Δεν είναι λίγοι όσοι στοιχημάτιζαν με αρκετή σιγουριά πως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Χάρβαρντ θα συνοδευόταν έστω από ένα «σήμα» επανάκαμψης, συνδέοντας την παρουσία του στις ΗΠΑ με τη συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα και παρεμβατικότητα στα πολιτικά πράγματα. Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού προς τις προοδευτικές δυνάμεις είναι ήδη πολλά: Εχει γίνει πιο συγκεκριμένος για το πώς πρέπει να δράσουν σε Ελλάδα – Ευρώπη, επαναπροσδιόρισε τον ρόλο και την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς και η νέα «πυξίδα» που έχει περιγράψει –εθνική και προοδευτική– μοιάζει να ανιχνεύει το πολιτικό πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί.
Το δίλημμα που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύει τα πράγματα: Να επιστρέψει επικεφαλής ενός νέου φορέα, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ύπαρξη του χώρου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που κινδυνεύει να συρρικνωθεί επικίνδυνα; Ή να επιλέξει τον γυρισμό αυστηρά σε χρονική στιγμή που θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία; Η δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την πιθανότητα να μην επιθυμεί να ξανανοίξει την πόρτα που έκλεισε το 2023.
Η δημοσκόπηση και η Ζωή
Οι πιέσεις που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει άμεσα είναι πολλές. Στελέχη του κόμματος και βουλευτές «σαλπίζουν» την επανάκαμψή του στα πολιτικά πράγματα ως μόνη λύση. Ζητούν και εκφράζουν την άποψη σε ιδιωτικές συζητήσεις πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την απόφαση και να βουτήξει άμεσα στα «λασπόνερα» της καθημαγμένης Κεντροαριστεράς.
Ως βάση θέτουν και την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 15% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ιδρύσει καινούργιο κόμμα. Γιατί να δεχθεί, ωστόσο, να μπει στο παιχνίδι γνωρίζοντας ότι «πρωτάθλημα» δεν μπορεί να κερδίσει; Δεν μπήκε ποτέ σε συζήτηση με όσους του είχαν καταλογίσει ευθύνες για τη σιγήν ιχθύος που είχε τηρήσει στις εκλογές του 2023, όταν το κόμμα το κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης. Μήπως όμως στο νέο πολιτικό τοπίο, με την απουσία του, χρεωθεί μια πιθανή εδραίωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη δεύτερη θέση;
Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι βαθιά δομικό. Αν αποφασίσει να επιστρέψει, θα πρέπει να έχει ξεχωρίσει ποιους θα ενσωματώσει στο νέο εγχείρημα, ποιους θα απορρίψει και να έχει εξασφαλιστεί η συμπόρευση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Ακόμη και την επανάκαμψη βουλευτών της Κουμουνδούρου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

Τέτοιου είδους προεργασίες ή συζητήσεις δεν έχουν γίνει. Ο πρώην πρωθυπουργός μένει προσηλωμένος στην κατάθεση πολιτικών προτάσεων, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος για το «πολιτικό υποκείμενο» που θα τις υπηρετήσει. Και μπορεί στελέχη να βλέπουν ότι έχει πολλές δυνατότητες να ενώσει τον χώρο, ωστόσο κάποιοι πιο υπομονετικοί, αλλά και αντίπαλοί του, εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει στην παρούσα φάση να εισχωρήσει σε μεγάλα κομμάτια του αντισυστημικού κοινού. Πιστεύουν πως ο κύκλος της «απαιτούμενης» περιόδου απουσίας και αυτοκριτικής δεν έχει κλείσει και ότι πρέπει να προηγηθούν σε κάθε περίπτωση οι εκλογές.
Αρκετοί αναμένουν πως αντανακλαστικά θα ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση επανόδου, ένα «αντι-Τσίπρα» μέτωπο. Ηδη βλέπουν τις αναφορές στο 2015 να πυκνώνουν. Μαζί με το δίλημμα, το βασικό ερώτημα που τίθεται για τον ίδιο είναι αν μετά την οδυνηρή ήττα του προπερασμένου καλοκαιριού βρίσκεται σε καλύτερη θέση και έτοιμος να μπει στη μάχη. Η σκληρή βάση του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει απέναντι.

Το συνέδριο
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ψήφο εμπιστοσύνης και τον στηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά. Στο Ινστιτούτο, στα γραφεία της Αμαλίας, δεν συμμετέχουν ούτε σχολιάζουν τη σεναριολογία που αναπτύσσεται. Με τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ, εξετάζεται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με μόνο σίγουρο, έως τώρα, την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσον είναι στις προθέσεις του να παρέμβει από το βήμα του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου. Ισως αυτό να είναι ένα ακόμη «σκαλοπάτι» πριν αρχίσει να βάζει σε μια σειρά τις προοπτικές του κόμματος και του χώρου.