Tony Gilroy εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης: «Δεν θα βοηθήσω τα ρομπότ!»

Κοινοποίηση

Ο δημιουργός του «Andor», σειράς που προβάλλεται στο Disney+ και η απόφαση να κρατήσει τα σενάρια του για τον εαυτό του, γίνεται θέμα συζήτησης. Το Χόλιγουντ μπορεί να βλέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν την επόμενη μεγάλη επανάσταση στην παραγωγή, αλλά κάποιοι δημιουργοί αρνούνται να υποκύψουν στα εργαλεία της τεχνολογίας.

Ο Tony Gilroy, δημιουργός της επιτυχημένης σειράς Andor, είναι ένας από αυτούς, και η πρόσφατη απόφασή του να μην εκδώσει τα σενάρια της σειράς του έρχεται σαν απόδειξη πως δεν είναι όλοι έτοιμοι να παραδοθούν στην εξουσία των ρομπότ.

«Γιατί να βοηθήσω τα γ**** ρομπότ;»

Αν και η πρόταση να εκδοθεί ένα βιβλίο με τα σενάρια του «Andor» ήταν ελκυστική οικονομικά και καλλιτεχνικά, ο Gilroy δεν δίστασε να την απορρίψει. Εξήγησε στο Collider ότι αν και το βιβλίο ήταν έτοιμο και «φανταστικό», η αποφυγή της δημοσίευσης οφειλόταν σε έναν πολύ προσωπικό λόγο: τον φόβο ότι τα σενάρια του θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα τα «ρουφήξει» και θα τα αναπαράγει σε δευτερόλεπτα.

«Αν το αφήσουμε να βγει, θα είναι 1500 σελίδες που βγήκαν κατευθείαν από το γραφείο μου. Και αυτό είναι θλιβερό. Είναι υπερβολικά μεγάλη ακτινογραφία του υλικού και υπερβολικά εύκολο να αποροφηθεί. Γιατί να βοηθήσω τα γ**** ρομπότ περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται;»

Ο Gilroy άφησε να φανεί η απογοήτευσή του, λέγοντας πως η απόφαση αυτή δεν ήταν καθαρά επαγγελματική, αλλά βασισμένη σε μια βασική αρχή: η δουλειά του δεν μπορεί να γίνει «τροφή» για τα αδηφάγα ρομπότ που καταπίνουν ανθρώπινη δημιουργία και την αναπαράγουν χωρίς να προσφέρουν τίποτα νέο.

Αντίσταση στην ψηφιακή λεηλασία

Αυτή η κίνηση του Gilroy δεν είναι απλώς μία προσωπική επιλογή. Είναι μια δήλωση στον κόσμο της δημιουργίας που δεν αφορά μόνο το «Andor.» Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισβάλει αθόρυβα στη διαδικασία της παραγωγής, εκμεταλλευόμενη την τεράστια ποσότητα δεδομένων που παράγεται καθημερινά, και έχει φτάσει στο σημείο να αναπαράγει και να «δημιουργεί» υλικό βασισμένο σε ανθρώπινη δουλειά χωρίς καμία ηθική ή δικαιωματική αναγνώριση.

Ο Gilroy δεν είναι ο πρώτος που αντιτίθεται στην αδηφάγα μηχανή που ροκανίζει τα έργα των δημιουργών. Πέρυσι, η Sarah Silverman (που ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα) και μια ομάδα συγγραφέων μήνυσαν την OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε το υλικό τους για να εκπαιδεύσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η επιμονή τους στην προστασία των δικαιωμάτων τους ήταν μια πράξη αντίστασης απέναντι στην εξάπλωση ενός φαινομένου που απειλεί να ανατρέψει τη δημιουργικότητα και να αφανίσει τη σημασία της ανθρώπινης έμπνευσης.

Η σκιά του μέλλοντος και η απειλή της εξαφάνισης της ανθρώπινης δημιουργίας

Το πιο ανησυχητικό στην όλη ιστορία είναι ότι το Χόλιγουντ συνεχίζει να υποτάσσεται στην ιδέα ότι τα ρομπότ και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το επόμενο όχημα για να λύσουν τα προβλήματα της παραγωγής και της ταχύτητας. Όμως, το να αναθέτουμε τη δημιουργία σε εργαλεία που δεν αισθάνονται, δεν βιώνουν και δεν έχουν καμία έννοια της τέχνης είναι επικίνδυνο.

Ο Tony και άλλοι δημιουργοί μαζί του έχουν κάθε δικαίωμα να αντισταθούν σε αυτό το τεχνολογικό καταιγισμό. Τα έργα τους δεν πρέπει να μετατραπούν σε άψυχα δεδομένα που θα καταλήξουν να «αντιγράφονται» από μηχανές που δεν έχουν καμία πραγματική κατανόηση της ανθρώπινης συναισθηματικής και δημιουργικής διαδικασίας.

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα του σήμερα: Η δημιουργία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από αλγόριθμους, και η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι η λύση για όσα είναι ουσιώδη και ανθρώπινα. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια νομική μάχη, αλλά και μια ηθική μάχη για το μέλλον της τέχνης και της δημιουργικότητας, το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να το καταναλώσουν απρόσωποι αλγόριθμοι.

Από την άλλη αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτός ο εντεινόμενος φόβος για την υποκατάσταση της ανθρώπινης δημιουργικότητας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν και δικαιολογημένος, κινδυνεύει να καταλήξει σε μια εμμονή που θα δυσκολεύει τον διάλογο μεταξύ τεχνολογίας και τέχνης. Αν δεν βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με τα εργαλεία αυτά χωρίς να απειλείται η ανθρώπινη φαντασία, τότε η δημιουργικότητα ενδέχεται να υποστεί μια αθόρυβη, αλλά καταλυτική, ήττα.

Όσο για τους φαν του Andror που τόση ώρα διαβάζουν το κείμενο μόνο για να πάρουν μια πληροφορία, τους την προσφέρουμε εδώ: Ναι, ο νέος κύκλος δεν είναι μακριά! Στις 22 Απριλίου έρχεται ο νέος κύκλος στο Disney+

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα