Στο «σφυρί» βγάζει το μεγαλύτερο κομμάτι διαστημικού βράχου που έχει βρεθεί από τον πλανήτη Άρη στη Γη, ο οίκος δημοπρασίας Sotheby’s την Τετάρτη (16/7).
«Πωλείται: Ένας διαστημικός βράχος 25 κιλών. Εκτιμώμενη τιμή δημοπρασίας: Δύο έως τέσσερα εκατομμύρια δολάρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου.
Το κομμάτι αυτό, που είναι γνωστό ως NWA 16788, πωλείται στο πλαίσιο μιας δημοπρασίας με θέμα τη φυσική ιστορία, η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν σκελετό νεαρού δεινόσαυρου Κερατόσαυρου, ύψους άνω των δύο μέτρων και μήκους σχεδόν τριών μέτρων.
Το ταξίδι 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων στη Γη
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, εκτιμάται ότι ο μετεωρίτης αποκολλήθηκε από την επιφάνεια του Άρη από μια τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς πριν ταξιδέψει 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα στη Γη, όπου συνετρίβη στη Σαχάρα. Ένας κυνηγός μετεωριτών τον βρήκε στον Νίγηρα τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρει ο οίκος, όπως αναφέρει το ABC News.
Το κομμάτι αυτό, το οποίο έχει κόκκινα, καφέ και γκρι χρώματα είναι περίπου 70% μεγαλύτερο από το επόμενο μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη που βρέθηκε στη Γη και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% όλου του αρειανού υλικού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αυτόν τον πλανήτη.. Έχει διαστάσεις 375 x 279 x 152 χιλιοστά.

Το κομμάτι του Άρη που δημοπρατείται
AP Photo/Richard Drew
«Αυτός ο μετεωρίτης είναι κατά πολύ το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη που έχουμε βρει ποτέ» δήλωσε σε συνέντευξή της η Κασσάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος επιστήμης και φυσικής ιστορίας στον οίκο Sotheby’s. «Έτσι, είναι περισσότερο από το διπλάσιο μέγεθος από αυτό που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη».
Ένα σπάνιο εύρημα
Είναι επίσης ένα σπάνιο εύρημα. Υπάρχουν μόνο 400 μετεωρίτες από τον πλανήτη Άρη σε σύνολο περίπου 77.000 επίσημα αναγνωρισμένων μετεωριτών που έχουν βρεθεί στη Γη.
Σύμφωνα με μελέτες πρόκειται για «ολιβινο-μικρογαββρικό σεργοτίτη» έναν τύπο αρειανού πετρώματος που σχηματίστηκε από την αργή ψύξη του αρειανού μάγματος. Έχει κοκκώδη υφή και περιέχει τα ορυκτά πυρόξενο και ολιβίνη.
Έχει επίσης μια υαλώδη επιφάνεια, πιθανώς λόγω της υψηλής θερμότητας που το έκαψε όταν έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης.
«Έτσι, αυτή ήταν η πρώτη τους ένδειξη ότι δεν επρόκειτο απλώς για κάποια μεγάλη πέτρα στο έδαφος» όπως τόνισε η Χάτον.
Ο μετεωρίτης βρισκόταν προηγουμένως σε έκθεση στην Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία στη Ρώμη.Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έπεσε ο μετεωρίτης στη Γη, αλλά οι δοκιμές δείχνουν ότι πιθανότατα συνέβη τα τελευταία χρόνια.
Η δημοπρασία της Τετάρτης εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Geek του Sotheby’s 2025 και περιλαμβάνει 122 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων άλλων μετεωριτών, απολιθωμάτων και ορυκτών υψηλής ποιότητας.