Φαίνεται πως η επόμενη γενιά διανομής φαγητού (delivery) βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και μάλιστα πετάει ή κυλά αθόρυβα στο πεζοδρόμιο: ρομπότ μεταφέρουν κοτόπουλο στους δρόμους του Σικάγου, ενώ drones ρίχνουν με αλεξίπτωτο ροφήματα Panera στα προάστια του Σαρλότ, στη Βόρεια Καρολίνα.
Στις ΗΠΑ, τα εστιατόρια δέχονται περίπου 4 δισεκατομμύρια παραγγελίες ετησίως μόνο μέσω εφαρμογών, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Consumer Edge.
Όπως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι πελάτες μένουν δυσαρεστημένοι: οι διανομείς αναλαμβάνουν πολλές παραγγελίες ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να παραδίδονται τα φαγητά κρύα. Ποτά χύνονται, οι πατάτες είναι λιγότερες από το αναμενόμενο. Τα κόστη διανομής, τα προτεινόμενα φιλοδωρήματα και οι τιμές των μενού αυξάνονται συνεχώς.
Σε αυτό το προβληματικό τοπίο έρχονται να δώσουν λύση οι εταιρείες ρομποτικής και drone delivery, που έχουν προσελκύσει επενδύσεις ύψους άνω των 3,5 δισ. δολαρίων από το 2019. Τεχνολογίες όπως αισθητήρες Lidar, κάμερες 360° και μηχανική μάθηση δίνουν τη δυνατότητα στα ρομπότ να κινούνται με σχετική αυτονομία σε αστικά περιβάλλοντα. Εταιρείες όπως η Coco Robotics έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 500.000 παραδόσεις σε πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ρομπότ της Coco έχουν ήδη ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία αλυσίδων όπως το Harold’s Chicken Shack στο Σικάγο, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και βελτιώνοντας την ποιότητα των παραδόσεων. Οι πελάτες βλέπουν την πορεία του ρομπότ στην εφαρμογή, ξεκλειδώνουν το κουτί μέσω του κινητού τους και παραλαμβάνουν το φαγητό τους.
Διανομή με «αλεξίπτωτο»
Παράλληλα, drones αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Η εταιρεία Zipline, γνωστή για τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού στην Αφρική, στρέφεται τώρα και στην παράδοση φαγητού, ενώ η Wing (θυγατρική της Alphabet) πραγματοποιεί ήδη παραδόσεις DoorDash από αλυσίδες όπως η Panera και η Wendy’s. Τα drones χρησιμοποιούν GPS και αισθητήρες για ακριβή τοποθέτηση, και ρίχνουν την παραγγελία με συρματόσχοινο στο σπίτι του πελάτη. Ο μέσος χρόνος παράδοσης είναι μόλις πέντε λεπτά για αποστάσεις έως και 6 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, ζυγαριές με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το σύστημα Double Check της Acrelec, εξασφαλίζουν ότι οι παραγγελίες είναι πλήρεις πριν φύγουν από το κατάστημα. Αν το συνολικό βάρος δεν συμφωνεί με τα αναμενόμενα δεδομένα, το προσωπικό ειδοποιείται για έλεγχο.
Με την πανδημία, τα fast food κατακλύστηκαν από παραγγελίες. Η ζήτηση παρέμεινε υψηλή, όπως και τα παράπονα για ελλείψεις στα γεύματα. Τα εστιατόρια συχνά πληρώνουν το τίμημα μέσω επιστροφών και κακών κριτικών.
«Υπάρχει το θέμα της ικανοποίησης. Θα ξαναπαρήγγελνες από εκεί;» λέει ο James Harris από την Acrelec, εταιρεία τεχνολογίας.
Αν και η ευρεία υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών προσκρούει ακόμη σε ρυθμιστικά εμπόδια, τεχνικές προκλήσεις και κόστος, οι πρώτες δοκιμές δείχνουν σαφή βελτίωση στην ταχύτητα, την ακρίβεια και την ικανοποίηση του πελάτη.
Πάντως με τους διανομείς τροφίμων στις ΗΠΑ να αγγίζουν τους 200.000 περίπου και τους οδηγούς διανομών να υπολογίζονται γύρω στο 1,4 εκατομμύρια (έρευνα Upper, 2025) , οι παραπάνω εξελίξεις μάλλον εφιαλτικές φαντάζουν.