To Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Κοινοποίηση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων παρουσιάζοντας στο κοινό του την εικαστική έκθεση «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…» του Αμερικανού καλλιτέχνη Darryl Keith Babatunde Smith.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή». Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων επικεντρώνεται στα εξής θέματα: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Δύναμη των νέων και Νέες τεχνολογίες.

To Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας ΜουσείωνTo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) συμμετέχει στον εορτασμό με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος…/ Man is by nature…» του Αμερικανού καλλιτέχνη Darryl Keith Babatunde Smith. Τα συνολικά οκτώ (8) ζωγραφικά έργα του είναι εμπνευσμένα από αρχαιότητες που εκτίθενται στο ΑΜΘ και εστιάζουν στον άνθρωπο και τη σχέση του με τη γη και τη φύση. Σε αυτά αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, όπως τον γνώρισε μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και τον απέδωσε με τη μεταλλική γραφίδα του και τα επιλεγμένα χρώματά του πάνω σε ξύλο αγιογραφίας.

Με τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης, το ΑΜΘ επιδιώκει την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και αμφίδρομης συνομιλίας μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης με τρόπο που θα υπερβαίνει τα στενά όρια επιφανειακών συγκρίσεων και θα ωφελήσει το ίδιο, τα έργα (αρχαία και σύγχρονα), τον επισκέπτη αλλά και τη σχέση του καλλιτέχνη με το Μουσείο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 φοιτητές/τριες της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα έχουν την ευκαιρία άμεσης διάδρασης με τον Αμερικανό εικαστικό Darryl Keith Babatunde Smith παρακολουθώντας και συνομιλώντας μαζί του, καθώς εκείνος θα ολοκληρώνει επί τόπου, μέσα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», δύο από τα έργα του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 | 11.00 – 12.00
    Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του Darryl Keith Babatunde Smith και να συνομιλήσουν μαζί του (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής τηλ. 2313 310 201)
  • Κυριακή 18 Μαΐου 2025 |20.00
    Εγκαίνια της έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…»

Η ΕΚΘΕΣΗ

Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος…
18.05.2025 – 28.09.2025

O Darryl Keith Babatunde Smith είναι Αμερικανός καλλιτέχνης-ερευνητής, με εξειδικευμένες σπουδές στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος έχει αναπτύξει μια βαθιά, προσωπική σχέση με την ελληνική αρχαιότητα σε κάθε της έκφραση, λογοτεχνική, φιλοσοφική και καλλιτεχνική. Γι’ αυτό και επιλέγει να υπογράφει τα έργα του με τα αρχικά του ονόματός του στα ελληνικά: ΔΚΒΣ.

Για την περιοδική εικαστική έκθεση «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος…» ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τις συλλογές του Μουσείου, αλλά και εργάστηκε μέσα σε αυτό, πλάι στα αρχαία τέχνεργα και τους επισκέπτες. Η ματιά του εστίασε στην κυρίαρχη και αδιάκοπη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και τη γη. Με αφετηρία τη γνωστή αριστοτελική φράση «φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος ζῷον πολιτικὸν» και την επίδραση που άσκησε πάνω του η αρχαία μακεδονική τέχνη, o ΔΚΒΣ αναστοχάστηκε σχετικά με τη σημερινή φύση του ανθρώπου και τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά οκτώ ζωγραφικά έργα του, αναρτημένα στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, σε άμεση οπτική και χωρική γειτνίαση με τις αρχαιότητες που τον ενέπνευσαν. Επιμέρους μοτίβα και λεπτομέρειες καθώς και στάσεις μορφών από τα αρχαία εκθέματα αποδίδονται εγγεγραμμένα στο πρόσωπο και το σώμα του καλλιτέχνη, το οποίο και χρησιμοποιεί σταθερά ως μοντέλο. Ακόμα και η τεχνική που εφαρμόζει –σχεδίαση με μεταλλικές γραφίδες– αποτελεί αναφορά στην αρχαία μακεδονική μεταλλοτεχνία.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο ο όποιος θα διατίθεται στο πωλητήριο του ΑΜΘ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα