Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, οκτώ χρόνια πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και δεν δέχεται να κάνει καμία υποχώρηση
To Politico, σε άρθρο του, εξετάζει τους κινδύνους που προκύπτουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεχθεί να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ως ρωσικό έδαφος για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου.
Σύμφωνα με το γνωστό μέσο, αν η κυβέρνηση Τραμπ αναγνωρίσει την αρπαγή γης από τη Μόσχα ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, θα διακινδυνεύσει να καταστρέψει τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου, να αποδυναμώσει το κράτος δικαίου και να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες επεκτατικές δυνάμεις.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Τραμπ εξέφρασε την ιδέα να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι de jure ρωσική, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πολύ επικίνδυνο προηγούμενο»
«Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο αν τέτοια πράγματα περιλαμβάνονται ακόμη και στην ατζέντα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Ιρίνα Μάρτσουκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνούς ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει στο τραπέζι», τόνισε.
Το διακύβευμα είναι μια αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει το Politico, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία. Εδώ, βέβαια, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι πολλές φορές αυτή η αρχή έχει μείνει μόνο στα χαρτιά…
Το μήνυμα «η ισχύς επιβάλλει το δίκαιο» θα μπορούσε να ισχύσει όχι μόνο στην περίπτωση της Ρωσίας, αλλά και σε αυτή της Κίνας που απειλεί να καταλάβει την Ταϊβάν, καθώς και στις χώρες που ο Τραμπ έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να προσαρτηθούν από τις ΗΠΑ: τη Γροιλανδία, τον Καναδά και τον Παναμά.
«Διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους κανόνες», δήλωσε ο Λάουρι Μάλκσο, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ταρτού στην Εσθονία. «Πού θα δημιουργήσει αυτό προηγούμενο; Γίνεται πιο δύσκολο να επικρίνει κανείς μια μεσαίου μεγέθους δύναμη που επιχειρεί κάτι παρόμοιο στην αυλή της, επειδή μπορεί να δείξει αυτό και να πει: ‘Κοιτάξτε τι συνέβη εκεί – γιατί να μην μπορώ να κάνω το ίδιο;’».


Ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η στάση της Μόσχας και του Κιέβου για την Κριμαία
Η Ρωσία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και δεν δέχεται να κάνει καμία υποχώρηση.
Όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία ως κατοχή, η Μόσχα αποχώρησε από αυτό το 2016.
Επιμένει ότι η επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας – την οποία έχει μετατρέψει σε σημαντική στρατιωτική βάση από το 2014 – είναι απαραίτητη για τον τερματισμό του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.
Στις αποτυχημένες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της το 2022, η Ρωσία απαίτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Αφίσα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.
Το Politico γράφει ότι έχει καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια κατά της ρωσικής επιθετικότητας από το 2014, κερδίζοντας αρκετές αποφάσεις που ορίζουν ότι η Κριμαία – μαζί με τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας – είναι προσωρινά και παράνομα κατεχόμενη.
Κρεμλίνο: Το «μνημόνιο» ετοιμάζεται
Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι διεξάγονται «σοβαρές» εργασίες σχετικά με ένα προτεινόμενο ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη υποβληθεί σχέδιο «μνημονίου».
Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στο «μνημόνιο» έκανε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επιχειρεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας ένα ακόμη στάδιο πριν από τη σύναψη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κατηγορίες και επιμένει ότι δεν την ενδιαφέρει η καθυστέρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Το ρωσικό προσχέδιο του μνημονίου δεν έχει ακόμη υποβληθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οι εργασίες συνεχίζονται. Πρόκειται για ένα σοβαρό σχέδιο, ένα προσχέδιο ενός σοβαρού εγγράφου που απαιτεί προσεκτικούς ελέγχους και προετοιμασία».


Ντμίτρι Πεσκόφ και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα παρουσιάσει τους όρους της για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτή όντως ολοκληρώθηκε με επιτυχία προχθές.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι εργασίες για μια ειρηνευτική συμφωνία θα συνεχιστούν με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με την ανταλλαγή αιχμαλώτων να σηματοδοτεί το πρώτο στάδιο.
Αναφορικά με το μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι αυτές έγιναν ως απάντηση σε πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές.
«Μπορούμε να δούμε πώς οι Ουκρανοί επιτίθενται στις εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής μας, στις πολιτικές υποδομές. Πρόκειται για αντίποινα, χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του TASS.