Καρδινάλιος φέρνει στο φως τις διεργασίες που ελάμβαναν χώρα στο Κονκλάβιο κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου πάπα, ενώ ο πλανήτης ανέμενε με αγωνία να δει λευκό καπνό να αναδύεται από την περιβόητη καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.
Για μια «απέραντα ειρηνική» διαδικασία έκανε λόγο στο BBC ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και Ουαλία, Βίνσεντ Νίκολς, ένας εκ των 133 καρδιναλίων που απομονώθηκαν στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό την περασμένη Πέμπτη για να εκλέξουν τον νέο πάπα Λέων 14ο.
Όπως είπε, κανείς στην άκρως μυστική εκλογή δεν έλεγε σε άλλους ποιον να ψηφίσουν ή ποιον να μην ψηφίσουν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε «μνησικακία» ή «πολιτικά κίνητρα» μεταξύ των καρδιναλίων.
«Ήταν μια πολύ πιο ήρεμη διαδικασία και τη βρήκα στην πραγματικότητα μια μάλλον υπέροχη εμπειρία», πρόσθεσε.
Ο Καρδινάλιος Νίκολς, Αρχιεπίσκοπος του Γουέστμινστερ, δήλωσε ότι του αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτό διαπίστωσε ότι είχε «περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να προσευχηθεί, να συλλογιστεί, για να μείνει ακίνητος, αντί να είναι συνεχώς ταραγμένος… ή να ανησυχεί».
«Για μένα, ήταν εμπειρία να μάθω σιγά σιγά να κάνω υπομονή», είπε.
«Υπήρχε ηρεμία και σοβαρότητα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι βρισκόταν εκεί ήταν «γαλήνιοι και απλώς ήθελαν να το κάνουν το καθήκον τους».
«Νομίζω ότι ήταν ένα σύντομο Κονκλάβιο εν μέρει επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος μας άφησε μια καλή κληρονομιά», είπε ο καρδινάλιος, που στα 79 του χρόνια, ήταν ένας από τους γηραιότερους στο κονκλάβιο.
«Άφησε ένα κολέγιο καρδιναλίων που ήταν αφοσιωμένοι, που επιθυμούσαν η εκκλησία να γίνει πιο ιεραποστολική, και αυτό μας οδήγησε πολύ, πολύ εύκολα στην απόφαση που πήραμε», ανέφερε.
Ο Πάπας Λέων θα οριστεί επίσημα στα ηνία της εκκλησίας σε λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 18 Μαΐου, στην οποία θα παραστούν αντιπροσωπείες από χώρες από όλο τον κόσμο.