Ευτυχώς ο Κωνσταντίνος Τασούλας, αν και Ηπειρώτης, απεδείχθη Εγγλέζος. Στις 19.59 ακριβώς κατέβηκε τη μαρμάρινη κλίμακα, μετά τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Ζωής Κωνσταντοπούλου που απουσίασε, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης αποχώρησε επειδή δεν επετράπη η είσοδος σε Παλαιστίνιο που τον συνόδευε. Δίχως τα γνώριμα γυαλιά του, ο ΠτΔ εκφώνησε ένα λόγο συγκροτημένο, θεσμικό, αντίστοιχο της προσωπικότητάς του αλλά και της περίστασης: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τη γενέθλια ημέρα της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η 24η Ιουλίου αποτελεί μια ιστορική καμπή στην πορεία του Ελληνισμού, καθώς σηματοδοτεί την παγίωση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και ένα ορόσημο για την πλήρη ένταξη της χώρας στον πυρήνα του δημοκρατικού και ανεπτυγμένου κόσμου. Μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την εισδοχή της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες λίγα μόλις χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι επιτυχίες αυτές, που αποτελούν ίσως τις πιο ζωογόνες, τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του σύγχρονου ελληνισμού, έχουν τη σφραγίδα ενός εμβληματικού ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή», υπογράμμισε στην εισαγωγή του. Δεν ήταν η μόνη φορά που αναφέρθηκε στον Εθνάρχη και στον ρόλο του.

Κάνοντας τον απολογισμό εκείνης της κρίσιμης περιόδου του 1974-75, ο ΠτΔ τόνισε πως χρειάζεται πάντα ο γόνιμος διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος για να αξιοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία, ιδιαίτερα σε μια εποχή προκλήσεων, «αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως η κλιματική κρίση, η διεθνής οικονομική αστάθεια αλλά και η ένταση των γεωπολιτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της». Ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι αυτά που έχουμε επιτύχει έως τώρα είναι γερά και στέρεα παρά τους κλυδωνισμούς: «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων και η πολιτική οξύτητα που δυστυχώς συνεχίζει να χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική μας ζωή δεν κατάφεραν να κλονίσουν σοβαρά το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα. Ας το διατηρήσουμε λοιπόν και εμείς το ίδιο ακλόνητo, ώστε με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας». Πληροφορίες λένε πως όταν ο ΠτΔ, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν μόνοι τους στο περίπτερο, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το φορτισμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, με τον κ. Μητσοτάκη να το αποδοκιμάζει. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι οι συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση. Αμέσως ο κ. Τασούλας παρενέβη και εκτόνωσε τη συζήτηση: «Να σας πω για τα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης του Προεδρικού Μεγάρου», είπε και η μπάντα συνέχισε να παίζει.
