Την οινική ταυτότητα της Μεσσηνίας ανέδειξε το τρίτο Messinia Terroirs Wine Festival

Κοινοποίηση

Το φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό για την οινική Μεσσηνία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, επαγγελματιών του κλάδου, εξέχουσες προσωπικότητες και λάτρεις κρασιού και της γαστρονομίας. Η φετινή διοργάνωση περιείχε ένα πλούσιο πρόγραμμα που ανέδειξαν την ιστορία του μεσσηνιακού αμπελώνα και την σχέση του οίνου με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Χαρισματικό οινοπέδιο και δυναμικές ποικιλίες

Η αυλαία άνοιξε την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο ξενοδοχείο W Costa Navarino, με θεματικές ομιλίες και workshops για το κρασί της Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού», και την ανάδειξη της μεσσηνιακής οινικής ταυτότητας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Η πρώτη μέρα του Messinia Terroirs Wine Festival εστίασε την ταυτότητα του terroir και το χαρισματικό οινοπέδιο της περιοχής με θεματικά workshops και παρουσιάσεις από επιστημονικές ομάδες. Αναδείχθηκε ακόμα ο δυναμισμός των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή, αλλά και η σημαντικότητα του προγράμματος Messinia Terroirs για τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας των οινοπαραγωγών, το ενδιαφέρον στράφηκε στην Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τους Μεσσηνιακούς οίνους, αλλά και στοιχεία της γαστρονομίας του τόπου που παρουσιάστηκαν μοναδικά σε ειδικά διαμορφωμένα ξύλινα τραπέζια.

Οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετείχαν φέτος στο Φεστιβάλ είναι οι:

Andania Valley Wines, Astir X Winery, Biovin – Tsavolakis Wines, Domaine Dereskos – Κτήμα Δερέσκου, Estate Gotsis – Κτήμα Γκότση, Evritos, Georgios P. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Oinotropai Estate – Winery, Panagiotopoulos Family Estate Wines, Patsouros Winery & Vineyards, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Οινοποιία Ψαρούλη – Psaroulis Wines, Οίνος Παυλόπουλου και Ψαρραίος.

Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 18 Μεσσήνιους οινοπαραγωγούς, έδωσαν το παρόν «Ροδίτες και Μαυροδάφνες 5 οινοπαραγωγών από την Αιγιάλεια», μέσα από την Γέφυρα Συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Messinia Terroirs με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια. Έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον έδωσε και το βιολογικό τραπέζι Bio Effect Greece, το οποίο παρουσιάστηκε από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, όπου οι επισκέπτες δοκίμασαν βιολογικά προϊόντα από τη Μεσσηνία, από λάδι, σύκα, ελιές, μέχρι φρούτα και λαχανικά.

Σημαντική η πολιτισμική αξία της μαύρης σταφίδας

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, αναδεικνύοντας τη διατροφική και πολιτισμική της αξία. Ιστορικοί, επαγγελματίες και επιστήμονες μίλησαν για τον μικρό θησαυρό που γεννά η άμπελος και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, την οικονομία και την παράδοση του τόπου. Έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία της σταφίδας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις σύγχρονες εφαρμογές της στη διατροφή, τη βιομηχανία τροφίμων και την έρευνα. Το κοινό, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα και καινοτόμους συνδυασμούς με βάση τη μαύρη σταφίδα, ενώ δεν έλειψαν και οι ζωντανές μαρτυρίες για την πορεία της καλλιέργειας της πολύτιμης αυτής υπερτροφής.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα σύγκριση με θέμα «Οίνος και Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας», από την Μαρία Κατσούλη, Οινοχόο, Γευσιγνώστρια και Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC», ενώ το απόγευμα ακολούθησαν δύο εξειδικευμένα Masterclasses που παρουσιάστηκαν από τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET και την Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology. Ένα για τα ξεχωριστά Φιλέρια της Μεσσηνίας και ένα για τα περίφημα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας.

Το βράδυ, η Navarino Agora μεταμορφώθηκε σε ένα πολύχρωμο οινικό χωριό, με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Η Πλατεία Γευσιγνωσίας γέμισε για δεύτερη μέρα με οινογνωσίες, εκθέσεις, παιχνίδια γεωμυθολογίας για παιδιά και γευστικές δοκιμές για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Μαύρη Σταφίδα.

Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, έφτιαξε διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας», παρουσίασε μία παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας, την Τσιλαδιά, από μπακαλιάρο μέσα από την χορηγία των 7 Θαλασσών  και μαύρη σταφίδα, σε συνεργασία με το Barbounaki by Papaioannou, που βρίσκεται στη Navarino Agora, και ως επιδόρπιο πρόσφερε παγωτό με πετιμέζι  Καραγγελής και μαύρη σταφίδα σε συνεργασία με το κατάστημα Goat it στη Navarino Agora. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια την διοργάνωση συντρόφευσαν και τα προϊόντα του Τυροκομείου Κωσταρέλος.

Κρίσιμη η σωστή επικοινωνία του κρασιού

Η αυλαία του Messinia Terroirs Wine Festival 2025 έπεσε την Κυριακή 15 Ιουνίου με συζητήσεις για τη στρατηγική επικοινωνίας των αγροτικών προϊόντων, ενώ τα εκπαιδευτικά masterclasses, στην υπερσύγχρονη αίθουσα του W Costa Navarino, εστίασαν στις βασικές αρχές γευσιγνωσίας, στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την ενημέρωση της λίστας κρασιών με Μεσσηνιακούς Οίνους, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών ποικιλιών στον τουριστικό χάρτη της Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, το Masterclass του WSPC, με τον μοναδικό Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ήταν αφιερωμένο στους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, ενώ είχε ως σημείο αναφοράς τον Μεσσηνιακό Οίνο.

Η Μαρία Κατσούλη, μίλησε για τις λίστες κρασιών σε ένα εστιατόριο, καθώς και για τον συνδυασμό των οίνων της Μεσσηνίας με τις γεύσεις και την τοπική κουζίνα.

Τέλος, ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης της κάβας Kiari Wine & Deli στην Κορώνη, παρουσίασε τις ελληνικές ποικιλίες της Μεσσηνίας που πρέπει να σερβίρονται στους επισκέπτες της Μεσσηνίας και πελάτες των εστιατορίων του τόπου, ως υπηρεσία προστιθέμενης αξίας για τον επισκέπτη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Messinia Terroirs Wine Festival επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως ένα από τα κορυφαία οινικά και πολιτιστικά γεγονότα στη Μεσσηνία και έθεσε ακόμη πιο ισχυρά θεμέλια για την προώθηση του τοπικού κρασιού και του αμπελοοινικού τουρισμού.

Η διοργάνωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και εντάσσεται στο καινοτόμο πρόγραμμα Messinia Terroirs, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα και την καθιέρωση της περιοχής ως πρότυπο οινοτουριστικό προορισμό.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ και των Ελληνίδων του Κρασιού.

Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Costa Navarino.

Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, είναι το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora, ενώ όλα τα Master Classes στήριξε το WSPC – Wine and Spirits Professional Center.

 

 

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Απουσία δυτικών εταιρειών από το επενδυτικό φόρουμ του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κατάφερε να προσελκύσει δυτικές εταιρείες σε οικονομικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη αυτή την εβδομάδα. Ακόμα και οι σύμμαχοι της Ρωσίας...

Tελευταία Nέα