Σε ένα δεύτερο, πιο ολοκληρωμένο και εκτενές πακέτο αγοράς εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για τα 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64 της Αεροπορίας Στρατού προχωράει η Αθήνα, με σκοπό την αύξηση των διαθεσιμοτήτων, οι οποίες είχαν μειωθεί μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο όπου σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές και αποθήκες.
Η πρώτη παρτίδα εξαρτημάτων (κόστους 5 εκατ. ευρώ) έφτασε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τον περασμένο Φεβρουάριο και οσονούπω αναμένεται μια ακόμη παρτίδα από την ίδια χώρα.
Η δεύτερη παρτίδα είναι πολύ πιο σημαντική και θα κοστίσει στην Αθήνα 50 εκατ. ευρώ. Το αρχικό κόστος προσέγγιζε τα 75 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πλευρά των ΗΑΕ δέχθηκε μείωσή της, χωρίς να περιοριστεί αντιστοίχως η προσφορά σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα, σε μια κίνηση που αποδεικνύει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι Εμιρατινοί ουσιαστικά παραχωρούν τα ανταλλακτικά, καθώς έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην τελευταία εκδοχή του εξαιρετικά αποτελεσματικού επιθετικού ελικοπτέρου, την AH-64-E, ενώ η Ελλάδα διαθέτει ΑΗ-64-Α και ΑΗ-64-D. Ανάλογη βοήθεια είχε έλθει στην Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία.
Αυτού του είδους τα προγράμματα είναι μεν μικρά από πλευράς προϋπολογισμού, ωστόσο έχουν αυξημένη σημασία καθώς βοηθούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενα τέτοιου είδους πρόγραμμα αφορά και τις τορπίλες βαρέος τύπου Sea Hake Mod 4, που προμηθεύεται το Πολεμικό Ναυτικό για τα υποβρύχια τύπου 214 (κλάση «Παπανικολής»). Για την ακρίβεια αποφασίστηκε να ασκηθεί η προαίρεση (option) για την αγορά 38 ακόμη τορπιλών αυτού του τύπου, επιπρόσθετα των 44 που ήδη έχουν αγοραστεί και αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Η αρχική σύμβαση για τις 44 τορπίλες είχε υπογραφεί ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τη γερμανική εταιρεία Αtlas Elektronik GmbH το 2021 και η τροποποίησή της για την ενεργοποίηση της προαίρεσης αγοράς ακόμη 38 δεν απαιτεί νέα συμβασιοποίηση. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα μπορεί να «τρέξει» σχετικά γρηγορότερα, σε σύγκριση βέβαια με το αρχικό συμβόλαιο, η υλοποίηση του οποίου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Απαραίτητες επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των γενικών επιτελείων έχει εισηγηθεί μια σειρά από προγράμματα αγοράς εξαρτημάτων και, κυρίως, υποστήριξης διαφόρων οπλικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται περίπου στο μέσο του επιχειρησιακού βίου τους και κρίνεται ότι οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες. Περιττό, βεβαίως, να ειπωθεί ότι στην περίπτωση των υποβρυχίων τύπου 214 η αγορά σύγχρονων τορπιλών είναι μια αντικειμενική ανάγκη, η οποία καθυστέρησε να ικανοποιηθεί για πάρα πολλά χρόνια.