Τουρκία: μετά την Συρία θα ήθελε να ελέγξει τον Λίβανο πριν χτίσει σχέσεις με την Κύπρο

Κοινοποίηση

Η Τουρκία έχει στρέψει την προσοχή της στον έλεγχο του βόρειου τμήματος του Λιβάνου μετά την ανάληψη της εξουσίας από εξτρεμιστές μαχητές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στη γειτονική Συρία, εν μέσω της «βαθιάς ανησυχίας» της για το πώς οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βηρυτού και Κύπρου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επιρροή της στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει άρθρο του PressTV.

Σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα, η εφημερίδα «The Cradle» επικαλείται ανώτερη λιβανέζικη πηγή που αναφέρει ότι «η Άγκυρα ανησυχεί βαθιά για την πρόσφατη επίσκεψη του Λιβανέζου προέδρου Τζόζεφ Αούν στην Κύπρο και σχεδιάζει να «εκβιάσει» τη Βηρυτό, εάν υιοθετήσει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση που απειλεί τη γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο».

«Η Άγκυρα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επίσκεψη του Αούν στην κυπριακή πρωτεύουσα, Λευκωσία, και τη θεώρησε ως ένα ανησυχητικό σημάδι του δυνητικού ανοίγματος της Βηρυτού σε μεσογειακές και ευρωπαϊκές συνεργασίες που δεν συνάδουν με την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η πηγή.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η επίσκεψη «αποκάλυψε φακέλους πολιτικού εκβιασμού και εκβιασμού ασφαλείας που έχει προετοιμάσει η Τουρκία για χρήση αργότερα, εάν η Βηρυτός αποφασίσει να ακολουθήσει στρατηγικές επιλογές που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Άγκυρας στο Λίβανο και την περιοχή».

Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ως δύναμη αποσταθεροποίησης του Λιβάνου

Η πηγή δήλωσε ότι ο βόρειος Λίβανος, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως «παραδοσιακή περιοχή επιρροής της», παρατηρείται «μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων Σύρων με πολύπλοκο ιστορικό ασφαλείας».

Η πηγή αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων λαθρεμπορίου όπλων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα «υπό την άμεση χορηγία και κάλυψη των συριακών και τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα «ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Τρίπολης», το οποίο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου από άποψη γεωγραφικών και ναυτιλιακών δυνατοτήτων, και έχει βάλει στο μάτι το αεροδρόμιο Κλαγιαάτ, κοντά στα συριακά σύνορα, καθώς και μεγάλες εκτάσεις της πεδιάδας Άκαρ, πλούσιες σε ορυκτά και φυσικούς πόρους.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αούν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, συριακή πηγή απείλησε να επαναφέρει το θέμα του επαναπατρισμού χιλιάδων εξτρεμιστών, που συνδέονται με τις ομάδες που συνδέονται πλέον με το νέο καθεστώς στη Δαμασκό και κρατούνται στις φυλακές Ρουμιέ του Λιβάνου (σ.σ. ως επί το πλείστον συνελήφθησαν ως μέλη της Αλ Νούσρα από την Χεζμπολάχ).

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει δύο μέτωπα: Το Ισραήλ και την Τουρκία μέσω… Συρίας

Η πηγή υπαινίχθηκε επίσης το ενδεχόμενο κλεισίματος των συρολιβανικών συνόρων. «Αν θέλετε να αναπνεύσετε αέρα μέσω της Κύπρου, θα ασφυκτιάτε από τη στεριά από τη Δαμασκό». Χρησιμοποιώντας δηλαδή την Συρία ως πληρεξούσιο.

Η μαχητική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μαζί με άλλες μαχητικές ομάδες, κατέλαβε τον έλεγχο της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου 2024, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πρόσφατα, αναφορές ανέφεραν ότι εξτρεμιστές μαχητές από τη Συρία έχουν διεισδύσει στον Λίβανο. Οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις (LAF), ωστόσο, διέψευσαν αυτές τις αναφορές την Κυριακή και δήλωσαν ότι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων.

Η κόντρα και ταυτόχρονα συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για πιθανές φιλοδοξίες του νέου εξτρεμιστικού στρατού της Συρίας να καταλάβει εκτάσεις του βόρειου Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ισραηλινό i24 ανέφερε ότι το συμμαχικό με την Άγκυρα καθεστώς στη Συρία απαιτεί τον έλεγχο της βόρειας λιβανέζικης πόλης της Τρίπολης κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ της Δαμασκού και του Τελ Αβίβ για την επίτευξη συμφωνίας εξομάλυνσης μέχρι το 2026.

Η Συρία δεν απαιτεί από το Ισραήλ να επιστρέψει τμήματα των Υψιπέδων του Γκολάν που κατέλαβε το 1967, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρότι το Press TV είναι ιρανικό μέσο, το The Craddle

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα