Τη μετονομασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την προσθήκη της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τίτλο ανακοίνωσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου στην αιχμή της τεχνολογικής και διοικητικής μετάβασης.
Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μετονομασία αντικατοπτρίζει την ανάγκη θεσμικής αναδιάταξης ενόψει της τεχνολογικής επιτάχυνσης που προκαλεί η AI διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία μιας ευέλικτης και στοχευμένης δομής που θα εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και τη ρύθμιση.
Η νέα Ειδική Γραμματεία θα έχει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της Εθνικής Στρατηγικής για την ΑΙ, στην τεχνική υποστήριξη των δημόσιων έργων ΑΙ, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνογνωσίας και στην οριζόντια διακυβέρνηση δεδομένων.
Το υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει συμφωνία-πλαίσιο 25 εκατ. ευρώ για την παροχή λύσεων ΑΙ στο Δημόσιο, ενώ εντός του 2025 προγραμματίζονται πιλοτικά έργα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.
Παράλληλα, μέσω του AI Incubator, θα αναπτύσσονται in-house εφαρμογές ΑΙ από κρατικές ομάδες τεχνολογίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής αυτονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Γραμματεία:
- θα λειτουργεί ως τεχνικός βραχίονας της Επιτροπής ΑΙ υπό τον πρωθυπουργό,
- θα αναπτύσσει έργα και εφαρμογές με στόχευση και τεχνοκρατικό σχεδιασμό,
- δεν θα εμπλέκεται σε γενικά έργα ΤΠΕ, αλλά αποκλειστικά σε όσα αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη διακυβέρνηση δεδομένων.
- Εθνικά έργα και επενδύσεις σε ΑΙ
Στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου περιλαμβάνονται μια σειρά έργων υψηλής τεχνολογικής εμβέλειας:
- Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», που θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία EuroHPC και αναμένεται να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 500 παγκοσμίως.
- Το AI Factory «Φάρος», ανάμεσα στα πρώτα 13 της Ευρώπης, με εστίαση σε υγεία, βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτισμό και γλώσσα.
- Η πρόταση για «Φάρος 2», με εξειδίκευση στην ενέργεια και τη γεωργία.
- Η συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διεργασίες για το AI Act και το AI Board.
- Εργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για καταγραφή των αναγκών των υπουργείων (15 εκατ. ευρώ) και για την ανάπτυξη Κεντρικού Πλαισίου Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων (8 εκατ. ευρώ).
Πρώτες εφαρμογές στο Δημόσιο
Τα πρώτα παραδείγματα ενσωμάτωσης ΑΙ στη δημόσια διοίκηση περιλαμβάνουν:
- Τον ψηφιακό βοηθό mAigov για την εξυπηρέτηση πολιτών.
- Τον ψηφιακό βοηθό mAiGreece, που παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες σε επισκέπτες της Ελλάδας.
- Εφαρμογή ΑΙ στο Κτηματολόγιο για την επιτάχυνση νομικού ελέγχου.
- Εργαλεία αξιολόγησης στο υπουργείο Εσωτερικών.