Με τον Απρίλιο να παραμένει κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά μια σειρά εξελίξεων, είτε πρόκειται για την επανεκκίνηση των ερευνών σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου πέρα από τα χωρικά ύδατα στην Κάσο, είτε λόγω της εκκρεμότητας ορισμού ημερομηνίας για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, η Αθήνα εξετάζει με εξαιρετική προσοχή τα επόμενα βήματά της στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Οι –ούτως ή άλλως– ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πλέον σε ένα διεθνές και περιφερειακό πλαίσιο, το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ το αμιγώς διμερές πλαίσιο.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα με βάση το πρόγραμμα των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.
Η Αθήνα έχει το βλέμμα της στραμμένο κατ’ αρχάς στην Ουάσιγκτον, από όπου τα σήματα που μεταδίδονται για την εξέλιξη της αμερικανο-τουρκικής σχέσης είναι μάλλον μπερδεμένα.
Επιπλέον, η διαρκής επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις Αθήνας και Ιερουσαλήμ διευρύνονται και επεκτείνονται περαιτέρω σε διάφορα πεδία στρατηγικών συνεργασιών, προσθέτει ακόμη μία παράμετρο σε ένα ήδη περίπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της συνόδου στις Βρυξέλλες, όπου και έθεσαν επί τάπητος διάφορες πρακτικές εκκρεμότητες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για το επόμενο ΑΣΣ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, σε χρόνο που θα καθοριστεί με βάση το πρόγραμμα των δύο ηγετών.
Στις 8-9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν ξανά στην επόμενη άτυπη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ, στις 14-15 Μαΐου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για άλλα θέματα που αφορούν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειες να τεθούν πολύ αυστηροί όροι για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στα διάφορα αμυντικά έργα της Ε.Ε., έχοντας, βέβαια, στο στόχαστρο την Αγκυρα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, από τη Βαρσοβία όπου βρέθηκε χθες για το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, άφησε σαφείς αιχμές. «Πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Και βεβαίως δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιονδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας αναφερόμενος προφανώς στην Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέχρι τώρα σχέδια επιτρέπουν σε τουρκικές εταιρείες να λάβουν μέρος στο 35% των αμυντικών έργων της Ε.Ε., είτε ευθέως είτε μέσω κοινοπραξιών στις οποίες θα συμμετάσχουν.

Το συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αγκυρα, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο κ. Φιντάν με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Εκεί ο κ. Φιντάν μίλησε για τις προσδοκίες που έχει η Αγκυρα σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την Ε.Ε. Και τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού με χώρες εκτός Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της ασφάλειας της Ευρώπης. Επιπλέον, όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι θα πρέπει να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., λέγοντας, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.