Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για να επιτρέψει στους Βρετανούς και Ευρωπαίους ηλικίας 18-30 ετών να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται βασικό αίτημα της ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας μετά το Brexit που θα καλύπτει ζητήματα άμυνας, ενέργειας και μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να είναι πρόθυμα να περιορίσουν τις άδειες εργασίας σε μόλις 12 μήνες, με ποσοστώσεις στον αριθμό των ατόμων και περιορισμούς στους τομείς στους οποίους οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να εργαστούν.
Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι το πρόγραμμα θα επαναπροσδιοριστεί ως «πρόγραμμα εμπειρίας νέων» για να απομακρυνθεί κάθε υπόνοια ότι θα άνοιγε και πάλι τις διαδρομές μετανάστευσης για πολίτες της ΕΕ που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Απαντώντας στην ερώτηση για την προοπτική ενός προγράμματος κινητικότητας νέων την Παρασκευή, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Οι δύο πλευρές συζητούν μια σειρά θεμάτων, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για μια διαπραγμάτευση».
Η πρόταση της ΕΕ
Η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά το πρόγραμμα κινητικότητας νέων, που θα επέτρεπε στους νέους να εργάζονται ή να σπουδάζουν για έως τέσσερα χρόνια στις χώρες της, τον Απρίλιο του 2024, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς.
Μετά από έναν χρόνο συζητήσεων, πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αποτελεί προτεραιότητα για βασικά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, και απαιτούνται συμβιβασμοί.
Μια πηγή ανέφερε ότι μια βίζα διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα επέκτασης για ένα ή δύο ακόμα χρόνια, θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή πολιτικά.
Ο Γερμανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Μιγκέλ Μπέργκερ δήλωσε ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας νέων, μετά από συνάντηση μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πέμπτη. Οι πρέσβεις στην Ευρώπη θα ενημερωθούν την επόμενη Τετάρτη.
Ο Μιγκέλ Μπέργκερ δήλωσε στο BBC Radio 4: «Είμαι τώρα αρκετά αισιόδοξος ότι προχωράμε σε καλή κατεύθυνση.»
«Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους με γονείς χαμηλού εισοδήματος να ζήσουν την εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό, να μάθουν μια γλώσσα, και θέλουμε να το έχουμε και στις δύο κατευθύνσεις», είπε ο Μπέργκερ.
«Υπάρχει σοβαρή και αφοσιωμένη προπαρασκευαστική εργασία για τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Μαΐου», αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
Ο Μπέικερ δήλωσε: «Το να έχουμε ένα περιορισμένο και χρονικά ορισμένο πρόγραμμα για τους νέους της Ευρώπης θα ήταν καλό και απολύτως δεν θα σήμαινε επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία της ΕΕ, η οποία είναι απεριόριστη και διαρκεί απεριόριστα. Οποιαδήποτε σύγχυση γύρω από αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί γρήγορα.»