Η Αθήνα φαίνεται ότι προχωρά στην υλοποίηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία αναφέρει ότι επίκειται ελληνική NAVTEX για τη δέσμευση της περιοχής ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ξεκινά ένα υποθαλάσσιο έργο τοποθέτησης καλωδίων μεταξύ της Ελλάδας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (όπως αποκαλεί η Αγκυρα την Kυπριακή Δημοκρατία) και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρει επίσης ότι «η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει εκ νέου τα ερευνητικά της πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα έργο τοποθέτησης υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου» που θα συνδέει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και πως η ελληνική κυβέρνηση «σχεδιάζει να εκδώσει νέα Navtex στα ανατολικά της Κάσου και Κάρπαθου για το έργο, το οποίο ανεστάλη πριν από περίπου 40 ημέρες και στο οποίο αντέδρασε η Αγκυρα υποδεικνύοντας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας».


Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «προκαλεί εντύπωση πως οι ισχυρισμοί έρχονται μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Γεραπετρίτη στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη».
Οπως επισημαίνεται στο τουρκικό δημοσίευμα, «τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα ανέθεσε σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο του ίδιου έργου χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή και παρακολούθησε τόσο το ιταλικό όσο και τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν. Το ιταλικό πλοίο πήρε αργότερα άδεια από την Αγκυρα και βοήθησε στην εκτόνωση των εντάσεων», προσθέτει.
Οι τουρκικές αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, τουρκικές πηγές –διπλωματικές και ασφαλείας– μίλησαν σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Αγκυρας για «προκλητικά βήματα», σχολιάζοντας το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Türkiye, «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας», επισημαίνοντας ότι «τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση».