Οι «γεφυροποιοί» της Κεντροαριστεράς είναι αεικίνητοι προωθώντας σε αρκετές περιπτώσεις την ιδέα της ενοποίησης του χώρου μέσα από μια δική τους οπτική που δεν συμβαδίζει πάντα με τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Το εγχείρημα, άλλωστε, δεν έχει αποδειχθεί απλώς δύσκολο. Μοιάζει με ουτοπία είτε γιατί οι αντιδράσεις είναι πολλές είτε επειδή η δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου ουσιαστικά αμφισβητεί τις υπάρχουσες ηγεσίες.
Η Λούκα Κατσέλη με το κύρος και την εμπειρία που διαθέτει είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται το τελευταίο διάστημα οι «προβολείς». Μετά την παρουσία της τον Οκτώβριο στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία και την πρότασή της για συνεργασία των προοδευτικών think tank, αρκετοί την ταύτισαν με τον πρώην πρωθυπουργό. Ωστόσο, οι κινήσεις που κάνει και οι συνάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι δικές της πρωτοβουλίες.

Η πρώην υπουργός ερωτήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα εάν ο «μπροστάρης» του νέου φορέα θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας: «Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε… Αν το θελήσει, θα μπει και εκείνος μέσα στη διαδικασία», τόνισε. Η εκδήλωση που είχε συζητηθεί όσο λίγες πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο με τους Διονύση Τεμπονέρα, Εφη Αχτσιόγλου και Μανώλη Χριστοδουλάκη. Βασικό θέμα ήταν η αναζήτηση στρατηγικής απέναντι στην ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκρουστεί σφοδρά εκείνη την περίοδο με τον τότε πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και επιμένει συνεχώς πως η κοινωνία δείχνει τον δρόμο των συνεργασιών. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε δει θετικά τη συμμετοχή του βουλευτή της στην εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
Η Εφη Αχτσιόγλου, εξαιρετικά ενεργή στο ζήτημα της συγκρότησης του «Λαϊκού Μετώπου», είχε επισημάνει σε συνέντευξη στην «Κ» στις 13 Απριλίου πως «κανείς δεν μπορεί μόνος». Ως «οικοδέσποινα» αύριο θα δεχθεί στα Γιαννιτσά τους Διονύση Τεμπονέρα και Χάρη Καστανίδη σε εκδήλωση για το κράτος δικαίου.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το γεγονός πως οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, έχει μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το άλλο στέλεχος που δεν έχει σταματήσει στα όργανα της Νέας Αριστεράς να επισημαίνει την ανάγκη προγραμματικού διαλόγου με στόχο τη συγκρότηση ενός «κοινού ψηφοδελτίου νίκης» είναι ο Νίκος Μπίστης.
Οι διεργασίες είναι πολλές και οι ερμηνείες που δίνονται ακόμη περισσότερες. Ο Χάρης Δούκας συμμετείχε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που αποτελεί τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου. Στην Κουμουνδούρου το στέλεχος που παγίως προωθεί την ανάγκη συμπορεύσεων στον ευρύτερο χώρο είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ηταν ο «πρωτεργάτης» της στήριξης του νυν δημάρχου Αθηναίων στις εκλογές του 2023 όταν για 1.174 ψήφους δεν είχε πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο είχαν ζητήσει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. Στους «μνηστήρες» της ενωμένης Κεντροαριστεράς συγκαταλέγεται με τις προτάσεις του ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ πολύ ανοιχτός σε συζητήσεις είναι και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας με το βιβλίο τους και την αρθρογραφία τους επιμένουν συνεχώς πως «οι πυκνές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, καθώς και ο απρόβλεπτος χρόνος των εκλογών επιβάλλουν τα προοδευτικά κόμματα να επανέλθουν σε τροχιά ενεργού συμπεριληπτικού σχηματισμού». Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως η αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να συνεργαστούν αποτελεί τον «τροφοδότη» της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.